Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Malin Collin: Deras låt har blivit en kampsång för hela Ukraina

04 mar, 2022
AvMalin Collin
36 timmar efter att Ryssland invaderade Ukraina blev landet portat från Eurovision song contest.
Samtidigt kan vi följa både en Eurovision-vinnare och en ”Let’s dance”-domare direkt från tv-studions strålkastare till en flykt undan bomber.
De drabbande direktsändningarna sker dygnet runt i sociala medier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Ett starkt barndomsminne är när vår mellanstadielärare en dag, mitt under lektionen, samlade ihop klassen, tågade ner för trapporna i den gamla skolan och in lärarrummet som låg i angränsande byggnad. Där satte hon på en gammal tjock-tv som stod på en sådan där hög vagn som man kunde rulla mellan olika klassrum. Hon häpnade över att man kunde se ett direktsänt krig på tv – att det var historiskt och vi måste ta del av det. Då var det Gulfkriget. Även om Vietnamkriget brukar räknas som det första tv-sända kriget, är det ingenting mot den nivå av närhet vi kan få just nu. I europeiska Ukraina har nästan alla en smartphone och fungerande internet. Materialet som väller in i sociala medier är överväldigande.

Min besatthet har blivit ett före och efter.

Jag ser den amerikansk-ukrainske proffsdansaren Maksim Chmerkovskiy sitta i juryn i en tv-studio i Kiev. Han har blivit känd i USA som dansare i amerikanska ”Let’s dance” och även suttit i deras jury. Nu återvände han till hemlandet som familjen lämnade för USA på 90-talet. Han ler stor mot kameran i tv-smink och snygg kavaj inne i tv-studion på sitt Instagramkonto. Bilderna innan är på hans familj, den vackra frun och proffsdansaren Petra och deras gulliga son. I nästa uppdatering är tv-sminket borta och i videon står han på en balkong i centrala Kiev och visar upp ambulanser och militärfordon som rusar förbi på avenyn under. Han är i chock. Därefter följer en makalös dygnet runt-resa där han ena stunden gömmer sig i skyddsrum och är rädd. I nästa stund håller han modet uppe och förklarar hur lyckligt lottad han är som har två pass. Han kan alltså ta sig ut från landet och slipper ansluta sig till totalförsvaret. På engelska får hans drygt en miljon följare ansluta på den livsfarliga och osäkra färden mot att hitta ett tåg ut ur ett Kiev under attack. Han trängs med kvinnor och barn, tåget stannar mitt i ingenstans och de får kliva av. De är så trötta och slitna, men efter flera dygn står han slutligen på flygplatsen i Warszawa och boardar sitt plan hem till familjen i USA.

I en annan del av Kiev för drygt två veckor sedan hade landets motsvarighet till Melodifestivalen ägt rum. När vinnaren slutligen blev klar fanns Jamala på plats. Hon är Ukrainas stolthet och vann hela Eurovision song contest 2016 i Stockholm. Nu satt hon i juryn i ukrainska Melodifestivalen och strålade i tv-strålkastarljuset. Den egentligen vinnaren i år heter Alina Pash men hon hoppade av tävlingen efter finalen då det uppstod en kontrovers kring en resa hon gjort till Krimhalvön 2015. Kritiska röster menade att Alina Pash hade tagit sig över gränsen till Krim olagligen genom att välja en rysk gränsövergång – något som är förbjudet i Ukraina och framförallt bryter mot Melodifestivalens regler. Det blev en skandal i Ukraina några dagar innan invasionen. Kalush Orchestra, som gjort en melankolisk låt med folkmusikinslag och rap, kom på andra plats och hade säkrat folkets röster. Nu tog de över vinsten. Då visste ingen inte att den där kontroversen skulle blekna två dagar senare. När invasionen var ett faktum lade Eurovision-vinnaren Jamala ut en video på Instagram. Hon sitter med sina små söner i famnen hemma i sitt kök och är förtvivlad och chockad. Sedan bär det av. Hon får lämna sin make hemma. Han ska ansluta till försvaret. Hon kör bilen mot den rumänska gränsen med sina två söner, båda under fyra år, i snigelfart. På fyra timmar kommer de två kilometer. De har till slut ingen mat. Liksom hundratusentals andra kvinnor och barn har de lämnat sina lägenheter och allt de äger. Fyra dagar tillbringar de i bilen. ”Jag vill vakna och höra att det bara är en film. Som ”Don’t look up”, skriver hon och syftar på Netflix-filmen som alla pratade om för några veckor sedan om en meteorit som närmar sig jorden. Jamala tillbringade fyra dagar i bilen med hungriga barn som fick försöka sova i baksätet medan hon krypkörde mot säkerheten. Så rullade hon över gränsen till Rumänien och vidare till Turkiet. Hon och barnen är trygga nu. Men barnens pappa försvarar Kiev.

Annons

Detta är bara två historier om ett par rika och glamourösa kändisar i Ukraina. Det bor över 40 miljoner i landet och de flesta har en mobiltelefon. Krigets fasor och människors flyktöden kablas ut i en rasande takt. Vi kan följa med vem som helst i denna bisarra realityserie utan något färdigskrivet slut.

Och det kanske vi måste? Så vi förstår.

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra.

Frågan är vad som händer med Ukrainas Eurovision-bidrag? Kalush Orchestra har lagt ner instrumenten, tagit upp vapen och håller just nu på att försvara sitt land, enligt rapporter till brittisk media.

Samtidigt har deras Eurovision-bidrag ”Stefania” blivit en kampsång för hela landet. Sångaren som skrev låten till sin mamma säger nu han att låten är tillägnad alla mammor.

Även om de inte kan tävla i Eurovision song contest så har de vunnit något helt annat.

Annons