Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Blinda pappans fina band till synskadade sonen – visar upp

09 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Martin Ralfe.
När 31-åriga Martin Ralfe tar en promenad med sin son Leo ser det lite annorlunda ut – lilla Leo är synskadad, medan Martin är helt blind.
Han delar med sig av deras vardag på sociala medier, och hyllas för sin inspirerande livsinställning.
– Jag litar helt på min ledarhund, har han berättat för The Mirror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn

Martin Ralfe är en 31-årig pappa från England, som älskar att umgås med sin treåriga son Leo. Men eftersom Martin är blind och Leo föddes med synskada ser det lite annorlunda ut när de två ska gå ut tillsammans eller umgås – och det är de utmaningarna som Martin nu delar med sig av inför över 25 000 följare på Tiktok.

Pappan vägrar låta sin blindhet komma i vägen för sitt liv med sonen, och visade på Tiktok hur de två kunde gå på promenad tillsammans med hjälp av hans ledarhund Diesel. Det var den videon som gjorde att Martin fick tusentals nya följare, och han har sedan dess kallats ”inspirerande”.

– Leo och jag tillbringar alltid våra helger med att utforska världen tillsammans. Det är så viktigt att Leo får komma ut och uppleva världen, berättade Martin i en intervju med The Mirror 2022.

Annons

Han konstaterar att ledarhunden Diesel är viktig för att deras utflykter ska bli en succé.

– Allt ligger på Diesel och jag litar helt på min ledarhund. Jag förlitar mig också mycket på mitt muskelminne för att kunna gå på promenad med Leo. Jag skulle aldrig använda bärsele om jag inte gått promenaden åtminstone några gånger själv.

Fruns stöd hjälpte Martin

För att Martin ska kunna gå ut med sin son behöver han alltså planera allt lite mer än om han hade haft fungerande syn.

– Andra människor kan bara resa sig och gå, men vi kan inte göra det. Det krävs så mycket planering för något så enkelt som en promenad – vi måste kolla vädret, vi måste se till att Diesel verkligen vill ut på en promenad och ha med både vatten och snacks.

Det var Martins fru Sam som uppmuntrade honom att gå ut själv med sonen, när han själv var skeptisk till en början. Nu väntar paret på att få svar från läkaren om sonens syn, då de inte vet hur den kommer utvecklas.

– Leo kan se färger och former, och för tillfället har han glasögon som förstorar upp till 27 gånger, så det hjälper honom.

Relationsexperten: Så hanterar du bonusfamiljenBrand logo
Relationsexperten: Så hanterar du bonusfamiljen
Annons