Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

21 jan, 2016
AvMalin Karlberg
FotografTT
En tanklös kommentar från en förälder kan få långsiktiga konsekvenser för ett barn. Här är 5 saker du definitivt inte ska säga!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 feministiska barnböcker alla småtjejer borde läsaBrand logo
7 feministiska barnböcker alla småtjejer borde läsa

Sättet du kommunicerar med ditt barn på har stor inverkan på såväl er relation som barnets framtida självkänsla. Och hur goda intentioner du än har som förälder är det lätt hänt slänga ur sig en mindre lämplig kommentar när man är stressad, frustrerad eller orolig.

Men det är alltid värt ansträngningen att försöka undvika dessa vanliga kommunikationsfällor, menar psykologiförfattaren Peg Streep, som bland annat skrivit boken Mean Mothers: Overcoming the Legacy of Hurt. Hon anser att föräldrar behöver granska sitt eget känslomässiga bagage, så att det inte står i vägen för ett sunt föräldraskap.

Annons

Genom att rannsaka dina egna svaga punkter kan du stoppa dig själv innan du brusar upp och tappar tålamodet. Här är 5 saker du bör undvika att säga till ditt barn:

1. ”Varför måste du alltid…”

Att kritisera ett beteende är en sak, men när du använder ord som ”alltid” eller ”aldrig” gör du kritiken personlig. Då upplever barnet att du klankar ner på hans eller hennes person, snarare än att anmärka på ett specifikt agerande.

2. ”Var inte så känslig”

Att kalla ett barn för känsligt eller säga att barnet överreagerar är ett sätt att ogiltigförklara barnets känslor. Det skuldbelägger barnet och kan få barnet att tänka att det är något fel på honom eller henne. Även om du tycker att barnets reaktion är överdriven i vissa situationer måste du respektera att det är så hen känner.

3. ”Titta hur duktig din syster/bror är!”

Varje barn behöver behandlas som en egen individ, men ett vanligt misstag föräldrar gör är att jämföra barnen med varandra. När det ena syskonet sitter och äter snällt, medan det andra kastar maten på golvet, ligger det nära till hands att utbrista: ”Kan du inte bara göra som hen gör?” Men det skapar istället syskonrivalitet och förmedlar budskapet att det ena barnet är bättre än det andra.

Annons

4. ”Ska du inte spela fotboll istället?”
När barnet börjar utveckla egna intressen är det förälderns roll att uppmuntra detta, istället för att försöka styra fritidsaktiviteterna i en viss riktning. Om barnet får känslan av att hens favoritsysselsättning inte är accepterad av föräldern kan det försvaga barnets självbild. Det gäller redan vid småbarnens lekstund: att rycka bort dockan ur barnets hand och sätta dit en leksaksbil istället sänder helt fel signaler.

5. ”Åh, vad du är lat!”
Att använda ord som lat, dum, bråkig, omöjlig eller larvig är också ett sätt att skuldbelägga barnet. Föräldrar som uttrycker sig så här använder orden som ett vapen – och forskning har visat att detta kan vara lika skadligt för ett barn som att få fysiska slag. Försök alltid undvika att definiera barnet i negativa ordalag.

Källa: Psychology Today

Missa inte att läsa:

10 härliga bilder som visar exakt hur det är att vara gravid
Mammor hyllar sina kroppar efter graviditeten – se bilderna!
Barn behöver mer lek – och färre aktiviteter

Annons