PT-Fia: Konflikträdsla styrde länge mitt liv
Det låter stort, men det ÄR så. Konflikträdsla styrde länge mitt liv. Jag stängde av känslor, duckade allt som kunde bli obekvämt, gick emot mina egna behov och sa sällan som det var av rädsla för dålig stämning. Blev det dålig stämning så var det mest locket på och så var allt bra igen, utan att någon sa förlåt eller pratade klart om det som hänt.
Plötsligt höll det inte längre. Jag hade nyligen flyttat till Stockholm och hade många obearbetade sår inuti – delvis obearbetad psykisk misshandel från min tid som au pair i USA och en, sedan länge, trasig självkänsla. Till slut fattade jag att jag behövde möta mitt mörker och bokade tid hos en psykolog.
Jag kommer aldrig glömma känslan av att för första gången i livet säga precis som det var, helt ocensurerat i ett tryggt rum. Jag flög därifrån, så närvarande, lättad och med en känsla av att vara nyfödd och totalt överkörd på samma gång. I kontakt med mig själv på ett djupare plan för kanske första gången. Prislappen gjorde att jag då inte kunde fortsätta terapin, men tack vare det där första tillfället så backade jag inte från att möta mig själv på riktigt i både terapi och coachning – och till slut i verkliga livet – när jag ett par år senare blev sjukskriven för utmattningsdepression.
Det där första tillfället i terapistolen var avgörande för allt som sedan väntade. Man kan säga mycket om hälsa, jag kommer alltid att hävda att grunden för välmående är att våga möta sig själv på riktigt – och det är aldrig försent att börja. •
Sätt ord på din dagsform
Man måste inte gå i terapi för att börja möta sig själv och sina känslor. Börja med att öva på att sätta ord på din dagsform. Fråga dig själv: Hur är min verkliga dagsform i dag? Vad behöver jag ge mig själv utifrån de förutsättningarna jag har i dag? Försök att göra vad du kan för att ge dig själv detta, här och nu och på längre sikt.
Prata högt med dig själv
Ett steg i att möta sig själv kan vara att ha en aktiv inre dialog. Tycker man det är svårt att uttrycka vad man känner och behöver är det bra att öva, vilket både ger ett tryggt rum och tydlighet. Jag brukar prata högt med mig själv under en promenad eller i duschen. Det ger perspektiv och hjälper att formulera situationer och känslor. Ett annat fantastiskt verktyg är att skriva. Ta papper och penna och skriv utan att tänka, låta orden flöda fritt utan att censurera.
Möt dina känslor
Det är inte alltid lätt att komma på vad man känner eller reagerar på i stunden. Stanna upp och reflektera om du upplevt något som skaver. Formulera i efterhand hur något kändes och lär av det. Ökad medvetenhet hjälper dig att komma närmare din inre kompass. Viktigt: Identifiera även det som ger energi och som du vill ha mer av i livet. Att möta sina känslor innebär inte bara att känna in det som är jobbigt. Upptäck vad du trivs med och öva på att ge dig själv mer av det.