Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Lammgryta med lyxigt mos

04 jan, 2009
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
lammgryta

(4 personer)
600 g grytbitar av lamm- eller oxkött

olja till stekning

2 morötter

1 stor gul lök

150 g champinjoner

ca 5 dl rött vin

ca 3 dl kraftig kalvbuljong

3 msk tomatpuré

salt och peppar

strimlat eller rivet skal av 1⁄2 citron

Mos:
ca 9 potatisar

ca 200 g rotselleri

50 g smör

ca 2 dl gräddmjölk

salt och peppar

ev lite tryffelolja

Beredning: Stek grytbitarna gyllene runtom i lite olja. Tillsätt grönsakerna skurna i mindre bitar och fräs i någon min. Häll på vin och buljong. Rör ner tomatpurén. Salta och peppra. Låt grytan småputtra tills köttet är riktigt mört, ca 1 tim. Under tiden: Skala potatis och rotselleri och skär i mindre bitar. Lägg ner och koka dem mjuka i kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt eller i potatispress. Tillsätt smör och gräddmjölk till lagom konsistens och vispa sedan kraftigt med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Ringla ev lite tryffelolja över före serveringen. Smaka av grytan en gång till. Toppa med citronskalet och servera tillsammans med moset.

Annons