”Dokumentären om Agnetha Fältskogs stalker är störd och borde ha stoppats”
Feminas Malin Roos konstaterar att dokumentären om Agnetha Fältskogs stalker var störd redan på pappret och aldrig borde ha producerats.
”Jag fastnade för Agnethas ögon. De var så fina. Jag blev så kär i henne.”
Till ackompanjemanget av nervkittlande suggestivt piano-plink zoomar kameran in på en man i ett nedsläckt rum som pratar om sitt livs kärlek.
Tack, det räcker med trailern för att inse den fullständiga tarvligheten.
Agnetha Fältskog utsattes under flera år för en nederländsk förföljare som efter att bland annat ha köpt ett hus 800 meter från Abba-stjärnan för att ”råka” springa in i sin idol, dömdes till besöksförbud och utvisades ur landet.
Hur många gånger han har överträtt besöksförbudet som fick förlängas om och om igen vet ingen längre.
Men nu är Gert van der Graaf tillbaka igen.
Inte smygandes i buskarna utanför Agnetha Fältskogs gård den här gången, inte gömd bakom hyllan i mataffären där hon handlar eller tagen på bar gärning rotandes i hennes brevlåda.
Gert van der Graaf ges tolkningsföreträde
I stället är det Prime Video som har rotat fram, rullat ut en röd matta och gjort tv-underhållning av en dömd stalker. Att dokumentären har titeln Take a Chance är inte det mest smaklösa i den här soppan (vi kan ju alla fortsättningen: ”If you change your mind, I’m the first in line. Honey, I’m still free. Take a chance on me”) utan att Gert van der Graaf ges tolkningsföreträde i ett narrativ som har två skilda versioner.
Regissören Maria Thulins dokumentär ska enligt ett pressmeddelande ge en ”unik, ofiltrerad inblick i historien” när Gert van der Graaf berättar hur ”hans barndomsförälskelse förvandlas till en besatthet som kom att forma resten av hans liv.”
Hans liv?
Hennes då?
Agnetha Fältskog brukar inte precis drälla i offentligheten (undrar varför) men en sak har hon i alla fall varit tydlig med: att den systematiska förföljelsen hon utsattes för drabbade henne hårt.
”Mitt liv har blivit oerhört inskränkt, jag törs inte röra mig ute, jag är rädd för att träffa mannen ensam och har fruktat för mitt eget och mina barns liv”, har hon uttryckt i ett av flera polisförhör.
Så många utsätts för stalkning
Enligt statistisk från Brottsförebyggande rådet (Brå) utsätts över 100 000 personer i Sverige för stalkning och för att ge ett bättre skydd åt de (ofta kvinnor) som drabbas infördes den 1 oktober 2011 en ny straffbestämmelse om olaga förföljelse i brottsbalken. Bestämmelsen skulle fånga upp de fall som inte uppfyller kriterierna för grov frids- respektive kvinnofridskränkning, och samtidigt ge denna typ av brottslighet ett högre straffvärde.
I en tidigare rapport från Brå kunde bland annat konstateras att:
• 15 000 personer i Sverige årligen tvingas flytta efter att de har utsatts för stalkning.
• I 57 procent av de fällande domarna ingår överträdelser av kontaktförbud som ett underbrott.
• 25 procent av alla som utsatts för förföljelse hade också utsatts för våld.
• Rättspsykiatrisk vård är betydligt vanligare jämfört med andra brott mot frid och frihet.
Finns det ett allmänintresse i en tv-dokumentär om Agnetha Fältskogs stalker?
Ja, otvivelaktigt är det intressant att en av våra mest kända världskändisar råkade ut för en manisk förföljare som sov med bilderna av sin ”förälskelse” i sängen, ringde dygnets alla timmar och skickade 300 brev.
Att Agnetha Fältskog dessutom som historien blivit berättad hade en relation med sin förföljare gör det såklart ännu mer kittlande.
Men privatlivets helgd, hallå?
Att Gert van der Graaf skulle ”ta chansen” var det världens lägsta odds på och det hade varit en helt annan sak om Agnetha Fältskog varit med på projektet.
Men nu är det precis tvärtom.
Abba-stjärnan har vädjat till producenten om att tv-dokumenären ska stoppas – och det är här det blir stört på riktigt. För nu kliver hennes stalker fram och uttalar sig som ett slags representant för produktionen.
”Vi har försökt på alla möjliga sätt, och med mycket respekt bett Agnetha att vara med”, säger Gert van der Graaf i en intervju med Expressen.
Ursäkta?
Nu var det ju just kontaktförsök ”på alla möjliga sätt”, från just den här mannen som Agnetha Fältskog har undanbett sig – i 25 års tid!
”Bland dem som döms för olaga förföljelse är det inte ovanligt att brottet har begåtts under inflytande av vad som bedömts vara en allvarlig psykisk störning”, står det vidare att läsa i Brå:s rapport.
Har Prime Video under arbetet med sin ”ofiltrerade och unika” tv-dokumentär säkerställt att man inte intervjuat en psykiskt labil person?
Om de faktiskt hade en kärleksaffär under en period på 90-talet är fullständigt irrelevant i sammanhanget. Vad dokumentärens huvudperson skickar för signal i den officiella trailern är det däremot inte.
”Jag saknar henne enormt, det går nästan inte en dag utan att jag tänker på henne.”
Ryyys.