Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Så undviker du 10 vanliga städmisstag

05 maj, 2016
AvMikaela Råberg
Även om hemmet ser rent ut på ytan finns det några städknep som hjälper till att hålla det fräscht i grunden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett välfyllt städskåp och skinande diskbänkar är ingen garanti för ett fräscht hem och många tänker helt fel när det kommer till rengöring. Det spelar ingen roll hur välfyllt städskåpet är om du inte vet hur du nyttjar det till fullo. Vi svenskar gör nämligen ofta många städmissar.

1. Du rengör inte det viktigaste
Vredet på kranen, skåp-, låd- och dörrhandtag är de ytor vi rör mest i vårt hem, så det är kanske inte särskilt förvånande att de också är de skitigaste. Ta därför för vana att torka av dem med rengöringsmedel – helst varje dag.

2. Du diskar bara kaffekannan
Vi är ofta relativt noga med att diska ur själva kaffekannan, men desto sämre när det kommer till resten av kaffebryggaren, som är en perfekt varm grogrund för bakterier och mögel. För att undvika otrevligheter i din kaffekopp bör du regelbundet rengöra alla löstagbara delar i din bryggare efter varje användning.

Annons

3. Du överfyller diskmaskinen
Att diska en halvtom maskin är bara onödigt, men det finns inte heller någon vits att överfylla den. Många gör dock misstaget att ställa in så mycket smutsig disk att många av tallrikarna, besticken och glasen inte blir rena.

4. Du dammar inte av dina fönster
Innan tvätt bör dina fönster först dammas av, annars kommer de torra delarna att klumpa ihop sig med den rinnande putsen och bli en kletig gegga på fönsterbrädan. Svep bara över glasytan med en ren mikrofiberduk så kommer det gå bättre.

5. Du stänger in en våt toaborste
En toalettborste är ett utmärkt städredskap att rengöra toaletten med, men undvik att ställa ner den i behållaren direkt efter användning – på så vis förhindrar du att bakterierna får fäste. Låt borsten först droppa av över den öppna toalettsitsen.

6. Du rengör inte sophinken
Händer det ibland att en otrevlig lukt uppstår i köket trots att du nyss tagit ut soppåsen? Det kan ha att göra med sophinken. Många glömmer nämligen bort att rengöra den regelbundet, trots att det rekommenderas att man ska torka ur den med rengöringsmedel minst en gång i veckan.

Annons

7. Du använder en dammvippa
Att damma innan det är dags för dammsugning och våttorkning är alltid en god idé – men undvik den traditionella dammvippan som i princip bara flyttar dammet från ett ställe till ett annat. Då är det bättre att använda en mikrofiberduk som håller kvar dammpartiklarna.

8. Du glömmer smulorna
Vi är många som äter framför datorn och hur noggrann man än är händer det att smulor faller ner på tangentbordet. Särskild tangentbordsrengöring eller desinfektionsmedel gör visserligen susen för bakterierna, men glöm inte att skaka ur smulorna först. Annars kommer de bara att tryckas ner djupare mellan tangenterna.

9. Du använder smutsiga svampar
En kökssvamp kan verkligen vara räddningen mot smuts – men se bara till att den inte sprider vidare bakterier. För att vara på den säkra sidan bör du byta ut din kökssvamp en gång i månaden och däremellan rengöra den emellanåt. Smidigaste sättet är att blöta din svamp, placera den i en värmesäker låda och stoppa den i mikron på full effekt under några minuter.

10. Du dammsuger med smutsigt munstycke
Vill du inte dra omkring smuts och bakterier är det väldigt viktigt att du också rengör ditt dammsugarmunstycke.

Källa: Good Housekeeping

Annons