Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Lalehs kritik till musikbranschen: ”Utåt är alla feminister”

02 mar, 2023
Laleh musikbranschen
”Du som kvinna riskerar att hamna utanför”, menar artisten Laleh. I dag producerar hon musik i Los Angeles – och vill stötta andra tjejer och kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrigBrand logo
5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

Februari 2006. Grammisgalan. På scenen på Cirkus i Stockholm står en mörkhårig ung kvinna i vit blus med hög krage. Den här kvällen tar hon emot tre priser. Ett av dem är historiskt. Laleh Pourkarim blir den första kvinnan någonsin att tilldelas en grammisstatyett som Årets producent.

Femton år senare går Laleh fortfarande sin egen väg och 2022 startade hon Palang, ett produktionsbolag, förlag och skivbolag i ett, som ska hjälpa andra konstnärer framåt i karriären. Laleh har berättat att hon vill uppmuntra kvinnor att äga sitt eget skapande. En undersökning publicerad 2019 i Billboard visade att endast 2–5 procent av popmusiken produceras av kvinnor. Det är lätt att bli utnyttjad i branschen, särskilt som kvinna.

Laleh: ”Det finns en undre värld av killgäng”

– När jag åkte till USA som artist och av en händelse började skriva lite för andra och besökte ­musikkollektiv, insåg jag att det inte fanns några tjejer som producerade på den nivån. Medan man i andra delar av samhället diskuterar hur många kvinnor som ska sitta i styrelser, pågår parallellt ett slags undre värld av killgäng där du som kvinna ska försöka passa in och hela tiden intyga din rätt att få vara där, har Laleh sagt till Femina.

Väldigt många låtskrivar-tjejer i de här kretsarna vågar inte skaffa barn, menar Laleh.

Laleh feminism

– För att du som kvinna riskerar att hamna utanför. Utåt sett är alla feminister och allierar sig offentligt med kvinnor, men när det handlar om att investera går de hellre på ett ”säkert kort”. Det vill säga en man, eller en ”polare” som alltid råkar vara man.

– Jag vill ändå berätta för framtidens tjejer att musikteknik är frihet. Det har lett till att jag kan producera mig egen musik och vara mig själv till hundra procent.

Annons