Från kärnfamilj till bonusfamilj – så hittade Sofia Ståhl lyckan
Min dotter fyller sex år i höst. Sedan hon kom till världen 2017 har jag levt fler liv än jag trodde var möjligt. När hon kom – kärnfamiljen, nygift och på väg till ett större boende. När hon fyllde två – nyskild och singel för första gången sedan tjugoårsåldern. Nu när hon fyller sex – bonusfamilj med min kille.
När jag blickar tillbaka förstår jag inte hur det har gått ihop. Hur jag hittade kraft i allt det svaga som var jag efter en krävande förlossning, driva företag i kombination med bebistid och ny mammaroll, vara chef och kollega till min heltidsanställda projektledare, ha en utmattning i bagaget och sedan gå rakt in i en skilsmässa, bli ensamstående mamma och börja om.
Tid har gått, sår har läkt och nu är en annan tid. Jag vet att de här sex åren har förändrat mig i grunden på bästa tänkbara sätt. De sex år som gått har fått mig att inse hur förbannat stark jag (vi alla!) är. Att vi besitter en enorm kraft inuti, betydligt mer än vad vi tillåter – och tror på. Jag har tvingats kliva ur gamla destruktiva mönster och utmanat allt jag trodde på för att ta mig igenom de senaste åren – livet har bjudit på betydligt mer skit, glädje, utmaningar och överraskningar än det ovan nämnda och vissa stunder har jag stångat mig blå för att orka med. Men är det något jag önskade innan allt det här så var det att känna mig levande och herregud vad det infriats – på det allra finaste och kärleksfulla sättet och på det djupaste mörkaste sättet.
Livet känns och livet är i oss hela tiden. Jag blickar tillbaka på de senaste åren och känner stolthet. Att våga byta riktning och ta beslut som ledde mig in på andra vägar än de utstakade är det svåraste och mest utmanande jag gjort. Jag vill fortsätta leva precis så. Ändra riktning, bryta upp, förändra, utvecklas, prova nytt, utforska, lära mig och kastas ut. Är för evigt tacksam för att jag vågade.
1 Öva på att inte fly undan det som skaver
Tillåt dig själv att vara i det som är när det är. En vanlig reaktion på skav i livet är att blockera och fly undan. Öva på att stanna kvar i det. Tillåt det obekväma och jobbiga för att kunna närma dig det. Vad är skavet ett uttryck för? Vad är det en längtan efter? Våga ställa de obekväma frågorna för att kunna utforska.
2 Prata med dig själv
Prata om det. Med en vän/familjemedlem du litar på eller någon utomstående som en samtalsterapeut eller kurator. Öva på att prata med dig själv om det som skaver genom att uttrycka det du känner och tänker på högt. Gå promenader där du pratar högt för (och med) dig själv som om du hade sällskap och upptäck hur hjälpsamt det är.
3 prova nya synsätt
Utforska olika perspektiv för att hjälpa dig själv i processen. Betyder skavet att du drastiskt behöver förändra något i ditt liv eller är det ett uttryck för något som kan jobbas på i förlängningen? Vad kommer du ångra längre fram – att du gjorde xx, eller inte gjorde xx? Öva på att se situationen med helikopterperspektiv och ge dig själv tillåtelse att testa olika tankar och förhållningssätt för att se vad som rimmar med ditt hjärta.