Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Nobelpristagarna i litteratur som orsakat skandal

05 okt, 2021
FotografTT.
Elaka rykten, avhoppade akademiledamöter och pinsam tystnad.
Genom året har Nobelpristagarna i litteratur avlöst varandra med omskrivna skandaler.
I samband med utnämnandet av årets litteraturpristagare tittar Femina tillbaka på forna års snackisar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 uppmärksammade Nobelklänningar vi särskilt minnsBrand logo
5 uppmärksammade Nobelklänningar vi särskilt minns

Erik Axel Karlfeldt – 1931

När poeten och akademiledamoten Erik Axel Karlfeldt fick Nobelpriset i litteratur postumt 1931, började det spridas envisa rykten. Det pratades om att Karlfeldt vid sin död hade varit skyldig de andra ledamöterna så mycket pengar, att de gett honom Nobelpriset i litteratur för att kunna få tillbaka pengarna han var skyldig dem genom dödsboet.

Om ryktena stämmer eller inte kunde aldrig bevisas, men många menar att det var förtal mot Karlfeldt signerat litteraturkritikern Fredrik Böök.

Annons

Jean-Paul Sartre – 1964

När franska författaren Jean-Paul Sartre fick Nobelpris i litteratur 1964 vägrade han ta emot det, och uppgav en rad anledningar i ett uppmärksammat uttalande i fransk media. Sartre menade bland annat att titeln ”Nobelpristagare” skulle påverka hans konstnärsskap negativt.

Men Sartre verkar ha ångrat sitt ställningstagande i efterhand – när han insåg vilka prispengar han gick miste på. Akademiledamoten Lars Gyllensten har sagt att Sartre hörde av sig flera år senare för att få prispengarna ”i smyg”, men att det då var försent.

Annons

Elfriede Jelinek – 2004

Att få Nobelpriset i litteratur är en stor ära – men möjligen är det lite smolk i bägaren att senare få veta att en akademiledamot har valt att lämna sitt uppdrag för att han känner så starkt att man inte ska få priset. Så var det för tyska dramatikern Elfriede Jelinek 2004. Ledamoten Knut Ahnlund publicerade en lång artikel om Jelineks författarskap i Svenska Dagbladet ett år efter utmärkelsen, och lämnade samtidigt sitt uppdrag i akademien. Ahnlund anklagade Nobelpristagaren för att ha ”fastnat i sexträsket”.

Annons

Att Knut Ahnlund skrev öppet om Svenska akademiens arbete uppfattades som illojalt.

Bob Dylan – 2016

När artisten Bob Dylan fick Nobelpriset 2016 blev det snabbt debatt om valet – men från Dylans håll var det tyst. Efter fem dagar hade akademien inte fått tag på honom, och Per Wästberg tyckte Dylans beteende var ”arrogant och oartigt”. Det dröjde 16 dagar innan han tackade ja till priset till slut.

Artisten dök inte upp på Nobelceremonin, och det var inte förrän i april 2017 som han höll ett Nobeltal för att i sin tur kunna få prissumman. Efteråt anklagades Dylan för att ha stulit delar av talet från en läxhjälpssajt.

Annons

Peter Handke – 2019

Under Jugoslavienkriget tog författaren Peter Handke ställning för Serbien och krigsbrottslingen Slobodan Milosevic – därför var det många som reagerade när Svenska akademien valde att ge Handke litteraturpriset 2019. Samma dag som Nobelfirandet påbörjades gick Peter Englund ut med att han inte tänkte delta, och uppgav i DN att det hade varit ”hyckleri” av honom, då han bevakat Jugoslavienkriget.

På presskonferensen samma dag ifrågasattes Handke av journalister, och svarade med att säga att han föredrog bajspapper framför att svara på ”okunniga” frågor.

Annons

Källa: Expressen.

Annons