Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Jan Stenbecks son: Jag var alkoholiserad som 18-åring

26 jul, 2024
FotografTT.
Felix Granander och Jan Stenbeck
Han fick aldrig träffa sin biologiska pappa Jan Stenbeck, men på sin 18-årsdag ärvde Felix Granander aktier värda 400 miljoner kronor.
Nu har Felix släppt en bok om missbruksproblemen som följde, och i P4 Extra konstaterar Stenbecks son att han var alkoholiserad redan som tonåring.
– Jag hamnade som i en tornado, där alkoholen och drogerna var drivkraften, säger Felix Granander.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barnBrand logo
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barn

Den 19 augusti 2002 dör den svenska finansmannen Jan Stenbeck plötsligt i en hjärtattack, bara 59 år gammal. I samband med det kommer det fram att det finns en okänd arvinge till Kinnevik-ägaren. Jan Stenbeck hade 1997 fått sonen Felix Granander med en servitris på en restaurang han ägde.

Felix var bara fem år när nyheten briserade i tidningarna, och hann heller aldrig träffa sin pappa. Men när han fyllde 18 år fick han sin del av arvet efter honom – aktier som han sålde för ett värde av 400 miljoner kronor, har Expressen skrivit.

I juni 2024 släppte Felix Granander, i dag 27 år, den självbiografiska boken Arvet: om självhat, pengar och vägen ur missbruk. I en intervju med P4 Extra – Gästen berättar Felix att han redan hade börjat dricka alkohol, men att det enorma arvet gjorde att han började festa allt mer.

Annons

– Man kan tro ”wow, vilken glädje”. Men det var mer existensiell förvirring, säger han om att ärva en så enorm summa pengar.

Felix Granander har under hela sitt liv kämpat med prestationsångest och självhat, och konstaterar att han redan vid 18 års ålder blev alkoholist. Alkohol och kokain blev hans tillflyktsort, och han fastnade i ett missbruk han hade svårt att ta sig ur.

– Jag hamnade som i en tornado, där alkoholen och drogerna var drivkraften i det, säger Felix Granander i P4 Extra.

Felix Granander.
Felix Granander har utbildat sig till beroendeterapeut. Foto: Karin Törnblom/TT

Felix Grananders livsvändning

Till slut höll Felix vänner en intervention för honom, där de förklarade sin oro för att han höll på att långsamt ta livet av sig med drogerna, och han lades in på rehab.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Annons

I dag har Felix Granander vänt sitt liv helt. Han är utbildad beroendeterapeut, och driver ett behandlingshem i Stockholm. På så sätt har han hittat ett sätt att använda sig av sina erfarenheter för att kunna hjälpa andra.

– På grund av att jag gått igenom det som jag kan hantera det så bra, att vara nära det och träffa människor som lever i det här. Att sitta med anhöriga som har en person nära som är aktivt beroende. Det är genom mitt arbete idag som jag känner att min historia knyts ihop lite.

Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångestBrand logo
Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångest
Annons