Johanna Schreiber: ”Kom ihåg att ingen kan använda lajks till att betala hyran”
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och andra kulturarbetare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen - och hur de själva är påverkade.
Författaren Johanna Schreiber har fått hela sin lanseringsturné inställd men oroar sig kanske ändå mest för mormor:
– Jag har dagliga ångestfantasier om allt från inbördeskrig till att min älskade mormor ska dö och att jag inte ska få åka till Göteborg på begravningen.
Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen?
– Jag skulle ha åkt på lanseringsturné för min nästa bok Tolv veckor med dig i början av maj. Startskottet skulle ha varit en jättefest i Göteborg och därefter skulle jag ha åkt runt till bokhandlar, pratat om boken och träffat läsare. Det är skittrist att det inte blir av, men det finns helt klart folk som har det värre.
Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser, personligen och för din bransch?
– Fruktansvärt orolig. Jag har dagliga ångestfantasier om allt från inbördeskrig och att min älskade mormor ska dö och att jag inte ska få åka till Göteborg på begravningen, till att hela samhällsekonomin ska kollapsa så att jag till slut tvingas prostituera mig för att få råd med mat till mina barn. Jag tror att många judar som jag har ett slags nedärvt katastroftänk och alltid befarar det värsta i en kris.
– När det gäller min bransch känner jag framförallt oro inför de fristående, fysiska bokhandlarna. Många hade det tufft redan innan krisen. På många mindre orter är bokhandeln den naturliga mötesplatsen för människor som är intresserade av läsning och litteratur, och det är dit författare kommer för att berätta om sina böcker och träffa läsare. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt väljer att ta en extra sväng förbi sin lokala bokhandel och köpa en bok nu under krisen.
Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget?
– Välj ut ett gäng författare, artister och filmskapare du gillar och köp deras verk. Ett album via iTunes, en film via SF Anytime, en bok i en bokhandel. Tipsa gärna om dina favoriter i sociala medier också, men kom ihåg att ingen kan använda lajks till att betala hyran. Det är genom att betala för kultur du gör störst skillnad!
Vilka är dina egna bästa tips i karantäntider; vad läser du, lyssnar du till eller ser på?
– I tuffa tider gillar jag att varva nostalgitrippar med nya upplevelser. Jag har precis sett om Nick & Norahs infinite playlist för typ femtonde gången (via Apple TV), samtidigt som jag läser den magnifika debutromanen Samlade verk av Lydia Sandgren. Och så dansar jag till Håkan Hellström i vardagsrummet med mina barn.
– Jag skulle också vilja passa på att tipsa om en annan författare som också råkar vara min vän. Lin Jansson som alternerar författarskapet med att jobba som sjuksköterska på Sahlgrenska i Göteborg. Precis som för alla andra inom vården jobbar hon extremt mycket just nu, och jag hoppas så att hon får tid att skriva mer snart. Lin har skrivit den bästa, svenska underhållningsromanen på många år: Ragga som du shoppar! Perfekt boktips till den som vill skratta lite mitt i allt det här eländet.
Hur ser dina planer för framtiden ut?
– Min nästa bok Tolv veckor med dig släpps den 30 april, så jag och förlaget går runt och klurar på hur vi ska kunna fira släppet såhär i Corona-tider. Min ljuspunkt under veckorna är just nu onsdagarna, när jag och Frida Malmgren ses och spelar in vår podd Feelgoodpodden där vi pratar om Feelgoodliteratur. På sikt är min plan att jag ska fortsätta skriva så inåthelvete härliga böcker! Om hela bokbranschen imploderar kan jag i alla fall tänka att jag haft kul medan jag skrivit dem.
Foto: Gabriel Liljevall
Läs mer:
–––––––––––––––––––
KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:
Pernilla Wahlgren om corona: ”Längtar efter min publik”
Stina Wollters kulturtips: ”Skapa och lek tillsammans”
Helena af Sandeberg: ”Vi har kostymprovning med mask och repar på Skype”
Marianne Mörck: ”Mitt forum är Youtube – där ser jag allt”
Alexej Manvelov: ”Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort”
Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”
Nina Wähä: ”Vi författare lever ofta i en sorts karantän”
Sarah Dawn Finer: ”Alla har behövt tänka om”
Alexander Salzberger: ”Jag har klippt alla sociala kontakter”
Doreen Månsson: ”Jag kan inte ens kan estimera hur orolig jag är över konsekvenserna”
Stefan Sauk: ”Vi var sårbara innan och nu kan det knappast bli värre”
Evin Ahmad: ”Teatern kommer gå stärkt som fan ur det här”
Karin Smirnoff: ”Jag måste skriva på nästa projekt redan nu”
Alexandra Pascalidou: ”Min kalender gapar tom till hösten”
Vigdis Hjorth: ”Man kan gå på upptäcktsfärd i sitt eget inre”