11 saker mammor måste sluta ha dåligt samvete över
Om inte mamma vet var något i hemmet finns, ja, då är det nog spårlöst försvunnet. Mammor är ofta de som fixar det mesta och ser till att alla har det bra, men för många finns det även skuldkänslor inblandade när de inte hinner med allt de skulle vilja.
Enligt studier tenderar kvinnor i större utsträckning än män att be om ursäkt för saker och ofta är det just skuldkänslor som ligger bakom ursäkterna. Ursäkter som i de flesta fall är onödiga och grundar sig i omöjliga krav mammor ställer på sig själva. Därför listar vi här 11 saker som du som mamma inte ska behöva känna skuld över.
Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
1. Att du tar hjälp av en barnvakt
Avlastning är A och O för att orka och oavsett om du tar hjälp av mor- och farföräldrar eller anställer en barnvakt så ska du inte känna dig som en sämre mamma för det. Tvärtom så kommer du att orka bättre och det om något gör dig till en mer närvarande, lycklig förälder.
2. Att du inte är mamman som bakar
De är överallt och då menar vi inte legoklossarna utan de hembakta bullarna och hälsosamma hemgjorda måltiderna. På Instagram, Facebook, på barnens utflykter och skoltillställningar. Om du inte har tid att stå och vispa och hitta på nytänkande långkok dag in och dag ut ska du inte behöva känna dig skamsen. Med jobb, ungar och allt annat som behöver göras är det ingen som klandrar dig – åtminstone borde ingen det!
Läs också: 10 gånger barn fått sina föräldrar att skämmas rejält
3. Att du inte har råd med allt barnen vill ha
Ditt barn kanske vill spela fotboll, dansa, ta pianolektioner och dessutom börja på ishockey precis som en av kompisarna? Du ska inte behöva känna skuld över att varken ha tid eller råd att låta ditt barn ha olika hobbies varje dag. Ditt barn kan stimuleras och utvecklas av lekar och utflykter som inte kostar skjortan eller kräver lika mycket av din tid.
4. Att du fokuserar på din partner och dina vänner
En mamma kan inte alltid ha fokus på sina barn, utan ibland måste även relationen till vänner och till partnern utanför föräldrarollen vårdas. Unna er en barnfri dejt eller middag då och då för att upprätthålla relationen på lång sikt.
5. Att du vill ha fler barn
Om alla andra i er bekantskapskrets har ett eller två barn, men du själv drömmer om att ha en liten trio hemma, ska du inte behöva be om ursäkt. Varje familj är unik – och tråkigt vore det väl annars!
Läs också: Så får ni relationen att hålla under de jobbiga småbarnsåren
6. Att du inte vill ha fler barn
Ni har fått ett barn och du och din partner känner er lyckliga och nöjda precis som ni har det. Ni vet bäst vad som fungerar för er familj och då ska ni inte behöva känna skuld eller förklara ert val när andra ifrågasätter det.
7. Att du tar tid för dig själv
Som mamma kan det kännas som att du måste ta hand om allting och se till att alla mår bra dygnet runt. Om du inte klämmer in en barnfri dejt med din partner så försöker du förgylla dina barns vardag, innan du tar tag i städning, räkningar och allt annat som lägger sig på hög. Se till att ta tid för dig själv också. Det gör att du orkar bättre, håller dig frisk och inte stressar sönder dig själv.
8. Att du inte hunnit städa
Det plingar till i mobilen och du får veta att ni får besök om en kvart. Paniken smyger sig på. Disken står ju framme, tvätten har inte vikts ner och visst glömde du att föra ut soporna när du lämnade barnen på förskolan imorse? Ett hem kan inte se perfekt ut dygnet runt när man har små barn och en vardag att pussla ihop, det förstår varenda en vettig gäst.
Läs också: Lev som ett barn – 9 vanor som ökar ditt välmående!
9. Att ditt barn går långa dagar på förskolan
Om du jobbar heltid är chansen stor att ditt barn även går heltid på förskolan, vilket innebär tidig lämning och sen hämtning. Är du alltid bland de första och sista föräldrarna på förskolan är det en naturlig reaktion att ifrågasätta sig själv, men så länge ditt barn trivs med sina vänner och förskolelärare har du inget att oroa dig för.
10. Att du vabbar
När du spenderar fler dagar hemma än på jobbet under en månad kan skuldkänslorna smyga sig på. Men det är faktiskt inte ditt fel att en envis influensaepidemi tagit förskolan i sitt grepp och ingen blir snabbare frisk av dina skuldkänslor.
11. Att du gör saker ”man inte borde göra”
Kanske låter du barnen kolla på Ipaden lite för mycket eller lite för sent på kvällen. Eller så använder du ibland godis och glass som muta för att få barnen att göra som du vill. Oavsett vad så behöver du inte känna skuld över att göra det som ”alla” säger att man inte ska göra, för vet du vad? Alla andra gör det också, men de lägger aldrig ut det på Instagram eller berättar om det – precis som du.
Heja mammor, ni är fantastiska precis som ni är!
Foto: IBL
Läs även:
”Jag sa god morgon” och 12 andra orimliga saker som upprört barn