Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Julvärdarnas tuffa öden när ljuset slocknat

14 dec, 2021
AvLinus Brännström
FotografTT, SVT
De har spridit värme och ljus på julafton. Men efter hedersuppdraget har flera av SVT:s julvärdar hamnat ute i kylan – andra har tvingats genomleva tuffa perioder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Julvärdarna i SVT de senaste 20 årenBrand logo
Julvärdarna i SVT de senaste 20 åren

Arne Weises spruckna relationer – sonens sorg

– Jag har haft en stor älskarinna och det är televisionen, sa Arne Weise till TT 2015.

Vår meste julvärd, han hade uppdraget mellan 1972 och 2002 med vissa undantag, började jobba för Sveriges Radio redan 1957 och gick i början av 1960-talet över till televisionen. Arne Weise älskade att synas och han älskade uppmärksamheten – han berättade flera gånger om hur han sparade alla artiklar som skrevs om honom.

Men kärleken till televisionen gjorde att familjelivet tog stryk. Weise var gift tre gånger och fick fem barn.

– Jag var aldrig hemma… Och det har jag dåligt samvete för. Men jag var nog ganska snäll. Jag har god kontakt med mina barn idag. Det tycker jag verkligen, sa han till Aftonbladet 2018.

Arne Weise är den som framför allt förknippas med julvärdskapet.

Att barnen också tvingades vara utan sin pappa på självaste julafton i alla år såg han som ett mindre problem – han har berättat om hur de firade på juldagen i stället.

Annons

Weise har berättat att det var han som tog initiativ till alla sina tre skilsmässor men att de ändå var uppslitande. Till Aftonbladet sa han att han var otrogen flera gånger under sin långa karriär.

– Kärleken ska man vårda och underhålla. Det är väldigt viktigt. Klarar man inte av det ska man inte vara gift. Och det var jag sådär på. Rentav dålig. Men jag tror alla tre damerna har förlåtit mig, har han berättat för tidningen.

Han tyckte att det var en sorg när han lämnade uppdraget som julvärd men sa samtidigt att man inte kan hålla sig kvar tills man stupar. Arne Weise dog 2019, han blev 89 år. De sista åren av hans liv kantades av hälsoproblem – han drabbades av allt från kärlkramp till lunginflammation.

Mot slutet levde han på ett äldreboende i Stockholm där väggarna pryddes av löpsedlar som handlade om honom.

Arne Weise med sonen, artisten Andreas Weise.

Efter sin bortgång 2019 hyllades Arne Weise på julafton av det årets julvärd Marianne Mörck – som bland annat fick hjälp av Arnes son, artisten Andreas Weise.

Annons

– Även om han inte är vid livet så känns det som att han sitter och lyssnar och tittar ändå. Känslan av att få göra det känns väldigt bra, sa Andreas då till Expressen.

Inför sin egen julturné 2021 berättade Andreas Weise sedan för Expressen att han genom åren lidit mycket av att vara Arne Weises son, att han haft svårt att hitta sig själv.

– Jag har haft barn i fyra år och hittat lite vilken förälder jag är och vill vara, och vilken förälder min pappa var. I det har jag insett att min pappa inte var en förälder, han var en kompis mer. Han var inte en förälder, som jag hade behövt. Där har min mamma varit den som dragit det stora lasset. Pappa var mer en glad kompis, men jag hade behövt en förälder, som jag är till mina barn, sa Andreas Weise till tidningen.

Gina Dirawi hotades – skyddades av livvakter

2015 utsågs Gina Dirawi till julvärd. Hon var 25 år och därmed den yngsta julvärden genom tiderna. Men rubrikerna kom tyvärr att handla om något helt annat.

Annons

Sociala medier svämmade över av hat – det handlade bland annat om att vissa tyckte att det var opassande att ha en julvärd som är muslim.

Flera år senare framkom det i SVT-dokumentären Vad hände Gina Dirawi? att det inte ”bara” handlade om näthat utan också om regelrätta hot. Dessa ansågs så allvarliga att Gina Dirawi tvingades leva med livvaktsskydd.

Gina Dirawi hotades efter att ha utsetts till julvärd.

I Skavlan berättade Gina Dirawi att SVT försökte skydda henne från att få veta för mycket om hoten som riktats mot henne.

Jag har ju fått hot och hat genom hela min karriär. Men när det kom ut med julvärdskapet... De ville inte säga så mycket, men jag förstod ju när jag gått från ett liv där jag har kunnat röra mig fritt, till att det först är en livvakt, till att det blir två, tre och fyra – och de runt mig inte har någon. Då vet man att något inte stämmer. De sa att det är en väldigt stor hotbild och ville inte berätta för mig, sa hon i pratshowen.

Annons

Efter den svåra perioden har Gina Dirawi dragit sig tillbaka från tv-karriären. I stället har hon skrivit boken Paradiset ligger under mammas fötter och jobbat med sin musik.

I Vad hände Gina Dirawi? får hon frågan om hur hon ser på julen i dag och med tårarna rinnande svarar hon:

– Jag tror inte att jag har firat den efter det.

Ingvar Oldsberg fick sparken efter utredning

När Ingvar Oldsberg utsågs till julvärd 2006 var han fortfarande älskad programledare för På spåret. Hans julvärdskap hyllades till och med av Arne Weise.

Några år senare lämnade han SVT för TV4 och 2014 fick han ta över kanalens flaggskepp Bingolotto. I december 2017 fick han sedan sparken från programmet med omedelbart verkan efter att en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem.

Ingvar Oldsberg var SVT:s julvärd 2006.

Allt skedde samtidigt som Metoo rasade men TV4 var noga med att påpeka att det i Ingvar Oldsbergs fall inte handlade om sexuella trakasserier. Exakt vad som hänt har kanalen dock inte berättat och inte heller Oldsberg själv säger sig ha fått någon förklaring.

Annons

– Man säger att det handlar om allvarliga arbetsmiljöproblem. Men jag tycker att det har varit bättre än någonsin. Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, har programledaren sagt till Expressen.

Efter att han tvingades bort från Bingolotto har Oldsberg inte haft några programledaruppdrag. Den 76-årige tv-stjärnan har de senaste åren kämpat med hälsan – problem med rygg, höfter och knän har under perioder gjort att han inte har kunnat lämna sin lägenhet.

Bland annat tvingades han ställa in sin medverkan i Bingolottos 30-årsjubileum i höstas, som han trots allt var inbjuden till, på grund av hälsoskäl.

– Jag har artros i båda knäna och i höfterna och sedan är det också det här med ryggen. Men jag måste byta ut båda knälederna och höfterna, det är i alla fall vad man har sagt. Det blir fyra olika operationer och det tar väl sin tid, sa han till Aftonbladet.

Annons

Kalle Moraeus tuffa tid efter julvärdskapet

När Kalle Moraeus var julvärd 2011 tokhyllades han av tittarna. Men åren som följde det har stundtals varit mycket tuffa för den folkkäre spelmannen från Orsa.

I mars 2014 berättade Kalle Moraeus att han och hustrun Anita ansökt om skilsmässa. Paret gifte sig 2001 och har en dotter tillsammans.

”Paret är båda överens att gå skilda vägar och lämnar varandra i god sämja”, hette det i ett pressmeddelande.

Kalle Moraeus hyllades för sitt julvärdskap.

Flera år senare berättade Kalle Moraeus om hur svår tiden efter skilsmässan faktiskt varit.

– Man skiljer sig inte bara från en person, man skiljer sig från precis hela jävla livet. Det tar tid att hämta sig från en sådan sorg och en sådan omstörtande förändring i livet, sa han i TV4:s Renées brygga 2018.

Annons

– Du skiljer dig från rutiner och traditioner som man har i en familj, att man gör samma sak vid samma tidpunkt varje år. Helt plötsligt gör man inte det längre. Man kan sitta där på påskafton och vara själv.

För programledaren Renée Nyberg berättade Kalle Moraeus att måste acceptera sorgen och förstå att det tar tid.

– Folk är väldigt rädda för att vara ledsna. Man får inte stänga inne sorgen utan man måste acceptera den och leva igenom den. Det är inget farligt att vara ledsen och ha ont. Men det är jobbigt. Det tar tid med sorg. De säger att det ska ta tre år, och det gör det, sa han i Renées brygga.

Hårda kritiken mot Erik Haag och Lotta Lundgren

Paret Lotta Lundgren och Erik Haag stod på toppen av sin SVT-karriär när de 2017 utsågs till julvärdar. Det är första, och hittills enda, gången som en duo fått uppdraget att lotsa tittarna genom julafton men beslutet visade sig vara historiskt på fler sätt.

Annons

Erik och Lotta valde nämligen att inte vara på plats i tv-huset under julafton och sända direkt – i stället spelades duons inslag in i förväg.

Ett tilltag som fick hård kritik av såväl tittare som tidigare julvärdar.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, sa Arne Weise till Aftonbladet.

Erik Haag och Lotta Lundgren valde inte sända live – något som orsakade stark kritik.

Lotta Lundgren och Erik Haag förklarade själva att det var för komplicerat att genomföra en direktsändning med det upplägg de ville ha. De ville också sluta fred med Arne Weise.

Annons

– Jag är ett stort fan av Arne Weise och hans skitlånga gärning i Sveriges Television. Jag tänker på julen som fredspipornas tid. Varför ska man ligga och bråka med varandra i varsin skyttegrav? Det vill nog varken vi eller Arne, sa Lotta Lundgren till Expressen.

Två och ett halvt år efter det kritiserade julvärdskapet kom beskedet att Lotta Lundgren och Erik Haag lämnar SVT för att i stället jobba för TV4.

Lotta Bromés stormiga tid – lämnade jobbet

2003 blev hon den allra första julvärden efter att Arne Weise lämnat hedersuppdraget i SVT. Den folkkära profilen, som bland annat vunnit På spåret och lett Söndagsöppet, är för de flesta känd från Sveriges Radio – inte minst för programmet P4 Extra som hon ledde i tio år.

Under den perioden utsås hon till årets mest populära kvinnliga programledare åtta år i rad på Radiogalan.

Lotta Bromé var den första julvärden efter Arne Weise.

Men 2017 hamnade Lotta Bromé mitt i en storm. Under Metoo-hösten riktades anklagelser om bland annat maktmissbruk och trakasserier mot henne vilket ledde till att hon lämnade P4 Extra. Samtidigt skrev hon själv i sociala medier att hennes samvete var rent.

Annons

Först två år senare förklarade hon i tidningen Topphälsa varför hon inte ville kommentera anklagelserna då det stormade som värst.

– Är man oskyldig sa finns det ju ingen anledning, eller hur? Dessutom som Michelle Obama sa: ”When they go low – we go high”. Jag ville inte heller ställa mig till förfogande i en icke-auktoriserad tribunal i massmedia. Jag hamnade i ett drev, det blåste från alla håll och det blev en ohållbar situation att fortsätta jobba med mitt program under de omständigheterna. Jag kände inte igen mig i det som skrevs och sas, allt bara snurrade. Samtidigt kändes det rätt att gå, jag hade gjort programmet P4 Extra i tio år, och det var dags att förnya vissa delar, sa hon.

Samtidigt berättade hon att året efter att hon lämnat Sveriges Radio var ett av de tuffaste i hennes liv och att det var en stor sorg att lämna sitt jobb. Hon sa också att hon tyckte att det var en upprättelse att flera medier fälldes i Granskningsnämnden och Pressens opinionsnämnd för rapporteringen om anklagelserna.

Annons

Efter att Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio har hon bland annat jobbat med podden Brevé Bromé.

Fakta: Alla julvärdar i SVT

1959–1971 Bengt Feldreich (utom 1966, 1968, och 1969)
1972–2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)
2003 Lotta Bromé
2004 Ernst Kirchsteiger
2005 Blossom Tainton
2006 Ingvar Oldsberg
2007 Anne Lundberg
2008 Lasse Kronér
2009 Lisbeth Åkerman
2010 André Pops
2011 Kalle Moraeus
2012 Sarah Dawn Finer
2013 Petra Mede
2014 Henrik Dorsin
2015 Gina Dirawi
2016 Sanna Nielsen
2017 Lotta Lundgren och Erik Haag
2018 Kattis Ahlström
2019 Marianne Mörck
2020 Lars Lerin
2021 Tareq Taylor

Källa: SVT

Annons