Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Emma Gray Munthe: Snart vågar ingen i Hollywood stöta sig med Kina

24 jun, 2021
FotografMagdalena Björnsdotter, TT
Filmindustrin i Hollywood anpassar sig alltmer till världens största biomarknad – Kina. Feminas Emma Gray Munthe tycker att det kan vara värt att ta de ekonomiska smällarna och inte låta den kinesiska staten styra vad vi ser på bio.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young RoyalsBrand logo
Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young Royals

”2021 kommer Kina att synas överallt.”

I Feminas trendspaning inför 2021 hade jag med Kina som en av trenderna. Jag var ironisk, men hade knappast fel. I år har det inte gått en vecka, eller ens någon dag, utan att Kina på ett eller annat sätt varit aktuellt – och sällan i positiva sammanhang. För att ta några exempel bara från de de senaste dagarna:

  • I dag köar hundratals Hongkongbor i timmar för att köpa det sista numret av Kina-kritiska Apple Daily, efter att tidningens huvudkontor i förra veckan stormades av 500 poliser som beslagtog datorer och förde bort flera chefer. Ägaren och grundaren av tidningen sitter fängslad sedan länge.
  • Härom dagen kom en dom som stoppar kinesiska Huawei från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, med grund i att bolaget har en koppling till den kinesiska staten och därmed ses som en säkerhetsfara. Kina har sedan tidigare varit tydliga med svenska företag kan komma att drabbas om det hände. Oklart hur.
  • I går och i dag kom nyheten att USA planerar för sanktioner mot kinesiska solpanelsbolag, eftersom flera av dem är kopplade till statliga kinesiska industriprogram där uigurer i Xinjiang-regionen utnyttjas till tvångsarbete.
  • I går firades International Olympic Day 2021, men flera grupper som arbetar för mänskliga rättigheter använde i stället dagen med att uppmana till bojkott av OS i Peking som startar i februari. De tycker att det inte är någon bra idé att hålla ett OS i ett land där man sysslar med folkmord och koncentrationsläger.

Jag är lekman, men jag tänker att det låter rimligt.

Idrottare väljer mellan mänskliga rättigheter och OS

Tidigare i år sa den amerikanska skidåkerskan och OS-medaljören Mikaela Shiffrin till CNN att man som idrottare inte vill sättas i en position där man tvingas göra moraliska val mellan mänskliga rättigheter och att kunna göra sitt jobb.

Men ändå är det precis det valet fler måste göra. Särskilt de stora företagen, hur lukrativ den kinesiska marknaden än är.

Annons

Inte minst filmbranschen. 2020 blev Kina världens största biomarknad. Där finns enorma, löjliga, helt vansinniga mängder pengar att hämta.

Om man ser det från den ljusa sidan: det betyder fler kinesiska skådespelare, fler kinesiska erfarenheter i amerikanska filmer och färre stereotyper.

Å andra sidan finns det enorma, löjliga, helt vansinniga mängder pengar att bli av med – och plötsligt blir den kinesiska censuren något att förhålla sig till i Hollywood.

Att något större filmbolag skulle göra en kritisk film om lägren är inte sannolikt. Eller en film som förhåller sig kritisk till kinesisk politik i stort. Eller ens en enskild kines.

Att skådespelare som Tibet-aktivisten Richard Gere skulle få någon roll i några större filmer är inte heller särskilt sannolikt.

Top Gun har anpassats för att passa Kina

Homosexuella kyssar klipps bort ur amerikanska filmer inför Kina-lansering.

Man anpassar lite här, och lite där. Man vaktar munnar.

Annons

En Kina-kritisk tweet från en NBA-manager gjorde att man tappade hela kinesiska marknaden för att de inte ville sända matcherna.

Inför lanseringen av Oscarsnominerade Nomadland städades Kina-kritiska kommentarer bort ur en snart 10 år gammal intervju med regissören Chloé Zhao i en amerikansk filmtidning. Ändå ställdes Nomadlands kinesiska premiär in. Premiären av hennes kommande Marvel-film Eternals ligger också risigt till.

I trailern till kommande Top Gun byttes en taiwanesisk flagga på Tom Cruises jacka till en hittepåflagga.

Det är alltså fritt blås för den kinesiska staten att styra vad vi i Sverige i slutändan får se på bio.

Tydligare har väl påtryckningarna inte synts än härom månaden när skådespelaren John Cena råkade kalla landet Taiwan för ett land under en PR-intervju för Fast & Furious 9, och för att blidka Kina – som tycker att Taiwan tillhör dem – spelade in en video där han sa förlåt och var så hemskt, hemskt, hemskt ledsen att han sårat det kinesiska folket. På mandarin, ett språk han lärt sig bland annat för att ta sig in på den kinesiska marknaden som wrestlare.

Man ryser.

De ekonomiska konsekvenserna av att stöta sig med Kina är enorma. Som simpel kulturjournalist tänker jag att det vore värt det.

Annons