Emma Gray Munthe: Därför är Texas nya abortlag ett hån
Det har gått drygt en vecka sedan Texas fick en ny abortlag. ”The Texas Heartbeat Act”, som innebär att aborter blir olagliga efter den tidpunkt fostrets hjärtljud kan höras: i graviditetsvecka sex, när de flesta inte vet om att de är gravida. (Om det ens är hjärtljud man kan höra så tidigt råder det delade meningar om.) Inga undantag görs för våldtäkt eller incest.
År 2021 händer det här.
Mer eller mindre totalstopp för aborter i Texas, USA:s näst största stat till både yta och folkmängd. För många är det en lång resväg till stater där aborter fortfarande är möjliga. Man kan behöva ta ledigt i flera dagar, köpa resa, ordna någonstans att bo. Aborten i sig kan vara dyr.
Helt omöjliga förutsättningar för många.
Det isar i magen. Tusen bilder av illegala aborter flimrar framför ögonen.
Oseriösa ockrare med smutsiga händer och smutsiga instrument. Arsenik, galgar, livmoderssprutor med tvål. Mängder av blod, eventuell sterilitet, död.
Den första aborten på film kom 1916
En stor del av världens aborter är osäkra och farliga, men bilderna som dyker upp i många huvud kommer från popkultur om ett klaustrofobiskt förr. Säg, Dirty Dancing.
Sedan den första filmaborten 1916 har en oproportionerligt stor andel av dem slutat illa, olyckligt eller båda. Filmer och serier har skapat myter som än i dag påverkar debatt och kvinnors privata beslut.
I verkligheten kan en abort vara ett svårt moraliskt dilemma och tufft beslut, men kan lika gärna vara ett oproblematiskt och helt odramatiskt val. Den senare sorten är y t t e r s t sällsynt på film.
Fortfarande är filmaborter i de flesta fall större ingrepp med blänkande instrument och folk i operationskläder. I verkligheten handlar det oftare om att ta några tabletter.
Abort definierar en kvinnas karaktär
Filmer där en kvinna i sista sekunden ångrat sig har slutat lyckligare än dem där en abort till slut genomförts.
En abort har ofta definierat en filmkvinnas hela karaktär och person. Blivit hela historien, i stället för en del av den.
I alla fall har det sett ut så här fram till nyligen. Fler och mer rättvisande skildringar börjat dyka upp, med flera sorters erfarenheter. Men fortfarande handlar det ofta om aborter som moraliskt svåra, och sällan om den nya amerikanska verklighet där det rent känslomässigt kan vara enkelt men praktiskt svårt att få tillgång till.
Never rarely sometimes always (iTunes) är ett av några stycken nya undantag. Det är en lika fin som mäktig berättelse om två tonårstjejers vänskap, och hur de tillsammans tar sig igenom hinderbanan som ligger i vägen för en abort. Komedin Unpregnant (HBO) är feelgood på samma tema.
De handlar båda om tonåringar, och om det är en sorts aborterfarenhet som fortfarande saknas på film och tv är det de äldre kvinnornas. De som redan har barn men inte vill, kan eller har råd att ta hand om fler. De kommer förhoppningsvis, och breddar bilden av de där aborterna som så få av dem som bestämmer kring har faktisk erfarenhet av. Eller ens kunskap om, vad det verkar.
8 tips på filmer som skildrar abort
- Porträtt av en kvinna i brand. Fantastisk! Och skildrar i en scen abort på ett sätt man aldrig tidigare sett.
- Premature. Kan ses i någon vecka till på SVT Play.
- Om man vill få koll på hur debatten ser ut i USA kan man se till exempel dokumentären Reversing Roe på Netflix.
- Rumänska 4 månader, 3 veckor och 2 dagar vann en mängd priser, och nominerades också till en Guldbagge för bästa utländska film.
- Första gången abort skildrades på film var i Lois Webers stumfilm Where are my children? 1916.
- Ingmar Bergmans fina Nära livet utspelar sig på en förlossningsavdelning. När den kom 1958 chockade en förlossningsscen publiken så pass att flera svimmade.
- Grandma med Lily Tomlin.
- Saint Frances, som jag hört mycket gott om och väldigt gärna vill se. Hoppas att den kommer till Sverige!