Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Colin Farrell grundar stiftelse för sonens ovanliga diagnos

22 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Colin Farrell med sonen James
Hollywoodstjärnan Colin Farrell har grundat en stiftelse för att hjälpa familjer med vuxna barn med intellektuella funktionsnedsättningar.
Farrells 20-åriga son James har själv den ovanliga diagnosen Angelmans syndrom, och nu vill skådespelaren hjälpa andra familjer i samma situation.
– Jag vill att världen ska vara snäll mot James, säger Colin Farrell till People.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisar som ägnar sig åt välgörenhetBrand logo
Kändisar som ägnar sig åt välgörenhet

Irländska Colin Farrell är inte bara en prisbelönt Hollywood-skådespelare – han är också en dedikerad tvåbarnsfar. Hans två söner James och Henry är 20 respektive 14 år gamla, och han har dem med ex-flickvännerna Kim Bordenave och Alicja Bachleda-Curuś.

Äldsta sonen James är också anledningen till att Colin Farrell nu har grundat stiftelsen The Colin Farrell Foundation, som ska hjälpa familjer med barn med intelektuella funktionsnedsättningar efter att de blivit vuxna. James var fyra år gammal när han fick den relativt ovanliga diagnosen Angelmans syndrom. Angelmans syndrom kännetecknas bland annat av intellektuell funktionsnedsättning, motoriska svårigheter och även epilepsi.

Annons
Colin Farrell.
Colin Farrell har två söner. Jordan Strauss

Colin Farrell har under alla år hållit sonens diagnos privat och inte velat prata om det, men i samband med stiftelsens start gör han nu en intervju med People.

– Det här är första gången jag pratar om det här, och den enda anledningen till att jag pratar om det är att jag inte kan fråga James om han vill. Eller, det kan jag på ett sätt. Jag pratar med James som att han är 20 och pratar det engelska språket perfekt och har de kognitiva förmågor som är lämpliga i hans ålder. Men jag kan inte urskilja om han är bekväm med allt det här eller inte i hans svar, så jag måste ta ett beslut baserad på vad jag vet om James själ och vilken ung man han är, säger Colin Farrell till magasinet.

Annons

The Batman-skådespelaren är dock övertygad om att sonen vill hjälpa andra människor, och att han skulle vilja berätta sin egen historia.

– Han skulle säga ”pappa, vad pratar du om? Varför frågar du ens mig? Det är inget att tänka på.” Så det är därför vi gör det. Allt är på grund av James, vi gör det i hans ära.

Colin Farrell
Colin Farrell med sonen James 2011. X17/TT

Sonen fick fel diagnos först

I USA försvinner mycket av det skyddsnät som barn med funktionsnedsättningar har när de fyller 21 år – då ska de kunna klara sig själva. Det är familjer i de situationerna som Colin Farrell nu vill hjälpa, så att personer med intellektuella funktionsnedsättningar och deras familjer ska kunna ha värdiga, lyckliga liv oavsett ålder.

Annons

– Jag vill att världen ska vara snäll mot James. Jag vill att världen ska behandla honom med vänlighet och respekt.

När James var 1,5 år fick han först diagnosen CP – en miss som var relativt vanlig, då CP och Angelmans syndrom har vissa likheter. Det var först ett år senare som en annan läkare misstänkte att det snarare handlade om Angelmans syndrom, och familjen kunde börja ge honom hjälp och stöd på ett annat sätt.

– Barn med Angelmans får krampanfall. James har fått massor av krampanfall förr, jag har suttit i ambulanser och varit på sjukhus med honom. Tack gode gud så har han inte fått något anfall på 10-11 år, vilket är otroligt.

Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barnBrand logo
Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barn
Annons