Kändisarna som tagit ställning för kvinnors sak
Redan 1999 ställde sig då 15-åriga Alexandra Dahlström frågande till sexism, bara för att tystas ned av 40 år äldre Loa Falkman. Tjugo år senare gav me too-rörelsen ringar på vattnet och det manifesterades mot sexuella övergrepp och sexism på såväl svenska Guldbaggegalan som på amerikanska Golden Globe och brittiska Bafta.
Här är sex starka ögonblick då stjärnor tagit ställning för kvinnors sak.
Natalie Portman på Golden Globe 2018 och Oscarsgalan 2020
På Golden Globe-galan 2018 var Nathalie Portman på plats för att presentera de nominerade i kategorin Bästa regissör. Hon gjorde en poäng av att det bara fanns män bland de nominerade genom att säga:
– Här är alla manliga nominerade…
Två år senare, på Oscarsgalan 2020, gjorde Nathalie Portman ytterligare ett feministiskt ställningstagande. Den här gången genom att bära en Dior-cape broderad med namn på kvinnliga regissörer som inte nominerats inför årets gala. Bland namnen fanns Lulu Wang, Lorene Scafaria, Marielle Heller och Mari Diop.
– Jag vill uppmärksamma dessa filmskapare för deras otroliga konst på ett subtilt sätt, sa Nathalie Portman till journalisterna på röda mattan.
Alexandra Dahlström på Guldbaggegalan 1999
När den då 15-åriga Alexandra Dahlström vann en Guldbagge år 1999 i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Elin i kultklassikern Fucking Åmål, tog hon tillfället i akt att ta upp sexismen i branschen.
– Jag tycker det är lite tråkigt med all sexism och utseendefixering…, började Alexandra Dahlström i sitt tacktal, innan hon blev bryskt avbruten av konferenciern Loa Falkman, 72.
Han klev fram till Alexandra vid podiet och sa i sin egen handhållna mikrofon:
– Nu mitt lilla hjärta…
– Förminska inte mig och håll på och va sådär åh… jag menar det, jag tycker det är skittråkigt, svarade Alexandra.
Men Loa fortsatte att försöka tysta Alexandra och strax därpå drog bakgrundsmusik igång.
– Ja ja ja ja.. sa Loa, varpå Alexandra fick lämna podiet.
När Aftonbladet nyligen pratade med den i dag 33-årige Alexandra berättade hon att hon är stolt över sitt mod att säga ifrån.
– Jag är jättestolt över det här, det är något väldigt fint. Lyckligtvis har det här tagits vidare. Det har hänt jävligt mycket och det känns väldigt tacksamt. En fin sak som hände var att jag fick ge många intervjuer och prata om det som hade hänt på ett positivt sätt därför att kvinnliga journalister hade plockat upp det, en del manliga också, sa hon till tidningen.
Tystnad tagning på Guldbaggegalan 2018
I kölvattnet av #metoo kom det ett upprop i svenska filmvärlden vid namn Tystnad tagning. Svenska skådespelerskor gick ihop för att protestera mot förtryck och tystnadskultur på inspelningar. Under Guldbaggegalan 2018 genomförde ett 70-tal kvinnor en mäktig manifestation där de till ljudet av trummor gick hand i hand förbi röda mattans pressuppbåd. Alla var klädda i svart och gick i tystnad inför de smattrande kamerorna. Med i tåget var namn som Hedda Stiernstedt och Mia Skäringer.
Under prisutdelningen gjorde de sedan ytterligare en manifestation genom att resa sig från sina platser och tyst gå upp på scenen där de fick ta emot stående ovationer.
– Nu tar vi det här steget tillsammans. För våra bröder och för våra systrar. Tystnad tagning, varsågod att börja, sa Mia Skäringer till publiken.
Svartklätt på Golden Globe 2018
Inspirationen till Tystnad tagnings aktion var hämtad från amerikanska Golden Globe samma år. Den kvinnliga skådespelareliten hade kommit överens om att klä sig helt i svart som en protest mot sexuella övergrepp. Eva Longoria var en av de som förklarade tanken bakom till journalisterna på plats.
– Det här är en stund för solidaritet, inte ett modetillfälle. I flera år har vi kvinnor sålt de här galorna med våra galaklänningar, färger och vackra ansikten och all glamour. Den här gången kan industrin inte förvänta sig att vi ska gå upp och snurra runt. Det är inte vad den här stunden handlar om, sa hon till The New York Times.
Det amerikanska uppropet hade namnet Time’s Up. Även män som Justin Timberlake och Dwayne ”The Rock” Johnson slöt upp och klädde sig svart på galan.
Protesten på Baftagalan 2018
Ruth Wilson, Keira Knightley, Nicola Walker, Vicky McClure, Jessica Raine, Zawe Ashton, Vanessa Kirby, Rebecca Hall, Tamsin Greig, Sienna Miller och Gugu Mbatha-Raw var några av alla de 190 stjärnor som skrev under ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier inför brittiska Baftagalan samma år.
Flera av stjärnorna valde, precis som sina amerikanska kollegor på Golden Globe, att bära svart på galan. Dessutom knöt man an till historiens feministiska aktivister. Skådespelaren Gemma Arterton passerade fotograferna på röda mattan tillsammans med de före detta fabriksarbetarna Eileen Pullen och Gwen Davis som 1968 strejkade i protest mot att bilföretaget Ford gav sina kvinnliga anställda 15 procent mindre i lön än männen.
Under kvällen utbröt även tumult på röda mattan sedan en grupp aktivister stormat den.
Michelle Williams på Golden Globe 2020
Skådespelaren Michelle Williams vann en Golden Globe för sin roll i miniserien Fosse/Verdon. Under sitt tacktal passade hon på att försvara kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och hintade om att hon själv tidigare genomgått en abort:
– Jag har verkligen försökt att leva ett liv som jag själv bestämmer över. Jag hade inte kunnat göra det utan att också nyttja kvinnans rätt att själv välja. Att välja när och med vem jag ska skaffa barn, sade hon.
Hon fortsatte sitt tal med att uppmana kvinnor att rösta för sin egen skull:
– Kvinnor, när det blir dags att rösta, gör det utifrån ert egenintresse. Det är vad män har gjort under många år.
Foto: TT
Källor: DN, Forbes, Aftonbladet, Guardian, CNN
LÄS MER:
Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se
Gör din son till en jämställd man: 5 tips som funkar
Är ni så jämställda som ni tror? Checklista och expertens tips