Ta hand om dina julblommor
Det är en ros utsprungen…
…lagom till jul. Det är den underbara julrosen Helleborus niger. Egentligen en uteväxt (blommar på vintern – till och med under snön). Inomhus vill den stå ljust och svalt och pysslas om med lite vatten nästan varje dag. Fuktigheten ska vara jämn och lätt.
Julrosor brukar kosta en slant. En anledning bland många att försöka få den att överleva fram tills den går att plantera ut. Bästa sättet är att klippa bort blomstängeln när den blommat över. Förvara sedan på ljus, frostfri plats och vattna ytterst sparsamt.
Skulle du bryta av en blommande stängel fungerar den bra i vas. Se bara till att ge den ett långt nytt snitt och sätt den i varmt vatten, 40–50°. Snitta om och byt vatten ofta.
Har du tänkt på att olika hyacinter doftar olika mycket? Man brukar säga att sorterna Blue Pearl, Pink Pearl, White Pearl och Purple Sensation tillhör de mest svagdoftande medan Delft Blue och Blue Star sprider sig i hela huset. Och så finns det många andra sorter som ligger lite mittemellan.
Välj de största lökarna och köp gärna helt gröna men tänk på att knoppen ska synas. Även om löken innehåller all näring och fukt den behöver är det bra att ge den en liten skvätt vatten då och då, speciellt när blommorna har börjat slå ut. Låt torka ut mellan vattningarna.
Vill du sätta den i klassiska hyacintglas är det viktigt att det enbart är rötterna som kommer i kontakt med vattnet. Hamnar delar av löken under ytan börjar den ruttna och lukta illa.
Sval placering ger längre hållbarhet. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma, de står ungefär lika länge som de på lök.
Granen står så grön och grann i stugan
Små cypresser, enar och granar är dekorativt, doftar gott och skapar stämning. Till våren kan de planteras ut. Men A och O för att de ska överleva så länge är att de inte torkar. Här gäller det att vara alert med vattenkannan. Lägg gärna en bit blöt oasis eller lecakulor i botten på ytterkrukan, men själva växten får absolut inte stå i vatten. Eller täck jorden med mossa, det håller fukten. Och gå gärna loss med sprayflaskan så ofta du hinner och orkar.
De små träden är inga vänner av torr inomhusvärme, så undvik placering nära element. Välj helst en lite svalare placering på halvskuggig till ljus plats.
Det strålar en stjärna
Tantblomma säger många och fnyser. Men då har de inte studerat julstjärnorna på riktigt nära håll eller upptäckt att de numera finns i alla möjliga färger, nyanser och former.
I dag har denna så ofta nedvärderade blomma blivit trend. Allt handlar naturligtvis om hur de placeras och arrangeras. En ensam i en kruka gör kanske ingen glad. Men många tillsammans, gärna olika sorter i olika färger, blir hur läckert som helst.
Julstjärnor är superkänsliga för frost och kalldrag. Packa in dem väl under turen hem från affären och ställ dem på skyddad plats när du vädrar. För mycket vatten gör att de tappar bladen, låt torka ut lite mellan vattningarna. Favoritläget är ljust men julstjärnan klarar även lite mörkare placering, fast inte lika länge.
Jul, jul strålande jul
Iskonvaljer var en vanlig julblomma i början av 1900-talet. Förr fanns det också olika sorter, framför allt de franska ansågs värdefulla. Numera kan man åter hitta dem i butik. Bästa placeringen är ljus och sval. När de börjar blomma kan de flytta längre in i rummet. Jorden ska hållas lätt fuktig.
Tazetter är relativt kortlivade som krukväxt. Lökarna är lätta att driva fram själv, allt som behövs är en glasskål, marmorkross, lite vatten och så lökarna förstås. Som de flesta andra växter gillar de att stå svalt.
En varm placering gör dem högre och rangligare.
Orkidéer. Inför varje jul kommer det nya orkidéer och man försöker få fram riktigt julröda varianter. Till skillnad från många andra växter trivs de bra tillsammans med julgranen.
Gläns över sjö och strand
Lycka är när amaryllisen börjar slå ut på självaste julafton. Så magnifik och pampig. Lika vacker och hållbar i vas som i kruka.
Ett tips om man vill njuta den som snittblomma är att sätta en gummisnodd längst ner på stjälken så att den inte rullar upp sig. Och tänk på att det ska vara rumsvarmt vatten i vasen och byt ofta.
Amaryllis i kruka ska vattnas sparsamt för att inte bli hög och ranglig. När det gäller placering har den inga speciella krav, trivs lika bra på fönsterkarmen som inne i rummet. Har man tur kommer det mer än två stänglar.
Foto: Colourbox