Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Efter dokumentären om Josefin Nilsson – nu höjs rösterna

25 mar, 2019
AvEmma Castman
Dokumentären om Josefin Nilsson på SVT
SVT-dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är väcker starka reaktioner. Sociala medier svämmar över av inlägg taggade med #brinnförjosefin – och flera röster höjs i frågan om mäns våld mot kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

2016 avled Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson plötsligt efter en tids sjukdom. I fredags skulle hon ha fyllt 50 år, och samma dag släpptes SVT-dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är. En gripande skildring av Josefin Nilssons liv som artist och skådespelerska, men också om en betydligt mörkare sida av hennes liv då hon under en tid misshandlades svårt av en man hon hade en relation med under sent 1990-tal.

I dokumentären framkommer det att Josefin Nilsson fram till sin död skrev på ett bokmanus om den svåra tiden, men att detta aldrig hann publiceras. Josefin Nilsson ska dock ha skickat delar av sin berättelse till vännen Felicia Feldt som i SVT-dokumentären läser upp bitar av manuset:

”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes, att nu gick jag sönder”.

Annons

Även Josefin Nilssons syster, Marie Nilsson-Lind, vittnar om misshandeln sångerskan utsattes för och beskriver de skador som Josefin Nilsson fick som en av orsakerna till hennes död. Systern arbetar nu för att kunna färdigställa den bok som Josefin Nilsson påbörjat och i dokumentären läser hon upp förordet som hon skrivit till sin systers bok:

”Min syster hann inte. Hon måste få upprättelse, och ge sin sanning. Förklara varför man inte går vid första slaget. Varför man kan förlora sig själv, hela sin identitet, hela sitt sätt att vara.”

Hedrades med ljusmanifestation i Stockholm

Sedan Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är släpptes har reaktionerna strömmat in, och ämnet dominerar sociala medier. #brinnförjosefin trendar på Twitter och på Instagram har taggen i skrivande stund använts över 6 500 gånger.

För att hedra sångerskan och för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor arrangerade bland andra Cissi Wallin en ljusmanifestation på Östermalm i Stockholm under lördagskvällen. Hundratals människor samlades för att stötta Josefin Nilsson – och på ett av plakaten vid manifestationen stod att läsa:

Annons

”#brinnförjosefin ‘Nu är jag så jäkla förbenat förbannad, nu tänder jag mitt krut. För helvete, för satan nu så får det vara slut’ – Josefin Nilsson”.

Brinnförjosefin
För att hedra Josefin Nilsson anordnades en ljusmanifestation i Stockholm. Foto: Hans Shimoda/TT

Mannen dömdes till villkorlig dom

Efter att Josefin Nilsson lämnat den man som misshandlat henne gick hon till polisen. Som bevis hade hon bland annat röstmeddelanden på hennes telefonsvarare och brev med dödshot. I tingsrätten dömdes mannen till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I hovrätten mildrades dock domen och mannen fick till slut en villkorlig dom, vilket innebar att han slapp fängelse och i princip kunde fortsätta leva sitt liv precis som vanligt.

Annons

Sedan dess har mannen, som jobbar som skådespelare, anklagats för ytterligare fall av trakasserier, hot och misshandel, och under metoo-rörelsen var han ett frekvent återkommande namn i media. Ändå valde mannens arbetsplats att låta honom fortsätta jobba kvar som vanligt.

Efter ljusmanifestationen i lördags har dock arbetsgivaren svarat på kritiken. I ett inlägg på Facebook skriver de att de ser allvarligt på situationen och att de tar ett kraftfullt avstånd från alla former av våld och kränkningar:

”Med anledning av gårdagens manifestation utanför (arbetsgivarens namn) vill vi betona att (arbetsgivarens namn) kraftfullt tar avstånd från alla former av kränkningar och våld. (Arbetsgivarens namn) arbetar förebyggande och har noll tolerans mot trakasserier. Varken i egna eller i andra kanaler kommer vi att kommentera enskilda medarbetare.”

Begravning för Josefin Nilsson i Visby
I SVT-dokumentären berättar Josefin Nilssons syster att Josefin fick sparkar och slag mot kroppen som aldrig läkte. 2016 avled hon. Foto: Karl Melander/TT

Också skådespelaren har valt att uttala sig efter kritikstormen. I en intervju med Expressen slår han ifrån sig och menar att saken är utagerad:

Annons

”Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras.”

Flera kända profiler har valt att agera

Sedan dokumentären släpptes har flera röster höjts. Bland annat har skådespelaren Alexander Karim uttalat sig i frågan, och i en debattartikel publicerad på Nyheter 24 skriver han ett öppet brev till film, tv och teaterbranschen, där han berättar om känslorna som infunnit sig efter att han sett dokumentären och där han uppmanar sina kollegor att våga tacka nej till att göra projekt tillsammans med ”gubbslem och skitstövlar”:

”Nej, nu får det vara nog. Jag känner att det är dags att ta ställning ordentligt. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen. Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får fanimej vara nog. Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är.”

Annons

Flera andra profiler har också valt att nyttja sitt inflytande i media och agera. Bland annat publicerade Caroline Ringskog Ferrada-Noli en artikel i Aftonbladet där hon konkretiserade problemet med mäns våld mot kvinnor:

”Problemet är inte en man. Problemet är makt. Våld är symptom på makt. Det är makten som ska bort. Den meningen ger inga utslag på känslomätaren. Den är torr, icke-emotionell. Vid både första anblick är makt är lika tydlig som gas, som verkar ånga omkring på våra kulturinstitutioner. Kvinnor kommer fortsätta bli sönderslagna och behandlade som smuts om inte makten ändras.”

Nedan ser ni några av de många och gripande inlägg som har publicerats i sociala medier sedan dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är släpptes i fredags:

Anna Maria Corazza Bildt:

Sarah Dawn Finer:

Julia Dufvenius:

Micael Bindefeld:

Foto: Lizzie Larsson/TT

Läs mer:

Lena misshandlades psykiskt: ”Kärleken blev ett helvete”

Kristina Loveby: ”Allt det hemska jag varit med om har fått en mening”

Ingrid levde i destruktiv relation: ”Många år var ett töcken av rädsla”

Annons