Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Demure blev en viral sensation – hennes liv förändrades över en natt

21 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTiktok.
Demure Jools Lebron Jennifer Lopez
”Very demure, very mindful”.
Efter att Jools Lebron publicerade ett skämtsamt klipp på Tiktok har demure blivit ordet på allas läppar – och hennes liv har förändrats helt över en natt.
– Jag lyckades äntligen säga det utan att gråta, säger Jools Lebron i ett klipp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlistaBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlista

Till synes från ingenstans har ”demure” blivit det stora trendordet på sociala medier – världsstjärnor som Jennifer Lopez, Penn Badgely och Olivia Rodrigo har alla gjort klipp där de pratar om att de är ”very demure, very mindful”. Men vad kommer trenden egentligen ifrån, och vad betyder det?

Jools Lebron – skaparen av demure-trenden

Det hela började med att Tiktok-användaren Jools Lebron publicerade ett skämtsamt klipp på Tiktok den andra augusti, där hon berättade hur man är ”demure” på jobbet, genom att ha fixat hår och snyggt smink – och skippa den gröna cutcrease-sminkningen på arbetsplatsen. Efter det första klippets popularitet på sociala medier-plattformen började Jools göra flera klipp med vad som är demure, och konstaterade bland annat att det är demure att inte ta en drink när man hämtar sitt leg som man tappat på baren kvällen innan.

Annons

Trenden spred sig som en löpeld över sociala medier, och förutom att tidigare nämnda världsstjärnor hoppat på uttrycket, så har många andra inspirerats och gjort sin egen tolkning av det.

– Jag använder inte slumpmässiga föremål som kvitton som bokmärken. Nej, nej, nej, jag använder ett riktigt bokmärke, väldigt sött, väldigt demure. Jag rör inte nacken från vänster till höger för att se orden i hörnen. Nej, jag knäcker bokryggen och kan nu läsa bekvämt. Very demure, very mindful, säger en person i sin tolkning av demure-trenden.

@joolieannie

#fyp #demure @OAKCHA @Paul | Fragrance Influencer

♬ original sound - Jools Lebron

Demure ändrade Jools liv

För Jools Lebron har genomslaget varit enormt – hennes klipp har setts miljontals gånger, och hon har uppmärksammats i medier världen över. Tolv dagar efter det första klippet publicerade hon ett tårfyllt klipp på Tiktok där hon konstaterade att trenden har förändrat hennes liv helt. Jools är transperson, och berättar att framgången gjort att hon äntligen fått tillräckligt mycket pengar för att ha råd med den könskorrigering hon längtat efter och sparat till.

– Tiktok har förändrat mitt liv. Jag lyckades äntligen säga det utan att gråta, säger Jools Lebron i klippet.

Annons

Vad betyder demure?

Vad betyder egentligen demure då? Den raka svenska översättningen är pryd, anständig och tillbakadragen. Men i och med sociala medier-trenden har betydelsen av demure utvecklats och spetsats till. Det handlar nu också om att vara medveten, söt på sitt eget sätt och inte dra saker för långt.

– Ditt ”demure” betyder det du gör det till. Det innebär att vara medveten och hänsynsfull mot din omgivning, samtidigt som du är det mot dig själv, och i hur du presenterar dig själv för världen, har Jools förklarat.

Vad har du i bokhyllan? #3 – Emma HambergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #3 – Emma Hamberg
Annons