Därför älskar kvinnor poddar om Flashback och true crime
I vår åker trion från Flashback forever på live-turné samtidigt som true crime som genre fortsätter att locka kvinnliga lyssnare.
Här är de nya och klassiska kvinno-poddarna att hålla koll på!
I Sverige började pocastsagan med att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson satte sig framför varsin mikrofon och började prata sommaren 2010.
Snart 12 år senare är deras podcast fortfarande populär och mängder av podcastvarianter har fötts, gått i graven eller bestått. Fortfarande är det 90-talisterna som lyssnar allra mest, men de senare åren kan man se en markant ökning i de flesta åldersgrupper. Inte så konstigt eftersom det finns en podcast för varje smak och ålder.
– Från början trodde nog många att man behövde massa teknik för att göra en podd. Men det är ju väldigt enkelt. När det blev uppenbart spred det sig ganska snabbt till andra än tidiga tekniknördar, säger Anna Rastner, content director på Bauer Media, som producerar podcaster.
Kvinnor lyssnar helst på true crime
Trenden har gått från lösa samtal till mer specifika ämnen och nischade podcasts och enligt Anna Rastner är relationer och mord kvinnornas favoritämnen när det kommer till poddar. Just krimfall lockar betydligt fler kvinnor än män och den mest gångbara nischen inom populärkulturen för att locka kvinnor är ”true crime”, alltså verkliga mordhistorier.
I Sverige har podcaster som Rättegångspodden och Över min döda kropp fått många lyssnare, vilket kan te sig märkligt vid första anblick då det oftast handlar om en man som utsätter en eller flera kvinnor för våld, sexuella övergrepp och slutligen mord inom genren. Det borde logiskt sett få kvinnor att rygga tillbaka inför ämnet. Men det är precis tvärtom, vilket har fascinerat både omvärlden och forskare.
Sharon Packer, psykiatriker och forskare på Icahn School of Medicine i USA, beskriver i tidningen Decider att true crime-konsumenten upplever det som träna på något som de vet ska hända, men så händer det inte. Ända sedan barndomen har flickor lärt sig att vara rädda, de ska akta sig för pedofiler, kidnappare och ensamma galningar under löpturen. Genom att lyssna på true crime ges en djupare inblick i polisarbetet och rättegången och kvinnor kan uppleva att man tillskansat sig ny och viktigt information.
Hannah och Amanda gör Fredagspodden
När kvinnor inte lyssnar på fasansfulla mordhistorier, är relationspoddar en favorit. En av de första och största är Fredagspodden med Hannah Widell och Amanda Schulman som hållit på i tio år. De var tidiga med att bygga upp företaget Perfect day som också producerar Alex Schulmans och Sigge Eklunds långkörarpodd Alex & Sigge.
Förra året köptes bolaget av Björn Ulvaeus företag Pophouse, men podden fortsätter med öppenhjärtiga samtal om kvinnors liv och hälsa blandat med humoristiska inslag.
Just samtal mellan väninnor är en populär genre som fortsätter att växa. Även om det i början främst var män på den svensk podcasthimlen, har det ändrats över tid.
– Det kanske var så för flera år sedan att var det fler män än kvinnor som lyssnade och poddade, men nu tycker jag att många av det bästa poddarna och idéerna står många kvinnor bakom. Det är en utveckling som vuxit fram de senaste åren, säger Anna Rastner.
Flashback forever har trogna lyssnare
På poddhimlen 2022 finns något för alla smaker. Även om ens intresse är löjligt smalt, kan man nästan vara säker på att det finns en podcast på temat, åtminstone om man blickar mot den engelskspråkiga marknaden.
Vill man få sig ett gott skratt finns mängder av humorpodcaster. En av dem är svenska Flashback forever som har hittat en helt egen nisch. De tre vännerna Emma Knyckare, Ina Lundström och ”Scroll-Mia” (som hon kallar sig för att behålla sin anonymitet) lusläser det ökända debattforumet Flashback och hörs varje vecka djupanalysera vad som skrivs där. Allt görs med stor finess och medkännande humor.
I början av mars 2022 är det också premiär för den nya podcasten Coming home som blandar personliga historier från avgörande händelser i en skådespelare, artist eller normbrytares liv med sårbara samtal och vetenskapliga såväl som spirituella perspektiv.
Bakom podcasten står de internationellt verksamma skådespelarna, svenska Sandra Andreis (The Head, Deg, Morden i Sandhamn) och danska Laura Bach (Gangs of London, The Head, Den som dräper).
– Vi kände oss manade att använda vår erfarenhet av historieberättande för att skapa en kul och inspirerande podd där både ärliga samtal med gäster och råd från världens främsta forskare, filosofer, vetenskapskvinnor och vetenskapsmän får ta plats, förklarar Sandra Andreis i ett pressmeddelande i samband med lanseringen.
Anna Rastner, content director på Bauer Media tror att vi kommer få se en fortsatt boom av poddar för och med kvinnor i fokus.
– Det råder stor konkurrens om både lyssnare och talanger och utvecklingen går väldigt fort, vilket gör det otroligt spännande. Jag tror att det finns många som ännu inte upptäckt poddlyssnandet och fördelarna med den typen av innehåll, vilket gör att det fortfarande finns massor kvar att utforska,
6 kvinnopoddar du inte får missa
En varg söker sin pod (kultur)
Författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli och serieskaparen Liv Strömquist är gamla rävar i kulturpoddsvärlden. Deras skarpa analyser av samtiden har pågått i ett decennium och det är få ställen man kan få en djupdykning i såväl Sex & the city som författaren Tove Dittlevsens verk. Högt och lågt bemöts med samma respekt.
Flashback forever (humor)
Under våren 2020 startade komikerna Emma Knyckare och Ina Lundström tillsammans med sin anonyma kompis ”Scroll-Mia” podcasten där de varje vecka djupanalyserar internetforumet Flashback. Forumet är ökänt för sin hårda jargong och inte sällan hatiska ton och här får vi lära känna alias som ”Kyrkbacken”, ”Sony Bravia” och ”Skellefte-Eva”. Podcasten vann ”Årets humorpodd” 2021 och i vår åker trion på liv-turné med sin podd.
Över min döda kropp (krim)
Förundersökningsledaren Lena Ljungdahl och kriminalteknikern Anna Jinghede gör den populära krimpodden där de vrider och vänder på kända och okända fall. Det är vetenskap med en portion humor som blandas med styckmord och stupstockar. Duon släpper också en spänningsroman till hösten.
Billgren Wood (livsstil)
Vintagedrottningen Elsa Billgren och Instagram-fenomenet och matinspiratören Sofia Wood har en mysig podcast där ELLE-profilerna pratar om inspirerande saker. Det kan handla om mode och frisyrer likväl som inredning, mattrender och presenttips. Poddens instagramkonto är ett inspirerande komplement.
Inte din morsa (relationer/aktualiteter)
Feminas profiler Sanna Lundell och Ann Söderlund har tillsammans nio barn, två hundar och etta antal böcker. Parhästarna gör podden Inte din morsa, där de spanar om hur det är att vara morsa i ett land som både shamar och hyllar den nya tidens supermamma – och ventilerar tidens snackisar. Här kan du lyssna på podden!
Coming home (samtal/fördjuping)
I början av mars 2022 släpper skådespelaren Sandra Andreis och hennes danska kollega Laura Bach den gemensamma podcasten Coming Home, där varje nytt avsnitt innehåller dramatiserade berättelser ur såväl skaparnas egna liv, som andra kända artister. I april medverkar sångerskan Ane Brun som gäst.