Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

19-barnsfamiljen fascinerade miljoner – sen kom sanningen fram

25 jul, 2024
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Familjen Duggar, och dottern Jill som vuxen.
I realityserien 19 kids and counting visade den amerikanska familje Duggar upp sitt liv med 19 barn, och miljontals personer följde tv-serien.
Men den perfekta ytan var bara en fasad – efter alla år berättar nu en av döttrarna om mörkret bakom tv-kamerorna.
– Man måste fatta att det pågår en farlig eldsvåda. Annars är man inte beredd att bli räddad, säger Jill Duggar Dillard till DN.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Inger och Lonny - Del 3: Att välkomna en krigsflyktingBrand logo
Inger och Lonny - Del 3: Att välkomna en krigsflykting

Det var 2008 som familjen Duggar blev ett fenomen i hela USA. Familjen från Arkansas hade 17 barn när realityserien om deras liv började sändas. Den hette från början 17 kids and counting men fick med tiden byta namn till både 18 kids and counting och 19 kids and counting allt eftersom paret fick fler barn.

Familjen var djupt kristen, och efter att ha blivit gravida och fått missfall när de använde p-piller bestämde sig föräldrarna Michelle och Jim Bob att överge preventivmedel och lämna beslutet om hur många barn de skulle ha till Guds händer.

Resultatet blev alltså 19 barn, 9 flickor och 10 pojkar, och varje avsnitt om familjens liv i TLC-serien följdes av över 2,3 miljoner tittare, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Men med åren har mörka hemligheter som omgärdat familjen sett dagens ljus, och skakat omvärlden. Familjen Duggar följde predikanten Bill Gothard och hans IBPL – Institure in Basic Life Principles – och hans regler styrde deras liv. Barnen skulle hemskolas, och vanliga nöjen som dans och populärmusik var förbjudet, likaså alkohol. Tv-serien om familjen Duggar blev perfekt reklam för Gothards lära.

2014 klev fler än 30 kvinnor fram och anklagade Gothard för sexuella övergrepp. Han själv förnekade de sexuella övergreppen, men valde ändå att lämna institutet.

Nu har två av familjens döttrar skrivit böcker om sina uppväxter, och valt att bryta mot familjens många regler. 2023 kom dottern Jinger Duggar Vuolo med boken Becoming free indeed, där hon berättar om sin skräck att bryta mot förbuden hon levde med under tonåren. Samtidigt vill hon inte lägga någon skuld på sina föräldrar, som hon menar ville väl.

Annons

Systrarna avslöjar sanningen

Storasystern Jill Duggar Dillard släppte sin bok Counting the cost i september förra året, och är mer kritisk mot föräldrarnas hantering. Hon avslöjar hur hon tvingades skriva kontrakt kvällen före sitt bröllop, där hon gick med på att medverka i dokusåpan i flera år till – medan alla pengar skulle gå till pappa Jim Bob. När hon väl skulle föda sitt första barn behövde hon också förhandla för att slippa kameror inne i förlossningssalen.

Jill Duggar med maken Derick Dillard.
Jill Duggar med maken Derick Dillard i serien, tillsammans med föräldrar och ett småsyskon.Foto: ©TLC/Courtesy Everett Collection

– Jag träffar dem bara inte så jättemycket just nu. Saker är mycket komplicerade, särskilt med min pappa, säger Jill Duggar Dillard i ett livesänt boksamtal som Dagens Nyheter medverkar i.

På frågan om vad journalister som skrev reportage om familjen under Jills uppväxt missade svarar hon:

– Det är svårt med IBLP och kulturen som jag växte upp i, och som komplicerades av inspelningarna. Det är som ett hus som brinner. Man måste fatta att det pågår en farlig eldsvåda. Annars är man inte beredd att bli räddad. Det är så för några av mina syskon nu.

Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn
Annons