Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Feminas läsare: Här är böckerna som får barn och ungdomar att hitta läslusten

21 okt, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Det är läslov! Men hur får man barn och ungdomar att hitta till läsningen? Feminas läsare tipsar om böckerna som öppnar dörren till litteraturens förlovade land.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad är grejen med? #12 – Gösta Berlings sagaBrand logo
Vad är grejen med? #12 – Gösta Berlings saga

Det är dags för höstlov – eller läslov som det ofta kallas. Att läsningen är viktig är nog alla överens om. Men, hur får man barn och unga att hitta in i litteraturens underbara värld? I Facebookgruppen Feminas bokhörna tipsar några Feminaläsare – och bokhörnamedlemmar – om vilka böcker som fick dem att börja gilla läsning.

1. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. ”I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.” Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Johathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla... En gravsten på Vimmerby kyrkogård gav Astrid idén till Bröderna Lejonhjärta. Där stod det: ”Här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860”. Då visste hon att det skulle bli en saga om döden och om två bröder.

2. Agnes Cecilia av Maria Gripe

Maria Gripes Agnes Cecilia är en av de mest klassiska och lästa svenska ungdomsromanerna. En spökhistoria som är precis lika kuslig i dag som när den först gavs ut.

Annons

Den krypande känslan av något oförklarligt, av att någon plötsligt finns bakom ryggen på henne. När kände hon den känslan för första gången? Det vet inte Nora. De mystiska stegen som hörs i våningen, de underliga telefonsamtalen, den sorgsna dockan och promenaderna till ödehusets trädgård dit hunden Ludde drar med henne så fort de går ut – vad betyder allt detta? Långsamt, långsamt börjar det gå upp för henne att någon utanför tid och rum kanske söker kontakt …

3. Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var? Från en inspelning på ett av Jonas band hörs viskningar som leder dem närmare statyn. Andra märkliga saker sker, som att de blir uppringda av en gammal dam som vill spela schack i telefon, vem är hon? Och har den märkliga blomman ett eget liv?

Annons

Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat? Det här är den fantastiska berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.

4. Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med guldpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! För Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon kan lyfta sin häst på rak arm och hon leker kull med poliser när de kommer och vill hämta henne till ett barnhem.

Annons

5. Fem-böckerna av Enid Blyton

Böckerna om kusinerna Julian, Dick, George (som egentligen är en flicka vid namn Georgina) och Anne samt hunden Timmy och deras öden och äventyr.

6. Kitty-böckerna av Carolyn Keene

Böckerna om mästerdetektiven Kittys öden och äventyr.

7. En rackarunge av Ester Blenda Nordström

En rackarunge handlar om Ester Blendas alter ego Ann-Mari och hennes bravader när hon utplacerats hos släktingar på landet för att det ska bli ”folk” av henne. I dag skulle man väl säga att Ann-Mari har problem med impulskontrollen – den tidens termer var av typen ”vanartig” eller ”sjövild” – och som framgår av Fatima Bremmers efterord är boken i många avseenden självbiografisk, om än tillspetsad.

8. Mio min Mio av Astrid Lindgren

Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen ...Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.

Annons

9. Katizi-böckerna av Katarina Taikon

Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon kivades med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon var rom.

10. Sotarpojken av Lisa Tetzner

”Vad ska jag göra i skorstenen?”, frågade Giorgio. ”När du kommit upp ska du leta rätt på var de andra kakelugnspiporna mynnar ut i den stora skorstenen och sen ska du skrapa ur dem med händerna. Sotet låter du helt enkelt falla ner.” Giorgio fattade mod, blundade, tog tag i det första järnet och hävde sig uppåt. Sotet föll i floder omkring honom. Det rann utefter hans rygg. Det trängde in i näsan, så att han måste nysa, i öronen, i munnen. Det var verkligen väl att han slutit ögonen, annars hade han fått sot i dem också.I mitten av 1800-talet såldes unga, schweiziska pojkar till Milano som sotarpojkar för att deras familjer skulle klara sig undan svält. Sotarpojken, av Lisa Tetzner, är den klassiska berättelsen om Giorgio och hans sotarbröder. Deras liv är fyllt av spännande, sorgliga och ibland otäcka äventyr.P

Annons