Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Kenneth Gysing recenserar Emma Hambergs senaste bok – och 8 andra nyheter

11 okt, 2024
AvKenneth Gysing
Kenneth Gysing boktips.
Shutterstock/TT
Feminas Kenneth Gysing är än en gång tillbaka med månadens boktips. Ta del av Emma Hambergs nya bok och mycket mer mysig höstläsning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Förlösande Strömquist om liv, död och meningen med livet

Liv Strömquist är tillbaka med ett nytt seriealbum, en lika underhållande som skarp­slipad analys av starka drivkrafter i samtiden. Pythian pratar är en självhjälpsbok mot självhjälpsböcker, där Strömquist kommer med en programförklaring i sju punkter.

Liv Strömquist.
Liv Strömquist. Emil Malmborg

1. Tappa kontrollen över ditt mående, 2. Tappa kontrollen över din kropp, 3. Tappa kontrollen över ditt kärleksliv, 4. Följ inte råd, 5. Ge mer till andra än vad du får själv, 6. Ha inga personliga mål, och 7. Gå ut. Vi får möta experter, förebilder och livsrådgivare, som Hollywoods favoritastrolog ­Carrol Righter, vars två vanligaste horoskopråd var ”var snygg” och ”var glad”, hertiginnan Meghan Markle som skrev ner levnadsråd på bananer till hemlösa sexarbetare, ”manfluencern” Rollo Tomassi som råder män att stå helt stilla i hallen för att hålla kärleken vid liv.

Annons

Strömquist funderar över frågor om liv och död och meningen med livet, tar hjälp av filosofer, sociologer och psykologer – och oraklet i Delphi (Pythian), stor rådgivare på sin tid (under inflytande av giftiga gaser) – allting illustrerat med vackra, underfundiga bilder. Man kan bli rådvill för mindre, och samtidigt förlöst – av plötsligt uppbubblande, rungande skratt!

Pythian pratar av Liv Strömquist (Norstedts) – Seriealbum.
Pythian pratar av Liv Strömquist (Norstedts) – Seriealbum.

Egensinnigt ömt om unga kvinnor i existentiell kris

Brittiska Saba Sams författardebut med tio noveller om unga kvinnor i samtiden får ett aningens aningslöst faderskrälle med tre döttrar i olika åldrar, alla fortfarande unga, att känna en smula kramp i hjärtat. Utan sentimentalitet skriver Sams fram ett antal kvinnliga karaktärer som kämpar hårt för att nå fram till en plats i tillvaron, där de kan bli till och bättre förstå sig själva och de svårgripbara krafter de kämpar mot.

Annons
Saba Sams.
Saba Sams. Sophie Davidson

I inledningsnovellen Tinderloin träffar sextonåriga Gracie elva år äldre Ryan på Tinder. Användarnamnet har hon tagit från ”min favoritstyckningsdetalj”, Gracie jobbar som styckare i pappans slakteri, och i Ryan ser hon ”lagom mycket muskler i proportioner till fett”. En månad senare är hon gravid, och dofterna på slakteriet får henne att kräkas. I novellen Skicka nudes har en ung kvinna som upplever sin kropp som alldeles för stor fått kontakt med en kille på Tinder som ber henne skicka ”nudes”. Hon, som går omkring i två storlekar för små ”shapingunderkläder” som gör det svårt andas, ber killen skicka bilder på sig själv först.

Annons

Det har skrivits berättelser om unga kvinnor i existentiella kriser förut, men Sams gör det mycket egensinnigt, med skev humor och ömhet. Det ska f-n att vara ung kvinna i dag – eller farsa heller, för den delen!

Skicka nudes av Saba Sams (Modernista) – Noveller.
Skicka nudes av Saba Sams (Modernista) – Noveller.

Mysig höstläsning

Bergets drottning av Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag) – Kriminalroman

Bergets drottning av Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag) – Kriminalroman
Bergets drottning av Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag) – Kriminalroman.

Reportrarna Loa Bergman och Danijela Mirkovic får fullt upp på kvällstidningen Aftonposten när en stor ­segelbåt exploderar utanför Kroatiens kust. Attentatet visar sig ha kopplingar till högsta politiska nivå, samtidigt som ett riksdagsval närmar sig. Maffig ”murvelthriller” om jakt på ”nyhetsklick”!

Annons

Kärlekens idioter av Emma Hamberg (Polaris) – Feelgood

Kärlekens idioter av Emma Hamberg (Polaris) – Feelgood
Kärlekens idioter av Emma Hamberg (Polaris) – Feelgood.

Simona bävar för sonen som ska ta studenten och kanske lämnar henne ensam. JP är uppväxt i ett antikvariat tillsammans med sin pappa. Nu är pappan död och lokalen uppsagd. Bibliotekarien Gertrud har förlorat sitt älskade kastanjeträd. Håll i hatten när Emma Hamberg bjuder på feelgood med extra allt!

Lokattens klor av Karin Smirnoff (Polaris) – Thriller

Lokattens klor av Karin Smirnoff (Polaris) – Thriller
Lokattens klor av Karin Smirnoff (Polaris) – Thriller.

Lisbeth Salander, lite äldre, något lugnare. När brors­dottern Svala uppe i norr möter mörka hemligheter i ett gammalt sanatorium som prao på lokaltidningen och Salanders gamla hackerkompis Plague försvinner spårlöst, målar Salander (strids)kajal runt ögonen igen. Kriminellt högt tempo i laglöst Norrland!

Annons

Våra lyckligaste år av Ester Chiedza Roxberg (Natur & Kultur) – Självbiografi

Våra lyckligaste år av Ester Chiedza Roxberg (Natur & Kultur) – Självbiografi.
Våra lyckligaste år av Ester Chiedza Roxberg (Natur & Kultur) – Självbiografi.

Ung kvinna med tre barn har hamnat i livskris. Hon är författare, trivs inte längre i sitt liv. Hon minns en barndom på andra sidan jorden, i Zim­babwe. Längtan dit är stark. Det här är en berättelse som är ett brev till äldste sonen där hon försöker förklara varför allt blev som det blev. Vackert, starkt, berörande!

Månadens pockettips

Sten i siden av Mikael Niemi (Piratförlaget)

Sten i siden av Mikael Niemi (Piratförlaget).
Sten i siden av Mikael Niemi (Piratförlaget).

Mikael Niemi gräver i det för­flutna, till generationer av arbetare i Tornedalen som reste sig ur fattigdom i kamp för sina rättigheter. Han ­skriver fram människor och natur, om paltskallar och ­kornmjöl, om fräsande fläsk och himmelskt syrliga lingon.

Annons

En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa (Tranan)

En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa (Tranan).
En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa (Tranan).

En gammal man och matematiker har förlorat minnet. Varje dag måste han påminnas om vem han är. Det enda han minns är matematiska avancerade ekvationer. Ett hembiträde med son ­hjälper honom, och de båda invigs samtidigt i matematikens magi.

Omtyckta människor av Björn Hedensjö (Polaris)

Omtyckta människor av Björn Hedensjö (Polaris)
Omtyckta människor av Björn Hedensjö (Polaris).

Omtyckta människor får stora fördelar, menar psykologen Björn Heden­sjö. De gör lättare karriär, har varaktigare kärleksrelationer och får till och med bättre vård när de blir sjuka.

Annons