Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Mamma och son var hemlösa – nu har hans OS-drömmar gått i uppfyllelse

29 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
Ivan Puskovitch med mamma Robyn
Amerikanska simmaren Ivan Puskovitch hade ingen enkel uppväxt, med fattigdom och hemlöshet.
Nu har han lyckats uppfylla sina drömmar om att simma i OS – och med hjälp av välgörenhet kunde hans mamma vara på plats och heja på honom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

I hela sitt liv har amerikanska Ivan Puskovitch drömt om att bli en professionell simmare. Sju år gammal hade han redan simmat sitt första 500-meterslopp, och vid 10 års ålder hade han slagit amerikanskt rekord i sin åldersgrupp. Fram till att Ivan var 13 år gammal var det hans mamma Robyn Rabinovitch som var hans coach, och även efter att andra simtränare tog över har hon fortsatt stötta honom varje steg på vägen.

Men familjen har inte haft det lätt. Medan Ivan fokuserade på skolan och simningen kämpade Robyn med att få ekonomin att gå ihop. Trots att hon hade svårt att få pengarna att räcka lät hon sonen gå i privatskola bara för att han skulle kunna utvecklas inom simningen.

Annons
Ivan Puskovitch och Robyn Rabinovitch
Ivan Puskovitch kämpade sig hela vägen till OS med mammans hjälp. Foto: Youtube.

– För mig var det värt allt jag skulle behöva hantera för att det skulle hända, för han tyckte så mycket om att simma, har Robyn Rabinovitch berättat i Good morning America.

Men 2017, när Ivan gick på gymnasiet, drabbades familjen av en kris. Robyn förlorade synen på sitt högra öga, vilket resulterade i svåra ekonomiska problem och i förlängningen att familjen blev hemlös. I intervjun minns Robyn hur det kändes som att livet rämnade runt henne, och hon behövde välja mellan att köpa medicin och att kunna mata sina barn.

Annons

Året som följde bodde familjen i bilar, i en familjeväns källare och om de hade råd kunde de bo på hotell. Till slut lyckades de komma på fötter igen – och Ivan Puskovitch fortsatte gå från klarhet till klarhet med simningen.

Lyckades ta sig till OS – mammans stöd

I februari 2024 kvalificerade sig Ivan till OS i Paris, och som alla föräldrar hade önskat ville såklart Robyn åka dit och heja på sin son på plats. Eftersom hon inte hade råd med den dyra resan själv startade en vän till familjen en Gofundme-kampanj, som drog in tillräckligt mycket pengar för att Robyn skulle få åka till Paris och heja på sonen i OS.

– Det har varit en gemensam ansträngning. Det har varit så många som hjälpt mig på vägen, och hon står högt upp på listan, sa Ivan efter att ha kvalificerat sig till OS.

Ivan Puskovitch simmade 10 kilometer i öppet vatten i Paris-OS, och lyckades inte ta medalj men är nöjd med sin insats ändå.

Annons

”Jag gjorde det bästa jag kunde för mitt land”, skrev han på Instagram.

Fem snabba med Khaddi SagniaBrand logo
Fem snabba med Khaddi Sagnia
Annons
Annons