Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Lax med palsternacksmos och äppelkompott

09 apr, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(4 personer)

600 g lax i 4 bitar, gärna med skinn

salt och peppar

rapsolja till stekning

Palsternacksmos:

600 g potatis av mjölig sort

150 g palsternacka

50 g smör

1–2 dl grädde

Äppelkompott:

1 fast syrligt äpple

1 rödlök

saft av 1/2 citron

2 tsk strösocker

Till servering:

skirat smör

Beredning:

Salta och peppra laxen. Skala potatis och palsternacka. Skär palsternackan i tunna skivor och koka den mjuk tillsammans med potatisen i lättsaltat vatten.

Skär under tiden äpplet i mindre tärningar och skiva löken tunt. Lägg äpple och lök i en kastrull och pressa citronsaften över. Tillsätt ev några skedar vatten. Vänd ner sockret och låt sjuda i 4–5 min. Ställ åt sidan.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek laxen med skinnsidan ner tills skinnet fått färg. Vänd på laxen och efterstek i 150° varm ugn i 7–10 min.

Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen och stöt potatis och palsternacka till mos. Blanda ner smör och grädde, lite i taget, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera moset till laxen tillsammans med äppelkompott och skirat smör.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE

Annons