Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Cajsastina Åkerströms kritik mot boken om Cornelis – orden om Fred

16 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Cajsastina Åkerström och Cornelis Vreeswijk
Artisten Cajastina Åkerströmär dotter till ikoniska trubaduren Fred Åkerström – och nu tar hon sin pappa i försvar.
I den nya romanen Nu när man är död om Cornelis Vreeswijk framställs Fred Åkerström som illitterat, något som får Cajsastina att se rött.
”Jag tycker det är ett oerhört tröttsamt grepp (faktiskt rent slappt) att ständigt ställa pappa mot Cornelis”, skriver artisten på Facebook.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Peter Magnussons mammas okända förflutna – med Gyllene tiderBrand logo
Peter Magnussons mammas okända förflutna – med Gyllene tider

Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström är två av Sveriges mest kända och omtyckta trubadurer genom tiderna, och genom åren har det ofta blivit jämförda med varandra.

I Göran Greiders nya roman om Cornelis Vreeswijk, Nu är man är död, framställs Fred Åkerström som obildad – något som Cajsatina Åkerström nu går ut och kritiserar i ett öppet inlägg på Facebook.

”Läser Greiders roman om Cornelis och blir upprörd över hur min pappa Fred framställs som ”närmast illitterat”. Var kommer denna floskel ifrån? Vem har från början skapat denna myt undrar jag?”, skriver Cajsastina Åkerström.

Annons

Illitterat är synonymt med analfabet och obildad, och Jag ger dig min morgon -artistens dotter menar att det är så fel att det liknar ärekränkning. Fred Åkerström läste klassiska författare som Stig Dagerman och Harry Martinsson, och skrev uppsats om Carl Michael Bellman.

Fred Åkerström
Fred Åkerström är mest känd för vackra Jag ger dig min morgon. K-G Kristoffersson

Kritiserar Cornelis-boken

Cajsastina konstaterar att hon tycker om Greiders författarskap i övrigt, men att hon är trött på att hennes pappa ska göras ner som ett sätt att höja Cornelis Vreeswijk.

Annons

”Jag tycker det är ett oerhört tröttsamt grepp (faktiskt rent slappt) att ständigt ställa pappa mot Cornelis, använda honom som en kontrasterande personlighet (ocharmig, surmulen, osmidig, humorbefriad) för att därigenom framhäva Cornelis briljans. Varför??? Båda var briljanta i sin egen rätt och på sina egna villkor. Punkt”, avslutar artisten sitt Facebook-inlägg.

Cajsastina Åkerströms inlägg har gillats flera hundra gånger och också delats av andra på det sociala mediet.

Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlistaBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlista
Annons