Här är 9 böcker du inte får missa just nu
Innerligt öppen sorgesång över de som gått förlorade
Någon grundlig självbiografi är det inte, mer en sorgesång över en man som gått förlorad. Över en mamma som har gått förlorad, en pappa, och andra män. Kvar finns en kvinna i en snart femtioårig kropp som undrar vad hon ska göra med återstoden av sitt liv. ”Jag ville vara vacker och jag vill fortfarande vara vacker och varför är det viktigt? // Med U kunde jag vara ful och jag var ful, men det var döden också när den kom.”
Lotta Olsson slog igen stort som poet med sonettsamlingen Skuggor och speglingar (1994) och har under åren växlat mellan poesi, barnböcker och pjäser. För tjugo år sedan träffade hon trettio år äldre barnboksförfattaren Ulf Nilsson, som blev hennes stora kärlek. Han gick bort i cancer förra året (en sjukdom han skriver om i En liten bok om konsten att dö).
Lotta Olsson begrundar livet, ”Nu sörjer jag att U dog och rakar benen för J, som ändå inte kommer att komma, men som jag tycker om att tänka på (och kanske måste tänka på, för att orka med). När börjar ett sorgeår? Och när slutar det?”
Olsson skriver innerligt, öppet, naket, vackert. Vår stund på jorden, så kort. ”Lusten som är hunger som är drift. Vi börjar våra liv med att andas in och avslutar med en utandning. Däremellan: begäret.”
JAG SOM ÄR KVAR
Lotta Olsson
(Polaris)
SJÄLVBIOGRAFISKT
Fint skrivet om gryende kärlek och ensamhet
Trettonåriga Iris bor med sin mamma i ett hus på landsbygden i Somerseth, England, året är 1992. Pappan är okänd, mamman vill inte säga vem han är, mer än att hon valde honom för att skapa Iris. Hon ville ha ett barn, men ingen man, vågade inte chansa. ”Fäder kunde för all del vara bra att ha, om man fick en som höll måttet. Problemet var att oddsen var så dåliga, säg nio mot ett. På tio fäder var nio i bästa fall mer eller mindre värdelösa och i värsta fall rent outhärdliga.”
Vi får också möta Iris som nittonåring, i Glasgow, Skottland, 1998. Hon jobbar extra på en underklädesavdelning på ett varuhus, går kurser på en konstskola och spelar cello. Mamman är död, huset har Iris eldat upp och för det tillbringat en tid på ungdomsanstalt (orsaken till eldsvådan dröjer). Hon börjar bli kär i Rupert, en anemisk ung man som startat ett band, Soul’s Telegraph. Rubert har haft leukemi och länge svävat i gränslandet mellan liv och död, sjunger egenskrivna, märkliga texter och har en blick som genomskådar allt.
Amanda Svensson skriver fram ensamhet, gryende kärlek mellan såriga människor, skriver om familjehemligheter och musik som telegram från själen – och ett hus som brann upp. Det gör hon mycket fint!
SJÄLENS TELEGRAF
Amanda Svensson
(Norstedts)
ROMAN
Spännande lästips
RÖD AUGUSTIMÅNE
Rebecka Edgren Aldén
(Romanus & Selling)
SPÄNNINGSROMAN
Psykologisk högspänning i Stockholms skärgård när sjöräddarna Annika och Simon hittar en död kvinna på en stenstrand. Några dagar innan har Charlotte motvilligt följt med Fredrik för sommarens sista seglats och lämnat tonårssur son och nittonårig dotter hemma. Risiga relationer får kraftfull vind i seglen!
ALLA DESSA BARN
Milena Bergquist
(Natur & Kultur)
SLÄKTBIOGRAFI
Författaren och journalisten Milena Bergquist följer mormodern Mimi i spåren då hon som nioåring i februari 1920 stiger på ett tåg från det krigshärjade Österrike för ett nytt hem i Sverige. Stark och drabbande släkthistoria, om krigsbarn och krigs förödelse – också aktuell i detta nu!
DET HON FÖRTJÄNAR
Emma Ångström
(Piratförlaget)
SPÄNNINGSROMAN
Ebba Nord arbetar på PR-byrå, upplever jobbet som ytligt och söker tjänst som kommunikatör på en kvinnojour för mer mening i livet. Fanny hamnar mot allt förnuft i en relation med en dömd mördare, som förvandlas till en mardröm. Starkt och drabbande om våld i nära relationer.
MED LIVET SOM INSATS
Veronica Palm
(Bokfabriken)
SPÄNNINGSROMAN
Veronica Palm bjuder på politisk högspänning, med full koll på riksdagsarbetet (gammal politiker som hon är). Erika Berg, ordförande i riksdagens kulturutskott, hamnar oförskyllt i en rysansvärd konspiration som resulterar i ett bombhot mot riksdagen. Vem sa att politik var tråkigt?
Månadens pockettips
Andromeda
Therese Bohman
(Norstedts)
Therese Bohmans fina berättelse om en ung kvinna som kommer till ett stort förlag som praktikant och får en äldre man som vän och mentor i karriären.
Åh, William!
Elizabeth Strout
(Forum)
Strouts tredje roman om Lucy Barton i New York, som nyligen blivit änka och är ensam med två vuxna döttrar. Då hör exmannen William av sig och föreslår en resa för att rota i en gammal familjehemlighet. Strout skriver lyhört och skarpögt som få om vardagsliv, relationer och kärlek!
Den kungliga guvernanten
Wendy Holden
(Piratförlaget)
Unga lärarinnan Marion Crawford från Skottland kommer 1933 till London för att bli guvernant till de små prinsessorna Elizabeth och Margaret. Crawfie (som hon kallades) försöker uppfostra barnen som ”vanliga” barn. Det går sådär. Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.