Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Kristina Sandberg slår tillbaka mot kritiken: ”Tabubelagt”

07 jun, 2021
FotografFERNVALL LOTTE/Aftonbladet
Kristina Sandberg.
Författaren Kristina Sandbergs bok En ensam plats om hennes kamp mot bröstcancer har blivit föremål för en het kulturdebatt efter Linda Skugges uppmärksammade recension.
Nu kommer författaren med svar på tal – och menar att det hon skrivit om är tabubelagt.
– Det är ingen som tar någon hänsyn till cancern, det är bara en myt, säger Sandberg i podcasten Dinter utan filter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Linda Skugge och Kristina Sandberg – det här handlar debatten omBrand logo
Linda Skugge och Kristina Sandberg – det här handlar debatten om

Författaren Kristina Sandberg berättar om sin tunga kamp mot bröstcancer i självbiografiska boken En ensam plats. Boken har fått mycket uppmärksamhet och blivit omtalad i kulturdebatten, främst efter att Linda Skugge skrev en recension i Expressen, där hon starkt kritiserade Sandbergs bok.

”Naturligtvis ska Sandberg skriva allt, men det blir inte automatiskt ”konst” bara för att man både upprepar och kursiverar jag vill inte dö från mina barn. Att skriva sådan där apelsinteve som Sandberg gör blir som en hemuppgift på den sämsta sortens skrivarkurs, som hon ju dessutom gått”, skrev Linda Skugge bland annat i sin recension.

Annons

Kristina Sandberg ger svar på tal

Nu kommer Kristina Sandberg till tals i podcasten Dinter utan filter, och menar att det faktum att boken har uppmärksammats så mycket tyder på att den är provocerande.

– I och med att den här väckt det här rabaldret så har jag fått svar på att det jag gör är tabubelagt, jag gör något provocerande. Det är något när kvinnor talar om helt vanliga kroppar, säger hon.

I podcasten reflekterar hon över att hon i recensioner har bemötts på samma sätt som hon gjorde när folk fick veta att hon blev sjuk.

– Mottagandet av texten speglar exakt det jag gick igenom som sjuk. Det finns också de som förstår och som kan ta hand om det, de som möter det som text, och se det som text och se alla olika nivåer och kanske inte blir så himla rädda. Det som också hände är att man vill berätta om sig själv och sitt eget lidande, det hände också i recensionerna. Det tycker jag är bra, för det är det vi har litteratur till. Jag vill med min text att man ska få lov att börja berätta om sitt eget liv, säger hon i Dinter utan filter.

Annons

Kristina Sanberg: Lögn att folk tar hänsyn

Samtidigt tycker hon inte att boken har bemötts snällare än om den inte var självbiografisk om ett svårt ämne, något hon menar att folk har påstått.

– Det är också en lögn, för folk har kritiserat som bara den, det är ingen som tar någon hänsyn till cancern, det är bara en myt. Det är ingen som har tassat något i de här recensionerna, precis som de inte har tassat tidigare. Men man ska ju inte påstå att man tassar när man inte gör det, för då ska jag liksom var skyldig till det också, säger Kristina Sandberg i Dinter utan filter.

Författaren verkar dock välkomna olika infallsvinklar.

– Jag har skrivit min text, och de som har skrivit recension har skrivit sina texter, och det får vi lov att göra i Sverige.

Annons