Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Adopterades bort vid 2 års ålder – 50 år senare kunde de återförenas

05 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Vicki Streb och Debi Sutherland.
När Vicki Streb var två år gammal blev hennes mamma tvungen att adoptera bort henne, och Vicki växte upp i en kärleksfull adoptivfamilj.
Men drömmen om att träffa sin biologiska mamma har gnagt – och nu mer än 50 år senare har de två kunnat återförenas.
– Jag tänkte bara på att det var en mamma som hade älskat mig i två år och sen gjort den ultimata uppoffringen, säger Vicki Streb till People.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Vicki Streb fick ingen enkel start i livet. Efter att ha tillbringat sina första två år hos sin biologiska mamma lämnades hon bort till ett barnhem, och rycktes bort från allt hon kände till. Från barnhemmet kunde hennes liv däremot ta en lyckosam vändning, när hon blev adopterad av en kärleksfull familj, där hon fick en mamma, en pappa och två bröder.

– Mina föräldrar behöll mitt födelsenamn för de tyckte det var fint, och de ville inte göra mig ännu mer förvirrad, berättar Vicki Streb för People.

Vickis adoptivföräldrar fick inte veta mycket om hennes biologiska, mer än att pappan var musiker. De fick också se vad hennes mamma hette i förnamn, men adoptivpappans dåliga handstil när han antecknade namnet gjorde att familjen senare var osäker på vad det egentligen stod.

Annons

När det hade gått över 50 år sedan adoptionen bestämde sig Vicki för att försöka hitta sina biologiska föräldrar, med stöd av sin adoptivmor, då pappan gått bort tidigt. Hon gjorde ett första dna-test och hittade fyra halvsyskon på pappans sida, som hade tre olika mammor.

– Jag tänkte ”Vem är den här killen? Mick Jagger? Så många barn”. Men det dök inte upp något på mammas sida.

Vicki kontaktade sedan en välgörenhetsorganisation som hjälper människor att hitta sitt ursprung. De föreslog att hon skulle göra ett nytt dna-test hos MyHeritage – och där fick Vicki napp, och hittade en släkting på sin mammas sida.

När Vicki skulle höra av sig till sin biologiska mamma, Debi Sutherland, tvekad hon först – ville hon riva upp hennes liv på det sättet? Till slut skickade hon ett brev.

– Men jag tänkte bara på att det var en mamma som hade älskat mig i två år och sen gjort den ultimata uppoffringen för att hon ville att jag skulle få ett bättre liv.

Annons

Åkte direkt till dottern efter brevet

Debi var överlycklig över att få höra från sin dotter, och få veta att hon hade levt ett lyckligt liv hos sin nya familj, och så småningom också bildat sin egen med maken Mark och döttrarna Madeline och Alexis.

– Jag ville att hon skulle växa upp i en bra familj med mycket kärlek, och min familj var kaosartad. Min mamma ville inte att jag skulle behålla henne, jag försökte, säger Debi Sutherland till People.

Efter att Debi fått brevet körde hon till St Louis där dottern bor, och de två kunde träffas för första gången. Debi fick också träffa sin dotters man, och sina två barnbarn.

– Jag var nervös när jag gick in, för jag undrade vad de här människorna skulle tycka om mig, men de var supertrevliga och inte alls dömande. Hennes man Mark gav mig en stor kram, och jag fick träffa mina två barnbarn. Det var så spännande, säger Debi.

Det visade sig att Debi hade sparat saker från Vickis första tid i livet, och aldrig kunnat sluta tänka på sin dotter. Nu ska de försöka ta igen för förlorad tid.

– Jag ville bara att hon skulle få en bra uppväxt och bli en bra person. Familjen har gjort ett jättebra jobb.

Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barnBrand logo
Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barn
Annons