Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

10 saker som din gynekolog vill att du ska veta

31 maj, 2021
FotografDmytro Zinkevych/TT.
Att gå till gynekologen tycker de flesta är ganska jobbigt, men det är också väldigt viktigt att man tar sig dit.
Här är tio saker som är bra att veta inför nästa besök hos gynekologen – och som kanske gör att det känns mindre obekvämt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnanBrand logo
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

1. Det finns inga pinsamma frågor

Att gå till gynekologen kan känns jobbigt och stressande, då det handlar om bland det mest privata – könsorgan och sex. Men gynekologer har också valt jobbet de har, och underliv är en del av deras vardag. Det finns inga pinsamma frågor på ett besök hos gynekologen. Är det något du går runt och funderar på, så var inte rädd att fråga! Dina problem kanske är lättare att lösa än du tror.

2. Gynekologen vill träffa dig regelbundet

Det är rekommenderat att besöka gynekologen en gång varje år, så vänta inte på att få kallelse till cellprovtagning innan du gör ett besök. Boka ett besök på eget initiativ i stället, och se det som något lika självklart som att gå till tandläkaren, frisören eller vårdcentralen. Att gå regelbundet till gynekologen gör också att det känns mindre dramatiskt.

Annons

3. Anpassa undersökningen

Gynekologen vill göra besöket så avslappnat som möjligt för dig, så var inte rädd för att säga till om det är något du tycker känns jobbigt. Att ta av byxorna och sära på benen på britsen är svårt att komma undan, men känns något obekvämt eller ont så går det kanske att göra något åt, bara gynekologen får veta det!

4. Släkten hälsa kan vara viktig

Gynekologen kanske inte vill höra om din senaste släktträff, men hälsan hos dina släktingar kan vara ytterst relevant att dela med sig av! Har du personer i släkten som drabbats av exempelvis bröstcancer eller äggstockscancer är det bra information för gynekologen att få. Det kan påverka vilka preventivmedel som passar dig, och hur ofta du ska testas för cellförändringar.

5. De bryr sig inte om könshår

Hur du väljer att ha könshåret – helrakat, ansat, i en frisyr eller helt naturligt – är bara din ensak, och absolut inget som gynekologen bryr sig om. Gynekologer vittnar om att flera ber om ursäkt för att de inte har rakat sig inför besöket, men det är alltså inget man behöver göra.

Annons

6. Våga fråga om preventivmedel

Att hitta rätt i djungeln av preventivmedel är lättare sagt än gjort – ta hjälp av gynekologen för att hitta rätt. Det som du haft i alla år är kanske inte det som du och din kropp mår allra bäst av.

7. Var inte rädd för att berätta om ditt sexliv

Att dela med sig av sitt sexliv kanske känna intimt och privat, men vid ett besök hos gynekologen kan det också vara nödvändigt. Du bestämmer så klart vad du känner dig bekväm att dela med dig av, men otrohet, spruckna kondomer och oväntade blödningar är exempel på saker som det kan vara bra att gynekologen vet om.

8. Håll inte tyst om mensen

Har du en jobbig menstruation varje månad? Håll då inte tyst om det inför gynekologen! Mens är något de flesta med livmoder tvingas ha varje månad under majoriteten av sitt liv, men om du har väldigt ont, blöder mycket eller upplever andra problem – var inte rädd för att be om hjälp.

Annons

9. Tvätta lagom

Vaginan är ett självrengörande organ, som alltså inte är i behov av tvål eller andra rengöringsprodukter. Gällande området runtomkring så är det bra att använda snälla och milda rengöringsprodukter för att inte torka ut eller irritera. Vatten och en skonsam tvål räcker fint!

10. Inte nöjd? Byt gynekolog!

Känner du dig inte bekväm hos din gynekolog? Var du inte rädd för att byta. Gynekologen vill att du ska ha ett så bra besök som möjligt, och det behöver inte vara något personligt om du känner att du inte klickar med din gynekolog.

Och om du upplever att du blir dömd eller inte lyssnad på ska du genast säga det, och byta om det inte blir bättre! Kolla om något i bekantskapskretsen har en gynekolog de är nöjda med.

Källa: Hälsoliv.

Annons