Skogstokig
Att komma in i Ulrika Marklunds trädgård är som att kliva in i en förtrollad värld. En där tomtar och troll, älvor och skogsrån hör hemma. Skogsglänta eller trädgård? Det är både och.
Ulrika är trädgårdsdesigner och florist med eget företag och har sällan tid att rensa ogräs hemma. Men det är inte tidsbrist som gör att hennes trädgård ser ut som den gör, med mycket marktäckare, höga växter och perenner som skymmer ogräset. Nej, hon tycker om det vilda, det har hon alltid gjort.
I hennes egen trädgård har förutsättningarna fått bestämma. Hon gillar träden och skuggan de ger. Pysslar lite när hon har tid. Testar lite olika växter. Gör lite här och lite där. För enligt Ulrika ska det ta tid att bygga upp en trädgård.
✿ Mina favoriter bland ormbunkarna är träjon, raggträjon och strutbräken. De blir upp till en meter. Trivs i halv- eller helskugga men kan klara full sol. Är överlevare och har inga speciella jordkrav. Använd dem överallt, för att täcka och för att bilda struktur. Står länge och är fina även i kruka!
✿ Också löjtnantshjärtan är överlevare och klarar det mesta, från full sol till helskugga. Klipp ner bladen om de ser tråkiga ut efter blomningen som sker i maj och en bit in i juni.
✿ Blanda gärna vita löjtnantshjärtan och ormbunkar. Först blommar löjtnantshjärtana och när man njutit färdigt av dem tar de höga ormbunkarna över.
✿ Den vita blodnävan är en fantastisk marktäckare. Kan få lite bruna fläckar på bladen efter blomningen men det stör inte mig. Den blommar rikligt en månad, sedan kan det komma ströblommor på hösten. En kravlös växt som sköter sig själv. Sandig eller lerig jord spelar ingen roll. Passar under buskar, mellan gångar, som kant. Används för att fylla och bygga upp.
✿ Höstanemonen, däremot, är kinkig. Jag höstplanterar alltid mina. Egentligen ska det göras under våren och sommaren, men jag köper dem när de är fina och har dem i krukor under hösten innan jag planterar ut dem. Ibland går det, ibland inte. De gillar sandjord blandat med mullrik lövjord. Vintertäck gärna med granris de första åren. Det gäller för övrigt alla växter, de två första åren är barndomsåren. Då bör man ta hand om dem lite extra, sedan klarar de sig oftast bättre själva.
✿ Riv ut bilder ur tidningar när du ser något du gillar. När du samlat på dig en bunt blir det tydligare vilken stil du vill ha.
✿ Börja med väggar, golv och tak, precis som med ett hus. Väggar är häckar, avdelningar för att bygga rummen. Träden är tak och golvet markbeläggning, gräs och stigar. Börja inte pynta med växter innan strukturen är klar.
✿ Tänk på hur du vill använda din trädgård och vad som fungerar för dig. En skuggig trädgård klarar sig bra själv. Har du full sol och är borta hela semestern kan du välja japanskt gräs, lavendel och andra torrväxter. Men de första åren måste du ändå ta hand om dem. På en bra plantskola kan du få råd om vilka växter som passar dig.
✿ Plottra inte för mycket. Köp minst tre, helst fem av varje sorts perenn. Hela trädgården behöver inte blomma hela sommaren.
✿ Vattna sällan men mycket.
✿ Bearbeta jorden hela tiden, inte bara när du planterar. Vare sig du har sandig eller lerig jord bör du gödsla regelbundet.
✿ En bra jordblandning oavsett jord är ogödslad torvmull blandat med kogödsel, 150 liter torvmull + 50 liter kogödsel. Blanda i skottkärran och lägg i planteringsgropen. Passar det mesta utom riktiga torrväxter som lavendel.
Av CLARA LINDSTRII. Text ANNA CHIGOT ERIKSSON. Foto PETER CARLSSON