Antikrundan-profilens kroppspulsåder sprack i våras – berättar efter månader på sjukhus
– Hade jag varit ensam hade jag inte levt i dag, säger han till Femina.
Claes Moser är en av de mest älskade profilerna i Antikrundan, konstexperten har deltagit i SVT-succén sedan 1996.
Men den kommande säsongen kommer han inte att medverka – i påskas drabbades han av ett livshotande tillstånd.
– Vi bor ju både i Vaxholm och inne i Stockholm. Den här dagen var vi i Vaxholm och jag står i duschen när jag plötsligt känner att det strålar ut en osannolik värme i halva kroppen, jag blir förlamad i den delen och så sjunker jag bara ihop, berättar Claes Moser.
Han är dock helt klar i huvudet och känseln i kroppen kommer så sakteliga tillbaka – tillsammans med en kraftig ryggsmärta. Familjen kör honom till Danderyds sjukhus men han skickas till slut hem utan vidare åtgärder.
Några dagar senare händer samma sak igen, då i bostaden i Stockholm.
– Jag blir alldeles varm. Jag svettas kopiöst och sätter mig på balkongen. Då ringer jag min fru Sanna och säger att "nu känns det precis som i Vaxholm" och hon ringer ambulans som kommer efter några minuter, säger Claes Moser.
Den här gången inser sjukvårdspersonalen direkt att det är allvarligt. Claes Moser körs till Karolinska sjukhuset där det konstateras att han fått ett hål på stora kroppspulsådern, aortan. Åkomman kallas aortadissektion.
– Det jag upplever som värme som strålar ut i kroppen, det är när blodet rinner ur aortan, berättar han.
Två och en halv liter hade blod hade runnit ut i lungsäcken.
– Man kan få bubbelbildning på aortan utan att den spricker. Men att den spricker och går sönder som i mitt fall, alltså total punktering, det är ganska ovanligt. Och att man sedan lyckas rädda de patienterna, läkarna sa att det sker en gång per år, säger Claes Moser.
– Man inser ju då att livet är förgängligt.
”Går jag 50 meter har jag käpp”
Han opereras direkt och läkarna lyckas laga hålet, ungefär som man lagar en punktering på en cykelslang. Men när Claes Moser vaknar känner han ingenting under bröstkorgen, något som kan hända efter en dylik operation på grund av närheten till ryggmärgen.
En till operation genomförs.
– När jag vaknar igen så är jag ganska orörlig, jag kan inte röra vänster ben, men det är ganska vanligt. Det har blivit bättre dag för dag, går jag 50 meter har jag alltid med mig en käpp. Hemma går jag utan käpp, jag försöker fixa det, men jag är instabil och den ena foten har inte återhämtat sig som den andra så den släpar och då trillar man väldigt lätt. Det går långsamt åt rätt håll men man är väl ganska tom efter en sådan där operation, säger Claes Moser.
För några veckor sedan fick han komma hem efter två och en halv månad på sjukhus och han är fast besluten om att bara bli starkare. Just nu rehabiliteras han och träningens intensitet kommer att ökas i höst.
– Ska jag vara med så ska jag verkligen vara med. På något sätt måste jag komma tillbaka till det liv jag hade men jag inser också att det blir ett annat liv, säger Claes Moser.
Den stora motorbåten, som krävde akrobatiska konster att komma ombord, är till exempel såld.
– Det där kommer jag aldrig tillbaka till och det vill jag inte heller. Vissa saker kan man ju själv förnuftsmässigt säga att ”glöm det, du får göra något annat”. Men jag har en sak som jag är väldigt mån om att komma tillbaka till och det är skidåkningen, säger han.
"Påverkas enormt känslomässigt"
Claes Moser berättar att han fått mycket närmare till sina känslor.
Han är också väldigt tacksam över hustrun Sanna Evers och resten av familjen.
– Hade jag varit ensam hade jag inte levt i dag, jag var ju sekunder från att vara på färjan över floden Styx. De har betytt oerhört mycket och man får också en annan närhet till sina närmaste. Man påverkas enormt känslomässigt av en sådan här grej och man ser saker som man kanske inte sett tidigare och upplever vikten av små detaljer på ett annat sätt. Det man trodde var viktigt kanske inte var så viktigt. Det är ett helt nytt uppvaknande, så är det ju, säger Claes Moser.
Han är 72 år och har redan börjat dra ned på arbetet. Framöver tänker han främst ägna sig åt verksamheten iB Villa Akleja i Vaxholm, där han och Sanna Evers bor och driver privatmuseum och bed and breakfast.
Huset var konstnärsparet Johan Axel Gustaf Ackes och Eva Ackes hem i början av 1900-talet.
– Jag står ju inte i mitt gamla konstgalleri och kränger tavlor längre, ska jag vara ute någonstans och sälja saker så är det på mässor några gånger om året. Men framför allt lever vi ju av att visa hemmet i Vaxholm för grupper av besökare, säger Claes Moser.
– Det är min framtida verksamhet, som jag ser det. Att berätta om de tavlor vi har i vårt hem Villa Akleja.
Ger besked om framtiden i Antikrundan
Ett kusligt sammanträffande är att Johan Axel Gustaf Acke dog i huset av just brusten aorta.
– Under visningarna brukar jag alltid säga att ”där, vid kakelugnen, faller Acke död ner 1924 en septemberdag av brusten aorta” och referera till en läkare som sagt till mig att alla män som bott i Villa Akleja har dött av brusten aorta. Sedan raljerar jag om att vi därför är mantalsskrivna i vår bostad i Stockholm och då skrattar alla, berättar Claes Moser.
– Nu får man ersätta det med att jag i alla fall har överlevt det där som Acke inte klarade 1924, då fanns det inte någon räddning för den typen av patienter.
Den kommande säsongen av Antikrundan, som spelas in i sommar, kommer Claes Moser av naturliga skäl att stå över.
– Det kommer ändå inte att bli en normal säsong av Antikrundan på grund av pandemin och då tycker både SVT och jag att jag hoppar av det hela i år. Det är ju ett resande teaterliv under några veckor där man bor på hotell och kör 250 mil i bil, det är rätt jobbigt, säger han.
– Men jag är med nästa år, om inget annat inträffar. Så länge huvudet är med så fungerar det bra.