Fallet Jeanette: Därför berör och upprör den nya domen
Bara två månader efter tingsrättens domslut, som dömde Jeanette Bergströms sambo till livstids fängelse för mord på henne, faller hovrättens straffsänkta dom.
Det står klart att Jeanette, vars döda kropp hittades svårt misshandlad, inte blir en siffra i statistiken över kvinnor som dödats av män i nära relationer.
Den närmsta familjen beskriver det som ett hån från rättsväsendet.
Femina reder ut alla turer i det uppmärksammade fallet Jeanette.
Förra sommaren hittades den 61-åriga Jeanette Bergström död i sitt hem i Forsa, svårt misshandlad.
Det var den 9 juli 2022 som Jeanette hittades död på badrumsgolvet. Kroppen hade tio brutna revben, svåra skallskador, en skadad ryggmärg och blåmärken från topp till tå.
Av de närmast sörjande beskrivs hon som en glad kvinna med ett smittande skratt.
Sambon Mikael Eriksson dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten i januari. En dom som hovrätten, i slutet av mars 2023, sänkte straffet på.
Mikael döms i stället till sju års fängelse under rubriceringen: synnerligen grov misshandel.
– Det är en chock för oss allihopa. Det är en känsla av hån mot mamma och ett svek mot alla kvinnor och barn som lever i våldsamma relationer i Sverige, säger Jeanettes dotter Nathalie Bergström till Expressen.
Manifestationen för Jeanette Bergström: ”Markerar mot rättsväsendet”
Nyheten om sambon Mikaels sänkta straff rörde upp till många känslor. I intervjun med tidningen berättar dottern Nathalie vidare om hur familjens upplever sig svikna av rättsväsendet.
Under den gångna helgen anordnade Kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall, i samarbete med riksförbundet Unizon, en manifestation i staden för att visa stöd för Jeanette och hennes anhöriga.
Jeanettes dotter Nathalie bjöds in för att tala.
– Det är en manifestation för att hedra mamma. Men det är också viktigt att vi enas och går samman och markerar mot att rättsväsendet gör felaktiga bedömningar. Jag förstår att folk är förbannade och illa till mods. Domen ger en känsla av osäkerhet i rättsväsendet, säger hon till Expressen.
Även Olga Persson, ordförande i den ideella organisationen Unizon, uttrycker stor förvåning och ilska efter hovrättens nya domslut i fallet Jeanette:
– Vår uppfattning är att det är många fler kvinnor som dör i sviterna av mäns våld mot kvinnor men som aldrig syns i statistiken. Här har vi Jeanette, en kvinna som bevisligen utsatts för kraftigt våld både innan och under sin död, men i och med den här domen kommer hon inte ens bli en siffra i statistiken över kvinnor som dödats av en man inom nära relation, säger hon till Aftonbladet.
Jeanette Bergström hittades död – sambon dömdes till livstid
I januari dömdes Jeanettes sambo Mikael Eriksson, i tingsrätten, till livstids fängelse för mord på henne. Utöver det dömdes han på ytterligare åtalspunkter: fyra fall av misshandel på Jeanette, samt grovt olaga tvång, som han utsatt henne för tidigare under förhållandet.
I straffet ingick också en skyldighet att betala skadestånd till Jeanette Bergströms fem barn och till hennes dödsbo.
Mikael Eriksson, som hela tiden har nekat nekat till brott, överklagade tingsrättens domslut till hovrätten.
Torsdagen den 30 mars meddelade hovrätten att domen ändras; det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att våldet som utövade mot Jeanette ledde till hennes död.
Det finns utrymme i utredningen för att dödsorsaken kan ha varit läkemedelsförgiftning, enligt hovrätten.
Hovrättens dom sänker sambons straff till sju års fängelse
Hovrätten konstaterar att Jeanette Bergström utsatts för omfattande trubbigt våld mot huvudet och i stort sett hela kroppen.
– Rättsläkaren berättade att dödsorsaken var svårbedömd och att det inte kan uteslutas att kvinnan avlidit till följd av läkemedelsförgiftning. Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel, säger hovrättsrådet Hanna Hjorth i ett pressmeddelande.
Våldet mot Jeanette bedöms dock av hovrätten som så pass kraftigt att hon, om hon överlevt, riskerat allvarliga bestående skador.
Instansen anser därför att det inte finns några förmildrande omständigheter i fallet och bedömer därför Mikael Erikssons hänsynslöshet mot Jeanette som synnerligen grov misshandel, vilket i praktiken innebär en straffsänkning från tingsrättens livstidsdom till sju års fängelsen.
Enligt kvällstidningarna som bevakat fallet, fanns en ledamot i hovrätten som inte var enig i bedömningen av fallet. Ytterligare en annan ledamot ska ha velat döma Mikael Eriksson för grovt vållande till annans död, utöver den fastslagna åtalspunkten synnerligen grov misshandel.