Carl Anton försvann efter succén i Vita bergen – så lever han i dag
Det var i tv-programmet Hylands hörna som Carl Anton Axelsson, mer känd som Carl Anton (även om han privat bara kallas Anton), fick sitt stora genombrott. Carl Anton framförde låten Överbyvals och där och då blev orden ”kylskåpskall fil” ett slags eget begrepp. Då han slog igenom hos Lennart Hyland arbetade Carl Anton som tecknare och illustratör på Dagens Nyheter. Men efter genombrottet var den karriären ett minne blott. Istället fick musiken stå i centrum.
Carl Anton i Vita bergen
I trettio somrar (varav 14 tv-sända) ledde Carl Anton underhållning från scenen i Vitabergsparken. Starten gick redan 1965 och SVT började sända 1981. Då underhållningen visades för tv-tittarna gick programmet under namnet Carl Anton i Vita bergen. ”Med Carl Anton är sommaren här”, skrev pressen. Med begrepp som ”solglitter över fjärdarna”, ”tjärdoft”, ”maskrosor”, och ”kylskåpskall fil” guidade Carl Anton publiken genom musik och sång. Oavsett väder – regn, storm eller hagel – var han där. Med kärleken till Stockholm som en röd tråd, genom allt.
– Mitt älskade Stockholm vackrast i världen! Det har funnits perioder när de styrande inte har visat respekt för staden. Men det mesta av det bästa finns fortfarande kvar. Själsligt har det blivit sämre, jag är rädd för våldet, har Carl Anton berättat i en intervju.
1996 sa Carl Anton nej till ännu en sommar i Vita bergen – och en era var över.
Carl Antons ateljé
Carl Anton är född och uppvuxen i Stockholm. Han såg dagens ljus den 13 maj 1933 och bodde till en början i det barnrika kvarteret Tegeltraven vid Fridhemsplan. Carl Anton tog studenten vid Kungsholms läroverk, och fortsatte därefter på illustrationslinjen hos Beckmans. Därefter blev det, som sagt, en kortare karriär på DN innan han landade i musiken. Men konsten fanns där ändå, som en ständig följeslagare. Den som går över Slussen, mot Södermalm, har nog sett den vackra gröna lilla byggnaden som tronar vid Katarinavägen. Huset var under många, många år Carl Antons ateljé. Han flyttade in i den tidigt 80-tal. Då var det näst intill hälsovådligt att vistas i lokalen. Golvbrädorna var trasiga och hade stora hål. Den gamla byggnaden, som ju tidigare varit hiss, beboddes av duvor och var i ett hemskt skick. Carl Anton fick överta det lilla huset, om han renoverade det på egen bekostnad.
– Du är inte riktigt klok som vill göra det, men du får ta den, sa killen på fastighetskontoret, har Carl Anton berättat för Dagens Nyheter.
2017 lämnade han ateljén. Efter att ha huserat i den i över 30 år, från 1983. Här har han målat av sin älskade huvudstad ur alla tänkbara vinklar från den gamla hissen, skildrat staden i alla typer av ljus. Här har han också komponerat och repeterat sin musik.
I dag är det fotografen och bokförläggaren Jeppe Wikström som har tagit över det gröna lilla huset på Söders höjder.
Carl Antons konst
Carl Antons konst skildrar ofta Stockholm. Men känner igen många av stadens platser och stråk i hans konst. Hans stil är skir och lekfull. han varvar olja och akvarell.
Carl Antons fru och barn
Han var gift med Elisabeth ”Libbe” Axelsson fram till hennes död, år 2018. Paret fick tre barn, Joakim, Niklas (som senare gick bort i ALS) och Isabel. Han har dessutom tio barnbarn. Minnena med Elisabeth är många. Frieriet, inte minst.
– Hon sa ja och dagen därpå gick vi och köpte ringar och sedan gick vi på Prinsen och käkade korv med pommes frites, har han berättat.
Saknaden efter Libbe är stor, har Carl Anton berättat. I dödsannonsen skrev Carl Anton att ”livet förlorat sin färg” efter hustruns bortgång.
Carl Antons dotter
I dag bor Carl Anton i Norrtälje, i en lägenhet. En mil därifrån bor dottern Isabel. Henne har Carl Anton sjungit om, ett flertal gånger.
Så lever Carl Anton i dag
Carl Anton gjorde comeback 2020, med ett nytt album kallat Det vackraste ljuset. Albumet innehöll både gamla låter och en hel del nyskriven musik. Idén att göra skivan kom från brorsdottern Titti Nordemar. Carl Anton var tveksam till en början. Men det blev ett album till sist. Annars då, vad fyller han sina dagar med?
– Jag har väldigt svårt att låta bli pennor och pensel. Jag skriver en del och det är inte så mycket oljefärger längre, men jag har vattenfärger som jag pysslar med. Det är svårt att låta bli, jag har hållit på i hela mitt liv, har han slagit fast.
Promenader blir det också. På en av dem, våren 2022, stötte han, av en slump, på kronprinsessan Victoria som befann sig i Norrtälje på jobbuppdrag. Mötet resulterade i en spontankonsert där Carl Anton och Norrtäljeprofilen Micke Blum framförde en låt komponerad Carl Anton Axelsson själv.