Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Kroppspositivismen utmanar smalidealet: ”Det brinner i knutarna”

20 feb, 2020
AvLisa Nilsson
kroppspositivism
Smal-idealet är en bov i dramat när det kommer till mångas negativa kroppsuppfattning, ett ideal som nu är i förändring. I och med sociala medier går det att rucka på gamla normer och istället kan nya växa fram. Främjandet av en positiv kroppsuppfattning ger oss bättre livskvalitet och företag verkar förstå att en boll är i rullning.
– De förstår att det brinner i knutarna, att förhållningssättet de haft inte längre fungerar, företag ser att det här är trendigt, säger fotografen Amanda Ekström.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Feminas nya artikelserie om #Kroppspositivism kartlägger vi fenomenet som utmanar idealen och möter kvinnorna som vågar bryta normerna. Läs fler artiklar i serien här.

* * *

9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositivaBrand logo
9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva

Fotografen Amanda Ekström, 24, driver kontot Tuggmotstånd på Instagram. Ett konto hon startade för att visa upp kroppen, allt det normala och vackra med den. Hon berättar att det hela började när hon jobbade som lärare på en högstadieskola:

– Jag kom in i ett grupprum och där satt det ett gäng tjejer som räknade sina valkar på magen och scrollade influencers på sociala medier och kommenterade att de ingen av dem hade några valkar. Jag försökte förklara för dem att alla har det.

Fotografen Amanda Ekström med bilder från sitt instagramkonto.
Fotografen Amanda Ekström startade instagramkontot Tuggmotstånd för att visa upp allt det vackra med kroppen. Foto: Privat

Hon bestämde sig då för att fotografera och lägga upp bilder på sina vänner i morgonsolen, men väldigt mycket mindre naket än vad hon fotar i dag. Amanda visste att tjejerna på skolan följde hennes konto och tänkte att de skulle få se hur vanliga kroppar med valkar ser ut.

Annons

– Det uppskattades inte helt av kollegor på skolan och föräldrar hade hört av sig till skolan om att det var opassande. Av deras provokation växte min passion, så jag startade ett helt eget konto som till en början skulle vara ett konstaktivistkonto, fortsätter Amanda.

Negativ kroppsuppfattning skapas tidigt

Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, berättar att ungdomars negativa kroppsuppfattning skapas tidigt, redan vid en ålder av 10–13 år och att det är en väldigt sårbar tid för utvecklingen av kroppsuppfattning.

– Redan där blir många alltmer missnöjda och negativa till sin kropp, sen stabiliseras uppfattningen mer, fast fortfarande negativ. Två tredjedelar av tonårsflickor och hälften av tonårspojkar har en negativ kroppsuppfattning, som för många håller i sig upp i vuxen ålder, säger Kristina Holmqvist Gattario.

Docent i psykologi Kristina Holmqvist Gattario
Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi, berättar att en negativ kroppsuppfattning skapas tidigt i livet. Foto: Göran Olofsson

Kristina berättar att förändringar kring kroppsuppfattningen måste ske på en samhällsnivå, vilka som får synas i det mediala rummet och inte, samt på en individnivå. Fotografen Amanda Ekström har märkt att fler och fler blivit intresserade av hennes konto, som till en början var litet men växte allt mer sommaren 2019. Nu hör personer dagligen av sig och vill fotograferas av henne.

Annons

– Just nu verkar kontot ligga rätt i tiden, det är många som uppskattar det – skillnaden kanske ligger i att de får se sig själva som konstverk. Mitt mål har alltid varit att visa på det konstnärliga i den vanliga kroppen.

Instagram tar bort bilder

Men fotografen Amanda stötte på problem, hennes bilder blev borttagna och hennes konto blev ”osynligt”, så kallat ”shadowbannat”, på Instagram. Bland annat blev en bild på en skugga av en naken kvinna där konturen av en bröstvårta syntes borttagen.

– Jag tyckte att det var ett skämt! Jag anmäler tillbaka när jag tycker att Instagram gjort fel och i väldigt sällsynta fall lägger de tillbaka bilden, berättar Amanda.

Beata Jungselius, doktor i tillämpad IT, menar på att Instagrams borttagande av bilder handlar om algoritmer, policys och anmälningar:

Annons

– Jag tror inte att Instagram som organisation sitter och värderar bilder, att vissa kroppar är bättre än andra. Det handlar nog snarare om de riktlinjer för användning av appen som Instagram valt att ta fram och om man bryter mot för många, ja, då kan man bli varnad genom att bilden tas bort. Eller att kontot tystas.

Doktor i tillämpad IT Beata Jungselius
Doktorn i tillämpad IT, Beata Jungselius, menar på att Instagrams algoritmer och riktlinjer kan vara avgörande om varför bilder på avklädda kroppar tas bort. Foto: Beata Jungselius

Enligt Beata är sociala medier-användare bra på att veta ”vad som är rätt innehåll eller inte” – att vi som människor inte reagerar på vissa saker och andra reagerar vi på. Sådant som avviker från normer är ofta något många kan reagera starkt mot.

– Avklätt och naket brukar vara provocerande. Är kroppen naken, äldre och större än vad vi är vana vid att se kan det reta mer – vilket då kan generera i fler anmälningar och bilden tas bort, säger Beata.

Annons

Kroppspositivism är trendigt

Trots problematiken med borttagande av kroppspositiva bilder på sociala medier verkar ändå företag bli mer och mer intresserade av att vara inkluderande och att det går hem hos konsumenter. Just nu jobbar fotografen Amanda med ett flertal stora företag som är intresserade av hennes fotograferande.

– De förstår att det brinner i knutarna, att förhållningssättet de haft inte längre fungerar, företag ser att det här är trendigt. Jag hoppas på att inkluderandet av olika kroppar kommer att vara som vegetarisk mat: att det till en början är en trend men blir normaliserat, säger Amanda.

Amanda Ekström tror att hon kommer att behöva hitta ett nytt jobb om ett år, då icke-inkluderandet av olika kroppar förhoppningsvis är en tillfällighet. Men hon tror dock att det alltid kommer finnas företag som är sena på bollen eller vägrar inkludera olika kroppar – utan hålla sig kvar med idealet.

Annons

– Idealet är definitivt en bov i dramat när det kommer till negativ kroppsuppfattning. Vi måste förstå att definitionen av ett ideal är att det är nästan ouppnåeligt och vi borde vara mer kritiska till det, berättar Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi.

Vi kan vara våra egna modehus

Enligt docenten i psykologi, Kristina, kan sociala medier teoretiskt sätt öppna upp för en mer positiv kroppsuppfattning, just för att dess flöde kan rymma ett bredare utbud av olika former, utseenden och storlekar, något som kan leda till en bredare definition av vad vi anser är attraktivt och då främjar en mer positiv uppfattning.

– En viktig faktor till vår kroppsuppfattning är medier och nu finns det i och med sociala medier en möjlighet att utforska och öppna upp för kroppsaktivism. Sociala medier är forskningsmässigt ganska nytt, fortsätter Kristina.

Beata Jungselius håller med om att det fortfarande är för tidigt att säga vad sociala medier har för inverkan på oss som individer då vi är mitt i den kulturen. Men att vi blivit givna möjligheten att rucka på normer och vi kan vara våra egna små mediehus eller modemagasin.

För fotografen Amanda har sociala medier varit en möjlighet att nå ut till många och att hennes konto tillsammans med många andra bidrar till en förändring. Med sitt jobb vill hon bidra till att fler ska må bra psykiskt och bli bekväma i sina kroppar. Enligt Kristina Holmqvist Gattario påverkar vår kroppsuppfattning vår livstillfredsställelse, har vi en mer positiv uppfattning om kroppen kan det ge oss ett bättre välbefinnande.

Annons

– Det kommer komma en dag när vi inte längre kan ta oss upp ur sängen och alla dagar innan det borde vi vara tacksamma för vad vår kropp gör för oss, säger Amanda Ekström.

Tips på hur du kan bli mer kroppspositiv:

  1. Tänk funktion i stället för utseende. Vad din kropp kan göra: kramas, dansa, prata, lyssna på musik.
  2. Skriv tacksamhetsdagbok om din kropp, inte om utseendet. Skriv ner 100 ord om vad din kropp gör för dig.
  3. Omge dig med personer som bidrar till en positiv kroppsuppfattning.
  4. Var snäll mot dig själv.

Läs mer:

Linda-Marie, 28, om hatkommentarerna: ”Folk tror jag vill göra dem tjocka”

Nikki Svärdsén, 29, slog sig fri från vikthetsen ”Var trött på att hata mig själv”

Annons