Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturTeaterSe ''Vad är grejen med?''

Boken skakade kändis-Sverige – i år är det 27 år sedan den gavs ut

23 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
I år har det gått 27 år sedan den kom ut, boken som skakade kultur- och kändis-Sverige. Femina berättar historien om ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

På omslaget sitter huvudpersonen själv, Carina Rydberg, med en cigarett i handen. På en barstol, vid en bardisk. Baren i fråga är PA & Co., en plats som figurerar så frekvent i boken att den närapå bör räknas som en av huvudkaraktärerna. I mångt och mycket sammanfattar bokomslaget innehållet i Den högsta kasten.

Carina Rydberg, 1997.Leif R Jansson / TT /

Handlingen? Låt oss kika på baksidestexten:

”Efter en förödande resa till Indien befinner sig Carina återigen på sin favoritplats: vid bardisken på en av Stockholms mest klassiska restauranger PA & Co. Där sitter skådespelare och musiker, advokater och servitörer, de utvalda och de oönskade. Hon förälskar sig i en av stamgästerna, en advokat, men vad vill han egentligen? Leker han med henne, ingår hon i något slags spel?”

Den högsta kasten beskrivs som en bok om besatthet, svek och hämnd. Dessutom är den en sedeskildring från nattens Stockholm. 1997 kom den ut. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. ”Obeveklig och skoningslös”, skrev några av kritikerna om boken.

Carina Rydberg år 2000.

– Jag ville skriva om verkligheten, men utan mig själv som huvudperson. Från början var min tanke att jag skulle skriva en dokumentärroman om ett rockband, Suede. Jag träffade dem till och med. Men den idén gick i stöpet. Och då stod jag där med bara mig själv, med mitt eget risiga liv, men med en bra historia, har Carina Rydberg själv sagt i en intervju med Vi Läser 2015.

Annons

Handlingen i Den högsta kasten

Första delen av boken utspelar sig i Indien, där Carina både har en kärleksaffär och bekantar sig med inflytelserika personer i den indiska filmbranschen. Den andra delen utspelar sig i Stockholms innerstad, med krogen PA & Co. på Riddargatan som samlingsplats för de flesta av bokens personer. Det är där, vid bardisken, Carina träffar den advokat hon förälskar sig i och det grabbgäng som hon snart känner sig som en del av.

En av anledningarna till att boken slog ner som en bomb i kultur- och kändis-Sverige var att verkliga personer nämndes vid namn i boken. Många av dessa människor, skådespelare, förläggare, musiker, rörde sig på den tiden i Stockholms kulturkretsar och innekrogar.

– Jag sticker inte under stol med att det finns vissa personer som jag vill skada med den här boken, slog Rydberg själv fast, i samband med utgivningen.

Författaren Carina Rydberg med sin ”bästis” Ulrica Knutson.

Boken gavs ut – och följdes av en debatt. Först ut: Jesús Alcalá. I DN, Dagens Nyheter, skrev han att Carina, med sin bok, hetsade läsaren till att förakta människorna som omskrevs i den. Han kallade henne för ”medelmåttig författare”, en skribent som var mer intresserad av sensation och skandal än litteratur.

Annons

”Carina Rydberg slog vad och vann – en middag, stor uppmärksamhet och en hel del slantar”, konstaterade han, i DN.

Han fortsatte:

”Men jag tror att hon förlorar på lång sikt. Bonniers har i själva verket gjort henne en otjänst.”

I spåren av detta följde mer diskussion. Visa argumenterade för Jesús linje. Andra emot. Boken lämnade ingen oberörd.

2020 utsågs Den högsta kasten till det årets Stockholm läser-bok. Då, 23 år efter utgivningen, avslöjade Carina Rydberg mer om avsikterna med boken.

– Det var jag som sa att det var en skandalbok. Det var ett rykte jag spred. Och det trodde alla på!, sa hon, då, till Expressen.

Debatten minns hon, givetvis.

– Jag minns den som ganska skojig. Faktiskt. Den var så bisarr. Jag tycker det var väldigt roligt – eftersom alla angrep Jesús Alcalá så hårt. Det var första gången folk gjorde det. Han hade väldigt hög status på den tiden. Jag tyckte det var underhållande. Jag gav intervjuer hela tiden, ibland ett par tre i veckan. Jag sa ungefär samma sak i varje intervju.

Annons

Så lever Carina Rydberg i dag

Carina Rydberg gav, efter den Högsta kasten, ut två böcker till. Men därefter försvann hon från författarscenen. I hela 16 år. Hösten 2022 gjorde hon dock comeback, med boken Vitt slödder. 2023 blev hon årets Dagermanpristagare. Carina Rydberg bor i Stockholm och lever som singel.

Författaren Carina Rydberg på hyllningskväll för Anita Björk 100 år på Filmhuset, 2023.

Så, hur der hon på Den högsta kasten i dag?

– Det gör jag inte. Jag fick en idiotisk fråga från en annan journalist om jag ångrar att jag skrev den. Den sårade ju människor. Men nej, varför skulle jag ångra det? Ibland har folk en underlig uppfattning om vad en bok är, har hon sagt till Aftonbladet.

Annons