Klimatet hotar kaffet – kan bli lyxvara igen
Arabicabönan som står för 80 procent av kaffet som dricks i världen, är hotad av klimatförändringarna. Det beror på att den är lite kinkig med vilken temperatur den vill ha för att trivas. Robustabönan, som är den näst vanligaste kaffesorten, är tåligare, men också beskare än arabican.
För att arabicabönan ska trivas och kunna blomma och få bönor måste temperaturen ligga på mellan 15 och 24 grader. Men den kräver också speciella fuktighetsförhållanden. Först måste det regna kraftigt och det regnet ska följas av en torrperiod.
Att arabicabönan är väderkinkig är ett problem redan nu, och kommer att förvärras allt eftersom vädret ändras och klimatet blir varmare i bältet runt ekvatorn där kaffet odlas.
Forskning pågår för hur man ska kunna fortsätta odla arabicabönor när det är varmare, till exempel med hjälp av skuggträd som kan svalka kaffeträden.
Kaffesurrogat och minskad kaffekonsumtion
I Sverige har vi druckit kaffe sedan 1700-talet och vi är nu, tillsammans med Finland, det land där man dricker mest kaffe i världen. Vi importerar över 100 000 ton kaffe om året och slår man ut det på alla svenskar blir det 3,2 koppar per person och dag.
Vad skulle hända om arabicabönan inte längre går att odla? Ja, antingen får vi lära oss att i större utsträckning dricka annat kaffe, till exempel det beskare robustakaffet. Men vi kan också testa att ta fram kaffesurrogat, precis som man gjorde under andra världskriget.
Eller så får vi helt enkelt dricka mindre kaffe än idag, som man gjorde 1975 när två tredjedelar av Brasiliens kaffeskörd frös och priset sköt i höjden. Kaffekonsumtionen sjönk då lika kraftigt som priset ökade för att sedan gå upp igen när skörden var normal.
Källa: forskning.se
Foto: Shutterstock