WaterAids generalsektererare: ”Brist på vatten ökar risken för sexuellt våld”
Organisationen WaterAid jobbar för att lyfta bördan från kvinnorna med dunkarna, ett arbete som nu påverkas av både klimatförändringar och politiska beslut.
Men det finns hopp.
Det är i dagsläget ”endast” tio procent kvar av världens befolkning som saknar tillgång till rent vatten. Men bristen på vatten för dessa tio procent får ofattbara konsekvenser. Ett barn dör varannan minut på grund av diarré, orsakad av smutsigt vatten. Kvinnor som ska föda barn riskerar att dö av infektioner, eftersom sjukvårdspersonalen inte har möjlighet att göra något så själkvart som att tvätta sina händer. Tung statistik som gör att organisationen WaterAid och deras generalsekreterare Anna Nilsdotter kämpar för att sätta ljus på vatten- och santitetsproblematiken i världen.
– Brist på vatten leder också till betydligt ökad risk för sexuellt våld. Kvinnor väntar hela dagen med att gå på toaletten, för att i stället passa på under kvällen när det är mörkt. Då ökar risken att bli överfallen och många utsatts för sexuella övergrepp, berättar Anna Nilsdotter.
Femina träffar WaterAids generalsekreterare i Operaterassens vackra lokaler i Stockholm. Hon har precis talat om organisationens arbete inför en stor grupp näringslivsprofiler, i hopp om att samla in pengar till lokala projekt i Tanzania.
Utanför de gigantiska fönstren som tar sig hela vägen från golv till tak hällregnar vatten ner. Vatten ingen av oss i rummet skulle få för oss att samla ihop och dricka upp. Några våningar under oss har middagsgäster bara kvällen före betalat 3 100 kronor för en avsmakningsmeny. Nu, i samma lokaler, får vi veta att 3 314 kronor kan räcka för att WaterAid ska kunna renovera en brunn som räddar liv.
Kontrasterna är skyhöga.
Vattenbrist påverkar jämställdheten
I de hem i världen som saknar tillgång till vatten är det i sju av tio fall kvinnornas ansvar att hitta och hämta hem vattnet. Något som i hög grad påverkar jämställdheten i just dessa hem och samhällen. Kvinnorna och flickorna tvingas lägga många timmar varje dag på att släpa tunga dunkar mellan hem och brunn och tillbaka igen.
– Bristen på rent vatten påverkar jämställdhet på många vis. Eftersom kvinnorna ansvarar för anskaffandet av vatten missar de möjligheten att jobba, tjäna pengar, gå i skolan och få en utbildning. Därmed blir det väldigt svårt att ta sig ur fattigdom. Det blir dessutom farligare att föda barn, eftersom över hälften av hälsoinrättningarna i världens fattigaste länder saknar tillgång till både toaletter och vatten. Man riskerar att komma hem med infektioner, eller inte komma hem alls, berättar Anna och fortsätter:
– Ungefär hälften av världens undernäring tror sig bero på smutsigt vatten och dåliga toaletter, vilket påverkar små barn särskilt hårt. Många föräldrar här i Sverige har sett hur otroligt påverkat ditt barn kan bli av magsjuka. Då kan du föreställa dig hur det är för barn som lever med detta hela tiden. Vatten och toaletter hänger ihop med massor av olika delar som krävs för att leva ett lyckligt, friskt och värdigt liv.
WaterAid är nordens enda organisationen som jobbar enbart med frågorna om rent vatten och sanitet. I 24 länder världen över konstruerar de vattensystem, borrar brunnar, installerar regnvatteninsamlingar, bygger latriner och avloppssystem samt utbildar lokalbefolkningen och lokala myndigheter, så att de i sin tur kan kopiera lösningarna till andra byar. Teamen på plats är lokalt rekryterade, från cheferna till experterna och byggarbetarna. Personer som känner landet och samhället, och som brinner för att hjälpa andra till bättre liv.
– På många sätt är rent vatten förutsättningen för allt liv, men det är också otroligt centralt om vi ska kunna uppnå de 17 globala målen. Exempelvis är det svårt att nå målet om utbildning utan tillgång till rent vatten, eftersom flickor kommer vara hemma från skolan när de har mens eftersom de inte kan byta mensskydd eller tvätta sig ordentligt i skolan, vilket gör att de missar sin utbildning, berättar Anna Nilsdotter.
Att arbeta för rent vatten kan möjligtvis låta simpelt, men arbetet är enligt Anna något väldigt komplext. Ibland finns det jättemycket vatten på platserna där WaterAid arbetar, men vattnet visar sig endast vara smutsigt ytvatten. I andra fall kan det finnas grundvatten, men som är förorenat av exempelvis arsenik. Ibland är det väldigt ont om vatten till följd av torka och klimatförändringar.
– Många av de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna är länder som redan har en väldigt problematisk situation när det kommer till vatten och sanitet. När det gäller klimatförändringarna så är de här och nu. Vi ser dem. De påverkar många länder och många människor varje dag, och handlar i väldigt hög utsträckning om vatten. Det blir för lite vatten genom torka, det blir för mycket vatten genom översvämningar och skyfall. Skyfall som inte nödvändigtvis fyller på grundvattnet, vilket är lätt att tro. Om det kommer väldigt mycket vatten på väldigt kort tid på väldigt torr jord sugs det inte upp utan snarare spolar bort allt i sin väg. Enkla latriner välter, vilket gör att bajs och kiss kommer ut i öppna åar och oskyddade brunnar, och därmed i människors dricksvatten. I sådana samhällen sprider sig snabbt smittsamma sjukdomar som kan tvinga människor på flykt eller orsaka dödsfall, ofta hos känsliga barn.
Men allt är inte ett totalt mörker. Anna Nilsdotter ser hur saker och ting blir bättre.
– Människors tillgång till vatten och toaletter har förbättrats kraftigt de senaste decennierna. Siffran på hur många som saknar vatten fortsätter varje år att pressas ner, trots de utmaningar som vi ser med bland annat klimatförändringar. Det finns fortfarande stora utmaningar, men både siffror och enskilda berättelser som möter mig inger hopp. Jag mötte en kvinna i Bangladesh som hade plågats under lång tid av hemska eksem till följd av att hon tvättade sig i en damm med smutsigt vatten. När vi möttes tidigare i år visade hon stolt upp sina armar. Efter att de fått flera vattenstationer, höll utslagen nu på att läka. De personliga berättelserna ger mig hopp och kraft att fortsätta.