Kenneth Gysing recenserar Emma Hambergs senaste bok – och 8 andra nyheter
Förlösande Strömquist om liv, död och meningen med livet
Liv Strömquist är tillbaka med ett nytt seriealbum, en lika underhållande som skarpslipad analys av starka drivkrafter i samtiden. Pythian pratar är en självhjälpsbok mot självhjälpsböcker, där Strömquist kommer med en programförklaring i sju punkter.
1. Tappa kontrollen över ditt mående, 2. Tappa kontrollen över din kropp, 3. Tappa kontrollen över ditt kärleksliv, 4. Följ inte råd, 5. Ge mer till andra än vad du får själv, 6. Ha inga personliga mål, och 7. Gå ut. Vi får möta experter, förebilder och livsrådgivare, som Hollywoods favoritastrolog Carrol Righter, vars två vanligaste horoskopråd var ”var snygg” och ”var glad”, hertiginnan Meghan Markle som skrev ner levnadsråd på bananer till hemlösa sexarbetare, ”manfluencern” Rollo Tomassi som råder män att stå helt stilla i hallen för att hålla kärleken vid liv.
Strömquist funderar över frågor om liv och död och meningen med livet, tar hjälp av filosofer, sociologer och psykologer – och oraklet i Delphi (Pythian), stor rådgivare på sin tid (under inflytande av giftiga gaser) – allting illustrerat med vackra, underfundiga bilder. Man kan bli rådvill för mindre, och samtidigt förlöst – av plötsligt uppbubblande, rungande skratt!
Egensinnigt ömt om unga kvinnor i existentiell kris
Brittiska Saba Sams författardebut med tio noveller om unga kvinnor i samtiden får ett aningens aningslöst faderskrälle med tre döttrar i olika åldrar, alla fortfarande unga, att känna en smula kramp i hjärtat. Utan sentimentalitet skriver Sams fram ett antal kvinnliga karaktärer som kämpar hårt för att nå fram till en plats i tillvaron, där de kan bli till och bättre förstå sig själva och de svårgripbara krafter de kämpar mot.
I inledningsnovellen Tinderloin träffar sextonåriga Gracie elva år äldre Ryan på Tinder. Användarnamnet har hon tagit från ”min favoritstyckningsdetalj”, Gracie jobbar som styckare i pappans slakteri, och i Ryan ser hon ”lagom mycket muskler i proportioner till fett”. En månad senare är hon gravid, och dofterna på slakteriet får henne att kräkas. I novellen Skicka nudes har en ung kvinna som upplever sin kropp som alldeles för stor fått kontakt med en kille på Tinder som ber henne skicka ”nudes”. Hon, som går omkring i två storlekar för små ”shapingunderkläder” som gör det svårt andas, ber killen skicka bilder på sig själv först.
Det har skrivits berättelser om unga kvinnor i existentiella kriser förut, men Sams gör det mycket egensinnigt, med skev humor och ömhet. Det ska f-n att vara ung kvinna i dag – eller farsa heller, för den delen!
Mysig höstläsning
Bergets drottning av Victor Pavic Lundberg (Albert Bonniers förlag) – Kriminalroman
Reportrarna Loa Bergman och Danijela Mirkovic får fullt upp på kvällstidningen Aftonposten när en stor segelbåt exploderar utanför Kroatiens kust. Attentatet visar sig ha kopplingar till högsta politiska nivå, samtidigt som ett riksdagsval närmar sig. Maffig ”murvelthriller” om jakt på ”nyhetsklick”!
Kärlekens idioter av Emma Hamberg (Polaris) – Feelgood
Simona bävar för sonen som ska ta studenten och kanske lämnar henne ensam. JP är uppväxt i ett antikvariat tillsammans med sin pappa. Nu är pappan död och lokalen uppsagd. Bibliotekarien Gertrud har förlorat sitt älskade kastanjeträd. Håll i hatten när Emma Hamberg bjuder på feelgood med extra allt!
Lokattens klor av Karin Smirnoff (Polaris) – Thriller
Lisbeth Salander, lite äldre, något lugnare. När brorsdottern Svala uppe i norr möter mörka hemligheter i ett gammalt sanatorium som prao på lokaltidningen och Salanders gamla hackerkompis Plague försvinner spårlöst, målar Salander (strids)kajal runt ögonen igen. Kriminellt högt tempo i laglöst Norrland!
Våra lyckligaste år av Ester Chiedza Roxberg (Natur & Kultur) – Självbiografi
Ung kvinna med tre barn har hamnat i livskris. Hon är författare, trivs inte längre i sitt liv. Hon minns en barndom på andra sidan jorden, i Zimbabwe. Längtan dit är stark. Det här är en berättelse som är ett brev till äldste sonen där hon försöker förklara varför allt blev som det blev. Vackert, starkt, berörande!
Månadens pockettips
Sten i siden av Mikael Niemi (Piratförlaget)
Mikael Niemi gräver i det förflutna, till generationer av arbetare i Tornedalen som reste sig ur fattigdom i kamp för sina rättigheter. Han skriver fram människor och natur, om paltskallar och kornmjöl, om fräsande fläsk och himmelskt syrliga lingon.
En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa (Tranan)
En gammal man och matematiker har förlorat minnet. Varje dag måste han påminnas om vem han är. Det enda han minns är matematiska avancerade ekvationer. Ett hembiträde med son hjälper honom, och de båda invigs samtidigt i matematikens magi.
Omtyckta människor av Björn Hedensjö (Polaris)
Omtyckta människor får stora fördelar, menar psykologen Björn Hedensjö. De gör lättare karriär, har varaktigare kärleksrelationer och får till och med bättre vård när de blir sjuka.