Laxtoast med knaprigt bacon
Av Jan-Erik Hagbohm
Foto Tine Guth Linse
(4 personer)
800 g lax i hel bit
2 miniciabatta
salt och nymalen svartpeppar
4 msk tapenade (finns på burk)
40 g rucolasallad
20 g färsk babyspenat
2 kvistar dill, hackade
1 färsk gul lök
1 msk olivolja
4 solmogna tomater
1 paket bacon
4 msk kapris
Sås
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ tsk vitvinsvinäger
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
2 msk crème fraiche
1 tsk sambal oelek
Beredning:
Börja med såsen. Rör äggulan med senap, pressad vitlök och vinäger. Salta och peppra. Tillsätt oljorna droppvis under ständig omrörning. Blanda ner crème fraiche, smaka av med sambal oelek. Dela bröden på mitten och grilla snittytorna. Dela laxen i 4 bitar. Salta och peppra och halstra laxen på medelvärme, ca 3 min på var sida. Bred tapenade på bröden. Blanda rucola med spenat, dill, tunt skuren lök och lite olivolja. Salta och peppra. Fördela salladen på bröden tillsammans med tomater i skivor och såsen. Lägg laxen ovanpå och toppa med knaperstekt bacon och kapris. Servera.
Kan du inte få nog av lax? Missa inte vår marinerad lax med blomkålsmos, lax med palsternacksmos och äppelkompott och picknicksmörgås med lax och ärtmos.