Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Shori flydde från Iran – 20 år senare hade hon 1400 anställda

19 maj, 2022
FotografPressbild.
Som 25-åring flydde hon från Iran till svenska Mjölby för att ge sig själv och sina söner en trygg framtid full med möjligheter.
Möjligheterna har Shori Zand verkligen kunnat ta vara på – efter att ha grundat en barnmorskemottagning växte hennes företag till en hel vårdkoncern.
Men det har inte varit utan motgångar och utmaningar på vägen.
– Det har varit ett enormt arbete mot attityder, och det är många gånger jag mött fördomar, säger entreprenören.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om enBrand logo
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

De senaste 20 åren har Shori Zand hunnit mer än många gör under en hel karriär. Hon har startat barnmorskemottagning, fått samma mottagning att växa till en hel vårdkoncern med med 1400 anställda och gått i bräschen för privata vårdaktörer. 2015 sålde hon bolagen och startade istället ett investmentbolag.

Men vägen till att bli en framgångsrik entreprenör har varit lång, och långt ifrån spikrak. Sina första 25 år i livet bodde Shori i Iran, där hon utbildade sig till sjuksköterska och levde ett vanligt medelklassliv med sin man och två barn. Men när folkets rättigheter begränsades efter revolutionen valde hon att fly.

Shori som 15-åring i Iran.

– Det var inget ställe jag ville stanna kvar och uppfostra mina barn på. Jag såg inga karriärmöjligheter eller möjligheter att leva i frihet, och det blev värre och värre med tiden. Man höll på att kvävas, situationen var aggressiv och nedstängd. Mina söner var två och fyra år gamla, och jag ville inte att de skulle växa upp där. Jag såg ingen framtid varken för dem eller mig själv.

Annons

Att det var Sverige familjen hamnade i var mer en slump, då Shori och hennes man hade familj i landet. De hamnade i Mjölby, där Shori – som växt upp i ett mångkulturellt samhälle vid en militärbas – snabbt märkte att invånarna var ovana vid människor från andra länder.

– Det känns och ser tryggt ut här, speciellt när man lämnar det turbulenta landet efter revolutionen där vad som helst kan hända när som helst. Men å andra sidan fick jag intryck av att folk inte var vana vid att träffa människor från andra håll i världen. Det blev ett vi och ett dem. Men fördelarna övervägde väldigt mycket – barnen kunde gå i samma skola som alla andra, och jag hade rätt att gå ut hur jag ville.

Började studera på universitet

Hemma i Iran har Shori tagit studenten redan som 15-åring, men i Sverige är hennes sjuksköterskeexamen inte mycket värd. Efter två år i Sverige börjar hon studera på universitet.

– Antingen kunde man komplettera, något som skulle ta fem år, eller så kunde jag gå om hela utbildningen på tre år. Så jag valde att gå om. Det var ändå väldigt bra, för förutom språket lärde jag mig vårdkulturen, och kom in bland grupperna på ett helt annat och naturligt sätt. Jag ångrar inte att jag gick om, det var bara bra.

Annons

1991 är Shori än en gång examinerad sjuksköterska, och efter några års ytterligare studier blir hon barnmorska. Men efter några år i yrket började Shori känna att det var något som skavde – hon upplevde inte att hon kunde ge patienterna det de ville ha.

– När man är ny i Sverige blir man väldigt imponerad av sjukvårdssystemet som finns. Det är ordning och lugnt. Men när jag jobbade i systemet upptäckte jag gapet mellan behovet folk hade och vården de fick. Alla gick efter en färdig mall, det saknades en valfrihet där individen utgick från sina behov.

Efter att ha arbetat en period i Norge och jobbat upp både erfarenhet och självförtroende kände Shori att hon inte ville gå tillbaka till sitt gamla yrkesliv i Sverige. Istället kände hon att det var dags att starta eget företag – en privat barnmorskemottagning. Men politikerna i Linköping var skeptiska, ingen hade någonsin gjort något liknande i staden.

Annons

– Jag bad om en chans, att de skulle ge mig tre år. Jag förstod att de inte bara kunde ge mig kontraktet, men jag vann upphandlingen och blev den första privata barnmorskemottagningen med landstingsavtal. Det blev väldigt uppskattat, och bekräftade att kvinnor ville välja sin egen vård. Det handlar om mer än blodprover eller att äta rätt.

Shori Zand blev en superentreprenör – men inte utan motgångar.

Ville ändra branschen

Att politikerna vågade chansa på Shori visade sig vara ett riktigt framgångskoncept. Företaget växt i rasande fart till en hel koncern, och inom tio år hade de inte bara barnmorskemottagningar, men också vårdcentraler och avdelningar för mammografi och rehabilitering med flera hundra anställda.

Tidigare i år släppte Shori Zand sin självbiografi Den udda fågeln, om sin unika livsresa från att vara iransk flykting till att bygga ett mångmiljonföretag.

Annons

– När jag skrev boken var jag tvungen att reflektera över resan, och hur man kan ta sig från att sakna både makt och språk och hamna nere på golvet, och därifrån komma upp till en position i näringslivet.

Framgångarna kom inte gratis, och under sin karriär har entreprenören stött på motstånd och fördomar. Maken, som hon nu varit gift med i 40 år, och barnen har alltid funnits där som stöd i med- och motgångar. Men ibland har sönerna undrat om företaget varit värt ansträngningarna, när de sett sin mamma kämpa.

– Det har varit ett enormt arbete mot attityder, och det är många gånger jag mött fördomar. Inte alltid för att jag kommer från ett annat land, men för att jag är kvinna och ingen vit man-standardfigur. Jag gjorde mycket som verkade konstigt, men sen visade det sig att jag var före min tid. Jag har varit hyllad och hatad och kanske kontroversiell.

Tre tips för att starta företag

1. Gör det du kan. Hitta din konkreta marknad. Reflektera över: Kan jag det här, förstår jag detta, finns det en konkret marknad?

2. Var fokuserad och resultatinriktad. Man ska bygga bolaget med hjärta och hjärna.

3. Omge dig endast med positiva, kompetenta och målinriktade människor som delar dina värderingar, och var inte rädd för att misslyckas

Annons

Men Shori har varit envis, även när hon förlorat avtal eller fått göra att det ”vore bättre med en svensk man som koncernchef”.

– Det är många gånger jag blivit ledsen eller arg och tagit bilen bara för att köra runt. En gång stannade jag vid en väg i skogen och bara skrek av ilska. Men sen tänker man på vad som är alternativet. Vill jag ge upp bara för att folk inte tycker det är okej? Vad är det jag gör som irriterar folk? Jag tar inte deras plats, jag gör bara det jag brinner för, varför kan de inte låta mig göra det ifred? I efterhand är jag så stolt att jag bidragit till samhällsförändring och systembyte.

Idag har Shori Zand ett investmentbolag som investerar i startup-företag inom bland annat medicinsk teknik. Hon föreläser också internationellt om kvinnligt entreprenörskap och vikten av mångfald bland företag.

– Jag vill ge en ny bild av kvinnliga entreprenörer, att vi är samhällsbyggare som finns överallt.

Shori Zand

Namn: Shori Zand

Ålder: 60

Bor: Stockholm

Gör: Grundare till Abessina investment group

Familj: Gift två söner, 36 och38, fyra barnbarn

Annons