Caroline fick hjärtinfarkt vid 25 - avfärdades som ångest
Caroline Dahlgren sökte sig till vården för kraftiga smärtor i bröstet - men blev hemskickad med beskedet att det nog var ångest och en remiss till lungröntgen.
En timme senare rasade hon på hallgolvet.
– Jag låg med telefonen bredvid men klarade inte att greppa den, berättar Caroline Dahlgren som drabbades av hjärtinfarkt 25 år gammal.
Och nekades ambulans.
Det började som en känsla av att det nöp i bröstet, men det kanske inte var så konstigt, tänkte Caroline.
De bodde i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss på den tiden och hon hade haft tvättstugan och sprungit upp och ner för trapporna.
– Först tänkte att det var något med muskeln, men det släppte inte. Eftersom jag har jobbat som undersköterska själv började jag undra om det kanske var kärlkramp, även om det också lät konstigt, berättar Caroline Dahlgren från Sköldinge utanför Katrineholm.
Sökte akut vård
På helgen som kom förvärrades smärtorna och Caroline tvingades söka hjälp vid akutmottagningen i Katrineholm. Men varken EKG eller blodprov visade något fel och läkaren såg ingen anledning till oro för kärlkramp.
– De avfärdade det och sa att "jag var så ung".
Men smärtan försvann inte, tvärtom.
Caroline Dahlgren som är personlig assistent fick en så häftig smärtstråle under sitt nattpass på jobbet att att hon tvingades lägga sig på golvet. Dagen efter fick hon en tid på vårdcentralen.
– Vi bodde 150 meter från sjukhuset och det tog mig 20 minuter att gå, jag fick sätta mig på en planka vid parkeringen och hyperventilera så ont hade jag, berättar Caroline.
Läkaren menade att smärtan var ångest
Men inte heller den här gången såg vården allvaret. Utan att undersöka hjärtat vidare gav läkaren Caroline beskedet att det troligare handlade om ångest. Något som gjorde den då 25-åriga tvåbarnsmamman både uppgiven och irriterad.
– Jag har som var och varannan lidit av psykisk ohälsa i perioder av livet sedan jag var 14-15 och kunde därför säga tydligt; Det här är inte ångest, det här är fysisk smärta. Något är trasigt inne i bröstet, sa jag och bad om ett nytt EKG.
Istället - och trots att hon bedyrade att det inte var några problem med andningen, skrevs en remiss till lungröntgen för kontroll av luftrören.
Och Caroline skickades hem, igen.
Det hade inte ens gått en timme, hon hade satt nyckeln i dörren hemma och tänkte att hon nog hann en kopp kaffe innan hon skulle hämta barnen på förskolan, när slaget kom som var så kraftigt att hon rasade som ett korthus på hallmattan.
– Det var en brännande smärta i bröstet som strålade ut i armarna och upp i halsen. Det kändes som om jag hade blivit överkörd, säger Caroline Dahlgren och berättar att hon började kallsvettas och kräkas och med nöd och näppe klarade att kravla sig till sängen och så småningom ringa sin sambo.
Sambon kom hem och fann Caroline likblek och nedspydd i sängen och larmade direkt 112 efter ambulans.
Men hos SOS gjorde man bedömningen att Caroline inte behövde en ambulans, de skulle själva ta sig till akuten.
Hur hon klarade alla trapporna ner minns och förstår hon knappt i dag men när hon kom till akuten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm för andra gången på en vecka - var det ett helt annan tonläge.
Fick göra en ballongsprängning
Inom bara några minuter låg hon i en ambulans på väg till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
– Det var som Cityakuten på tv, folk kommer springande från alla håll, jag får nitroglycerin på väg in i operationsrummet och ser hur de skär ett snitt i handleden för att komma in till artären.
Mitt under ballongsprängningen fick Caroline Dahlgren veta att hon drabbats av hjärtinfarkt. Hon kunde själv se stoppet på skärmen i operationssalen, berättar hon, men hade ändå svårt att ta in det chockartade beskedet.
– Först började jag skratta och sekunden efter storgråta, när det gick upp för mig. Jag kunde verkligen ha dött.
Över 5 000 dör årligen i hjärtinfarkt
I Sverige drabbades 24 800 personer av hjärtinfarkt under 2018. Tack vare forskningen har antalet dödsfall mer än halverats på tio år, men fortfarande avlider över 5 000 i den akuta hjärtsjukdomen årligen.
Väldigt få är 25 år med en i grunden sund livsstil.
– Jag har aldrig varit ohälsosam så, jag är en aktiv människa som tränar regelbundet, gärna går en mil och lagar all mat från grunden. Jag har ett i grunden sunt liv men däremot har jag har genetiskt höga blodfetter.
Det var det som var förklaringen till att just hon drabbades, säger Caroline Dahlgren, det plus en APC-resistens som innebär att blodet koagulerar lite för bra.
– Då bör man inte äta preventivmedel med östrogen vilket jag också alltid gjort.
Caroline Dahlgren överlevde men fick hjärtsvikt till följd av hjärtinfarkten och kommer behöva medicineras livet ut.
Hon har fått en ursäkt från chefen på SOS som medgivit att man sett till de symptom hon hade, skulle ha skickat en ambulans med högsta prioritet.
Caroline som i dag är mamma till tre döttrar, har försonats med insikten att hon kommer få leva med sviterna av infarkten för resten av livet, och är inte lika rädd och orolig fyra år senare som hon var en lång tid efteråt.
Däremot tänker hon mycket på skillnaden i vård och symtom mellan kvinnor och män när det kommer till hjärtsjukdom och hur viktig forskningen är för att bättre kunna hjälpa kvinnor som drabbas framöver.
– För mig var bilden "Berra 73 år med ölmage", att det bara var äldre och överviktiga som drabbades. Nu vet jag att det inte är så. Kvinnors symtom ter sig inte likadant som mäns och vi måste ta även dessa symtom på allvar och inse att det kan hända i vilken ålder som helst. Hellre utesluta det värsta innan vi förmildrar, det är ju ändå ett organ som vi behöver för att leva.
– Hade de behållit mig när jag kom i andra gången och gjort ett EKG hade de sett att det var något som var knasigt, säger Caroline och uppmanar alla som kan att tänka på och skänka en slant till Hjärt-Lungfonden.
– Forskningen är jätteviktig. Jag vill inte att någon annan ska behöva genomgå det jag har gjort och gör.
Över 5000 döda varje år
Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.
Symptom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland med hjärtklappning, illamående, yrsel och andnöd.
Drabbade och döda: I Sverige drabbades 24 800 personer av hjärtinfarkt under 2018. Samma år dog 5 800 personer av hjärtinfarkt.
Forskningens mål: Att kunna förutse och förhindra hjärtinfarkter, samt ta fram nya behandlingar som ger dem som genomlevt en hjärtinfarkt fler friska år.
Forskningens utmaningar: Att identifiera riskpatienter, utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder och på sikt utveckla vaccin mot hjärtinfarkt.
Källa: Hjärt-Lungfonden