Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

10-åriga Carmela har svår sjukdom – samlade in miljontals kronor

30 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Carmela har muskeldystrofi
Carmela Chillery-Watson är en riktig hjälte.
Den 10-åriga tjejen har en ovanlig form av muskeldystrofi som hindrar henne från att gå utan hjälp – men har samlat in över fem miljoner kronor till forskning.
– Jag älskar att vara ute på uppdrag, och inspirera andra barn att uppnå sina drömmar, säger Carmela till The Mirror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Operation Smile Jenny CajanderBrand logo
Operation Smile Jenny Cajander

Carmela Chillery-Watson var bara ett år gammal när hennes föräldrar märkte att hon hade problem med sin motorik. Ju äldre hon blev desto svårare fick hon att gå i uppförsbacke eller upp för trappor. Tre år gammal fick hon diagnosen muskeldystrofi, en genetisk sjukdom som gör att musklerna försvagas och att den drabbade får allt svårare att röra sig utan hjälpmedel. Carmela har dessutom fått en väldigt ovanlig form av diagnosen, som främst drabbar just musklerna som används för att röra sig.

Annons

Vid 10 års ålder tvingas Carmela nu sitta i rullstol, även om hon emellanåt försöker gå med hjälpa av promenadkäppar. Hennes armar är, precis som benen, försvagade och nyligen diagnostiserades Carmela också med en farlig hjärtsjukdom, som innebär att hon hela tiden riskerar att få hjärtstopp.

Allt detta är dock inget som hindrar Carmela Chillery-Watson från att göra det mesta av sitt liv, och dessutom hjälpa andra i liknande situationer. Nyligen gjorde hon en vandring på 100 engelska miles, alltså över 160 kilometer, för att samla in pengar och öka kunskapen om muskeldystrofi. Carmela genomförde loppet tillsammans med sin mamma Lucy, och avslutade varje dag med att gå med promenadkäppar i stället för att använda rullstolen.

– Att äntligen bli klar med vandringen var underbart. Jag älskar att samla in pengar för jag älskar att vara ute på uppdrag, och inspirera andra barn att uppnå sina drömmar, säger Carmela till The Mirror.

Annons

Började samla in pengar

Hennes mål är att samla in pengar för att det ska kunna hittas ett botemedel mot muskeldystrofi, och hittills har hon lyckats otroligt väl – med över fem miljoner kronor insamlat.

Mamma Lucy, som tidigare var högskolelärare men som nu tar hand om dottern på heltid, är den som hjälpte Carmela att starta insamlingar.

– I början hade Carmela väldigt ledsna dagar, eftersom hon visste att hon inte kunde ha samma liv som andra barn, och hon bad mig ta bort hennes sjukdom. Jag sa att vi behövde göra insamlingar för att forskare ska hitta behandlingar och bot för människor med MD, och det har drivit henne i alla år – att fokusera på att hjälpa andra än sig själv, säger Lucy till The Mirror.

Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdomBrand logo
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdom
Annons