Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

9 boktips från proffset Kenneth Gysing

18 sep, 2024
AvKenneth Gysing
Kenneth Gysing tips läsning.
Shutterstock/TT
Feminas Kenneth Gysing är här med tips på höstens mysiga läsning. Temperaturen börjar sakta men säkert gå nedåt och löven gulnar, då passar det utmärkt att krypa ner under en skön filt och läsa en trevlig bok.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Starkt och sårigt om ­saknaden efter en mamma

Här finns ett jag, en kvinna i medelåldern som arbetar som tolk i Bryssel och Strasbourg. Hon har åkt hem till det stora, fallfärdiga huset med fjorton rum i en förort till Stockholm där hon växte upp i. Mamman, som närmar sig nittio år, ska opereras, utgången är oviss. Det är en mamma utöver det vanliga, som hela livet samlat på sig saker, allsköns prylar, mat på extrapris som ligger och möglar i kylskåpet, som bara köpt kläder på second hand och loppmarknader till dottern. Hon växte upp ensam med mamman, pappan flyttade ut strax efter födseln. Där finns en lillebror, en halvbror som valt att bo i en annan stad, med sin pappa.

Annons
Magdalena Sørensen.
Magdalena Sørensen. Sofia Runarsdotter

I det stora huset hyr mamman ut lägen­heter till turister, studenter, vilsekomna människor hon har mött på gatan. Där finns en ”fastighetsskötare”, Claude, som är en lika stor samlare som mamman, rotar i soprum och fyndar på soptippar. Trädgården liknar en avskrädeshög, grannarna klagar. Dottern försöker förstå mamman, uppväxten. ”Kan man bli människa, riktig människa, utan att ha rörts av sin förälder.”

Det är en stark, sårig berättelse om saknaden efter en mamma som aldrig varit riktigt närvarande. En roman (med ett tilltal som vore det en självbiografi) om en dotter som samlar minnen efter en mamma hon så starkt ”hade velat älska”.

Annons
Alltings ordning av Magdalena Sørensen (Natur & Kultur) – Roman.
Alltings ordning av Magdalena Sørensen (Natur & Kultur) – Roman.

Relationsrysande bladvändare

Sara Bergmark Elfgren har skrivit lysande böcker i kategorin ”ungdomsromaner”, Norra Latin (2017) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Nu kommer spännings­romanen Ö där huvudpersonen Mirjam har fyllt fyrtio, och halvsystern Nia är på väg mot samma öde. Nia bjuder in till kalas på den ö som länge varit i släktens ägo, men som köpts upp av Nias man Konrad. Mirjam är i kris, ­hennes man har lämnat henne för en annan kvinna, och Nias man Konrad är en psykopat som misshandlar Nia. Mirjam fruktar att han ska ta död på henne.

Annons
Sara Bergmark Elfgren.
Sara Bergmark Elfgren. Anna Dvrnik

Så är upptakten till en rysans­värd berättelse där perspektivet växlar mellan nutid och ungdomstid, med trassliga uppväxter och märkliga turer i familjeliv. Mirjam får veta om Nias existens först i tonåren, pappan har haft en hemlig familj i Bryssel. De blir bästa vänner när Nia flyttar hem till Stockholm.

Ö känns lite som en ungdoms­roman för vuxna, där stormiga känslor i tonåren blandas med stormiga känslor bland medelåldringar (aldrig tycks människor bli vuxna), med en krypande spänning som byggs upp mot en annalkande katastrof.

Annons

Sara Bergmark Elfgren har full koll på mänskliga brister i alla åldrar – Ö är en relationsrysande bladvändare!

Sara Bergmark Elfgren (Albert Bonniers förlag).
Ö av Sara Bergmark Elfgren (Albert Bonniers förlag) – Spänningsroman.

Fler bladvändare

Stormfågel av Ann Cleeves (Albert Bonniers förlag) – Kriminalroman

Stormfågel av Ann Cleeves (Albert Bonniers förlag)
Stormfågel av Ann Cleeves (Albert Bonniers förlag).

En rejält stormpiskad ­kriminalhistoria i kustbyn Greystone där en legend­omsusad äventyrare som vuxit upp i byn, Jem Rosco, en dag återvänder oväntat. När han hittas ihjälslagen i en fiskebåt får kriminal­kommissarien Matthew Venn, själv med rötter i byn,ett svårt fall att reda ut.

Annons

Vaxbarnet av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand) – Roman

Vaxbarnet av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand).
Vaxbarnet av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand).

En magisk docka av vax ­berättar historien om den ogifta adelskvinnan Christenze Kruckow som på sextonhundratalet flyr till Jylland anklagad just (!) för att ha tillverkat ett magiskt barn av vax. Olga Ravn skriver originellt och rysansvärt om patriarkatets rädsla för (och förföljelse av) starka kvinnor!

Nästa station av Lars Fuhre (Volante) – Självbiografiskt

Nästa station av Lars Fuhre (Volante).
Nästa station av Lars Fuhre (Volante).

En härlig hjärtevärmare med underfundigt existentiella utfärder där grafiska form­givaren Lars Fuhre, 57, en dag inser att han inte längre kan försörja sig på sitt yrke, växlar spår och utbildar sig till ­tågvärd. Med massor av ­livserfarenhet i bagaget rullar livet plötsligt som på räls i en omväxlande tågordning!

Annons

Början på resan av Birgitta Gunnarsson (Modernista) – Feelgood

Början på resan av Birgitta Gunnarsson (Modernista).
Början på resan av Birgitta Gunnarsson (Modernista).

Sjuksystern Fanny närmar sig de fyrtio, är ensamstående utan barn, och med en mamma som hon aldrig lyckats klippa av navelsträngen till. Mamman har ständiga synpunkter på Fannys liv. Men så åker hon till Prag på egen hand, och gamla drömmar kommer upp till ytan. Finfin feelgood om nystart i livet!

Månadens pockettips

Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke (Wahlström&Widstrand)

Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke (Wahlström&Widstrand).
Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke (Wahlström&Widstrand).

För tjugo år sedan skrev Knut en roman som gjorde succé. Därefter gick det bara utför, nu är han medelålders och ganska bitter. Men så blir han inbjuden till en litteraturfestival och ser sin chans till revansch. Kolossalt kul om en kulturman på dekis!

Annons

Mord mellan raderna av Donna Leon (Forum)

Mord mellan raderna av Donna Leon (Forum).
Mord mellan raderna av Donna Leon (Forum).

I vackra Venedig forskar kommissarie Brunetti i ett fall där sidor stulits ur sällsynta böcker på ett bibliotek. När en teolog mördas får Brunetti också ett brutalt brott att brottas med! Mat, vin och spänning i magisk miljö!

För kärleks skull av Rosie Walsh (Forum)

För kärleks skull av Rosie Walsh (Forum).
För kärleks skull av Rosie Walsh (Forum).

Emma Bigelow älskar sin man och dotter, men bär på en hemlighet. När hon blir allvarligt sjuk börjar hennes man upptäcka att ingenting av det han trodde sig veta om henne var sant. Hög spänning med överraskande turer.

Annons