Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Han bor på kryssningsfartyg – billigare än lägenhet

07 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Ryan Gutridge
Att bo året runt på ett kryssningsfartyg som åker runt i Karibien låter nog som höjden av lyx för många – men för Ryan Gutridge är det vardag.
300 dagar om året lever han på kryssningsfartyg, och har insett att det kostar som att bo i en lägenhet i hemstaden Fort Lauderdale i Florida.
– Det har blivit som en stor familj, säger han till Insider.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du kanske inte visste om Kamala HarrisBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Kamala Harris

Att lämna den tråkiga vardagen hemma och leva sitt liv på ett lyxigt kryssningsfartyg är nog något som många har funderat över hur det skulle vara – men för amerikanska IT-ingenjören Ryan Gutridge är det verklighet.

Ryan har bytt bort livet i lägenhet i Florida mot att bo ungefär 300 dagar om året på ett kryssningsfartyg – Royal Caribbeans fartyg Freedom of the seas – och därifrån arbeta på distans. Tidigare arbetade han hemifrån en lägenhet, men upplevde det som isolerande.

– Jag tar möten på morgonen och eftermiddagen, men jag kan också luncha och vara social, eller träffa människor på gymmet.

I en intervju med Insider berättar Ryan att han gjorde en beräkning och insåg att livet på kryssning kostade honom lika mycket som en lägenhet i Florida.

Annons

– Jag har ett dokument där alla mina utgifter automatiskt förs in, vilket hjälper. Jag har också en budget för varje år. Det här året var min budget för basutgifter omkring 30 000 dollar, och förra året när jag började kolla på siffrorna och utvärdera hur mycket jag betalade för att vara 300 nätter på ett fartyg, så insåg jag att det var nästan exakt samma som vad jag betalade för hyra och sophämtning i en lägenhet i Fort Lauderdale, Florida.

Går på sightseeing ibland

I Fort Lauderdale kostar det omkring 22 000 kronor i månaden i snitt för att hyra en tvåa. Eftersom Ryan nu har rest så mycket med samma företag har han också börjat få förmåner.

– Eftersom jag har rest så mycket med Royal Caribbean så har jag avancerat i deras lojalitetsprogram. Min dricka och internet är gratis. Om någon vill göra något liknande så rekommenderar jag att testa olika fartyg eftersom de alla erbjuder olika saker, men när du valt en bör du hålla dig till den för att kunna utnyttka lojalitetsprogrammet.

Annons

När han är i land mellan kryssningarna passar han på att gå på läkarbesök, träffa vänner och bocka av ärenden – men sen längtar han ut till havs igen, där han skapat sig en tydlig rutin. På vardagarna äter han hälsosamt och gymmar, och på helgerna tar han del av fartygets lyx. Om kryssningen stannar på någon spännande plats kan han ta en semesterdag för att gå på sightseeing.

– Jag har en fin relation med personalen på skeppet. Det har blivit som en stor familj, och jag vill inte bygga upp det igen på något annat fartyg – jag brukar skämta att jag delar boende med 1300 personer.

Vad har du i bokhyllan? #2 – Jens LapidusBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #2 – Jens Lapidus
Annons