Lax med palsternacksmos och äppelkompott
(4 personer)
600 g lax i 4 bitar, gärna med skinn
salt och peppar
rapsolja till stekning
Palsternacksmos:
600 g potatis av mjölig sort
150 g palsternacka
50 g smör
1–2 dl grädde
Äppelkompott:
1 fast syrligt äpple
1 rödlök
saft av 1/2 citron
2 tsk strösocker
Till servering:
skirat smör
Beredning:
Salta och peppra laxen. Skala potatis och palsternacka. Skär palsternackan i tunna skivor och koka den mjuk tillsammans med potatisen i lättsaltat vatten.
Skär under tiden äpplet i mindre tärningar och skiva löken tunt. Lägg äpple och lök i en kastrull och pressa citronsaften över. Tillsätt ev några skedar vatten. Vänd ner sockret och låt sjuda i 4–5 min. Ställ åt sidan.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek laxen med skinnsidan ner tills skinnet fått färg. Vänd på laxen och efterstek i 150° varm ugn i 7–10 min.
Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen och stöt potatis och palsternacka till mos. Blanda ner smör och grädde, lite i taget, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera moset till laxen tillsammans med äppelkompott och skirat smör.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE