Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Muséet identifierar nu en romersk kejsare som transkvinna

24 nov, 2023
FotografTT.
Elegabalus.
Ett museum i England omdefinierar nu den gamla romerska kejsaren Elagabalus till transkvinna, och kommer börja referera till kejsaren som kvinna.
Samtidigt går åsikterna isär bland akademiker om kejsarens identitet.
”Kalla mig inte härskare, jag är en härskarinna”, ska kejsaren ha sagt, skriver BBC.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalenBrand logo
Vad är grejen med? #5 – Brillobox-skandalen

Bland forskarna går åsikterna isär om hur man ska tolka historien – men nu har den brittiska museet i North Hertfordshire bestämt sig för att identifiera den romerska kejsaren Elagabalus som transkvinna. De kommer från och med nu tala om kejsaren med kvinnliga pronomen, hon och henne, och har sedan tidigare ett mynt av kejsaren i sin HBTQ-samling på museet, skriver BBC.

”Kalla mig inte härskare, jag är en härskarinna”, ska kejsare Elagabalus ha sagt bland annat.

En talesperson för museet säger till BBC att det ”bara är artigt och respektfullt att känslig när man identifierar historiska människors pronomen”.

Men alla håller inte med om museets beslut – Elagabalus könsidentitet har länge debatterats bland akademiker. Museet hänvisar till texter skrivna av Cassius Dios, som skrev att Elagabalus var gift med en man, och var fru, älskarinna och drottning.

Annons

Åsikterna går isär bland forskarna

Samtidigt menar andra forskare att de historiska texterna där Elagabalus refereras till som kvinna skrevs av personer som inte tyckte om kejsaren, och att man därför inte kan lita på dem. Doktor Shushma Malik på Cambridge säger till BBC:

– De historiker vi använder oss av för att försöka första Elagabalus liv är extremt avigt inställda mot honom, och kan inte tas helt på allvar. Vi har inga direkta bevis från Elagabalus själv eller hans egna ord, säger han och fortsätter:

– Det finns många exempel i romersk litteratur där man försöker att försvaga politiker. Referenser till Elagabalus om att han ska ha haft smink och peruker är ett sätt att underminera en impopulär politiker.

Annons