Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Kan barn vara veganer? Dietisten ger svar på tal

10 jan, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Det stormar ofta kring frågan om barn kan äta uteslutande vegankost, men hur ligger det egentligen till med den saken? Vi gick till botten med frågan tillsammans med dietisten Sara Ask och fick tips och råd om hur man undviker problemen man kan möta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I december 2018 gick den danska chefsbarnläkaren på Rigshospitalet, Allan M Lund, ut och varnade föräldrar för att ge sina barn vegankost. Det gjorde han efter att ett flertal gånger fått ta hand om barn som farit illa på grund av olika näringsbrister de drabbats av efter att ha ätit en allt för fattig vegansk mat. Det här väcker ju frågan om hur farligt det kan vara att vara vegan när man är barn.

Sara Ask är dietist med fokus på barn och har dessutom gett ut vegetariska kokböcker. Hon säger att det visst finns risker när man ger barn uteslutande veganmat, men att det kan gå utmärkt så länge man vet vad man gör.

– En del läkare kastar ur sig olika åsikter om mat utan att de är helt välgrundade alla gånger. Samtidigt kom det ju en våg av andra tyckare som menade att det han sa var helt fel och att barn visst kan äta veganmat. Jag håller med, men det är inte helt okomplicerat, säger hon.

Annons

Sara Ask säger att hon själv också har träffat på barn med brister och som äter väldigt ensidigt, men den gemensamma nämnaren har varit att de ätit väldigt ensidigt. Det kan till exempel vara barn som dricker kopiösa mängder mjölk och i princip inte äter något annat. Barn är naturligt selektiva, framför allt i förskoleåldern, och inte så nyfikna på mat. Det här kan ställa till det för alla föräldrar, men de som ger barnen veganmat behöver vara extra uppmärksamma.

– Föräldrar som vill ge sina barn veganmat måste först och främst se till att vara riktigt pålästa och veta var näringen finns. Sedan är det ju inte säkert att det hjälper att man vet vad barnen bör äta, det är ju inte säkert att de accepterar att äta just det, säger Sara Ask.

Största riskerna: järn och vitamin B12

Den största risken Sara Ask ser för barn som äter veganmat är att de inte får i sig tillräckligt med järn och vitamin B12. Det här gäller för vuxna veganer också. Det som gör att det blir extra problematiskt med barnen är att barn som växer har nästan samma rekommenderade dagliga intag av järn som en vuxen man, och då ska man betänka att barn äter mindre mängd mat. Det finns järn i vegetabilier också, men det järnet är av olika anledningar svårare för kroppen att ta upp än järn som finns i kött och då kan det krävas mer mat än barnet orkar äta för att komma upp i det dagliga intaget.

Annons

– Järn behövs för syreupptagningsförmågan och måste finnas i blodet. Men en liten del behövs också för hjärnans utveckling. Om ett barn har för lite järn i kroppen prioriterar kroppen syreupptagningen eftersom den är livsviktig och då kan hjärnan bli utan. Den som har järnbrist under sitt första levnadsår har man sett kan få kognitiva problem i skolåldern, säger Sara Ask.

B12 behövs för blodet och för nervernas utveckling och funktion. Barn som inte får tillräckligt med B12 riskerar att utveckla skador som inte går att reparera. Vegetarisk mat innehåller inget B12 naturligt, så det är viktigt att välja berikade produkter, som berikad havre- eller sojadryck. Man kan märka brister om barnet känns trött, blekt och inte växer som det ska. Se till att gå på alla kontroller på BVC för att se att barnet håller en normal tillväxtkurva när det gäller såväl längd som vikt. Men ge inte tillskott om du inte vet att barnet verkligen behöver det eftersom kroppen inte kan hantera ett överskott av järn. Till exempel trivs bakterier extra bra i en tarm som har mycket järn, vilket kan ställa till problem.

Det går bra att ge barn veganmat så länge den är genomtänkt.
Det går bra att ge barn veganmat så länge den är genomtänkt.

Våga ge barnen fett

Järnbrist kan också bli ett problem hos tonårstjejer som går över till vegankost.

Annons

– Det är jobbigt nog att vara tonåring som det är, och så ska man dessutom ha järnbrist! Unga tjejer är inte alltid så fysiskt aktiva och har ibland inte så stor aptit utan äter ofta ensidigt, så man får vara uppmärksam som förälder till en tonårsvegan, säger Sara Ask.

Hon tillägger att tonåringar dessutom fortfarande lagrar in kalcium i skelettet, så det gäller att hitta kalciumberikade alternativ till mjölkprodukter. Samma sak med D-vitamin. Små barn får ju D-droppar, så där brukar det inte vara ett problem, men en tonåring som är vegan kan behöva fortsätta med D-vitamintillskott.

Ett vanligt missförstånd som ligger bakom åsikten att barn inte ska äta veganmat är att den skulle vara påver och fattig på energi. Men det här stämmer inte, säger Sara Ask.

– Det finns mycket mat från växtriket som är energirik också, våga till exempel ge barnet fett. Rapsolja är jättebra eftersom det innehåller lite omega 3 som kan vara svårt att komma åt med vegankost, säger hon.

Annons

Livsmedelsverket säger ja

Sara Ask menar att det visst finns de som går helt in på levande föda-spåret med råkost, råris och annat som bara är väldigt fiberrikt men inte så energirikt. Men idag finns ett stort utbud av köttersättningar baserade på soja-, havre- och ärtprotein som är väldigt bra och mättande. Sara Ask säger att det viktigaste är att hitta alternativ till kött och att man inte kan äta paprika, tomat och morot istället för kött.

Den forskning som finns tillgänglig visar att en väl genomtänkt vegankost fungerar i livets alla skeden, från riktigt små barn och uppåt, förutsatt att man väljer livsmedel som är tillräckligt energirika, det anser såväl svenska Livsmedelsverket som andra sammanslutningar av näringsexperter..

– Har man ett barn som inte ammas tror jag att det kan bli svårt att hitta en vegansk modersmjölksersättning som är tillräcklig, utan då får man lov att acceptera att ens barn får något från djurriket. Där har jag ju sett horribla egna hittepå-recept som skulle kunna vara livsfarliga för små barn. Med det gäller inte bara veganer, det finns ju de som får för sig att det är en massa socker eller något annat i ersättningarna och hittar på egna, säger Sara Ask.

Annons

Vad du ska tänka på om du har ett veganbarn:

– Lär dig var näringen finns i vegetabilierna. Se till att barnet får i sig baljväxter, nötter, frön och olja för att få i sig tillräcklig näring och energi.

– Hitta järnet! Järn finns i till exempel baljväxter, sojaprodukter, fullkornsprodukter, gröna grönsaker, nötter, fröer och berikad välling och gröt. Det är också mat som bidrar med bra protein och zink och andra mineraler.

– Ät alternativ till kött baserade på soja, havre eller ärtor som är mättande och proteinrika. ”Utbudet är jättestort nu, och en del köttalternativ är så bra i smak och textur att man undrar om veganer verkligen kan äta dem”, säger Sara Ask.

– Om du köper helfabrikat, kontrollera att det finns baljväxter med i innehållsförteckningen så att till exempel biffarna inte bara innehåller grönsaker, för då blir det inte så mycket energi.

Foto: Shutterstock

 

Läs mer:

Grönt i köket! 10 heta veganska kokböcker

Det här kommer du att sakna från småbarnsåren

 

Annons