Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

5 saker du behöver veta om dokumentärserien Att rädda ett barn

20 maj, 2020
Av
dokument inifrån
I SVT:s Dokument inifrån: Att rädda ett barn berättas historien om en vårdnadstvist som slutade med kidnappning av en 8-årig pojke. Här är fem saker att ha med dig när du ser på serien.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

SVT sänder dokumentärserien Dokument inifrån: Att rädda ett barn i tre delar. Det är en uppseendeväckande och sann historia om hur en pappa anklagas för sexuella övergrepp på sin 8-årige son, och hur mamman kidnappar sonen sedan en dom om ensam vårdnad tillfallit pappan. För att förstå händelseförloppet tar vi det från början.

Detta handlar tvisten om

I början på 2010-talet föds den pojke som Dokument inifrån valt att kalla för Elias. Hans vårdnadshavare är mamma Anna, fingerat namn, och pappan Nello, som medverkar i dokumentären.

Efter en tid börjar Anna att anklaga pappan för pedofili, misshandel och sexuella övergrepp på Elias. Hon går till en psykoterapeut som anmäler pappan för totalt 365 fall av sexövergrepp och 100 fall av misshandel. Mamman går även till läkare som gör orosanmälningar, något de måste vid grova anklagelser av detta slag. Samtidigt går pappan till tingsrätten och ansöker om ensam vårdnad av Elias vilket han också får i maj 2018. Rätten grundar sitt beslut på Annas upprepade anklagelser, som trots fem olika förundersökningar och ett antal barnavårdsutredningar, aldrig har kunnat styrkas.

Annons

Fem månader efter att pappan får ensam vårdnad, i oktober 2018, försvinner pojken spårlöst. Han har då kidnappats av mamma Anna. Här börjar pappan en desperat jakt efter sin son, vilken vi får följa i dokumentärserien.

Mammans sida av historien

Anna som i åratal har kämpat för att få ensam vårdnad om Elias har medhåll från en intresseorganisation som heter Barns rättsskydd (Bry). Brys grundare och generalsekreterare är Agneta Bravélius som i sin blogg och sina sociala medier bedriver en hård kampanj för att ge Anna rätt.

I dokumentärserien säger Agneta Bravélius bland annat att ”Det är en omöjlig situation att skicka tillbaka barnet till någon som man vet förgriper sig på barnet. Till slut fattade hon (Anna) beslutet att gå under jorden”. Bry menar att hela rättssystemet har blivit infiltrerat av pedofiler och att det är därför Annas anmälningar läggs ned gång på gång.

– Jag är helt övertygad om att det finns ett nätverk som skyddar pedofiler, säger Agneta Bravélius i programmet.

Annons

Pappans sida av historien

Pappan Nello har konsekvent nekat till alla mammans anklagelser. När Elias försvinner blir han utom sig av oro och börjar leta efter sin son. Han kör runt på gatorna i hopp om att få en skymt av Elias. Pappan börjar även spela onlinespel som han vet att Elias tycker om, i hopp om att kanske stöta på sin son i en virtuell värld. Pappan polisanmäler Anna och efter fem månader återfinns Elias. Rätten går på pappans ord och Anna döms för egenmäktighet med barn, grovt brott och för grovt förtal. Hon har nu överklagat domen.

Flera inblandade i fallet

Förutom Elias, Anna och Nello, finns en rad andra personer som på olika vis varit inblandade i fallet.

Dels är det Brys grundare och generalsekreterare Agneta Bravélius som tagit mammans parti. 

Det har även Monica Dahlström-Lannes gjort. Hon är före detta polis och beskrivs av Expressen som en ”kontroversiell sexualbrottsutredare i en rad uppmärksammade fall av påstådd incest och pedofili”. 

Annons

En tredje engagerad person är den psykoterapeut som anmält pappan nära 500 gånger för sexövergrepp och/eller misshandel. Psykoterapeupen menar i dokumentären att pappan är en ”pedofil och helt samvetslös psykopat”. Han har aldrig träffat pappan, men haft kontakt med Anna och Elias. Samme psykoterapeut åtalas senare för medhjälp till egenmäktighet med barn sedan det kommit fram att han gett Anna ekonomisk hjälp under kidnappningen. Psykoterapeuten frias sedemera av tingsrätten. 

Ordförande i föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, Birgitta Holmberg, uttalar sig i dokumentären till Nellos fördel, liksom advokat Mari Schaub, som är pojkens särskilde företrädare.

Om journalisten Bo-Göran Bodin

Bo-Göran Bodin
Journalisten Bo-Göran Bodin söker efter svaret på vem som egentligen äger historien om vårdnadstvisten i Dokument inifrån: Att rädda ett barn.

Skaparen och producenten bakom Dokument inifrån: Att rädda ett barn är den undersökande journalisten Bo-Göran Bodin som bland annat belönats med Stora journalistpriset i kategorin Årets reportage 2012.

Annons

Frågan som Bodin vill lyfta är huruvida Bry och andra med en politisk agenda har kapat fallet för sina egna syften. 

Han förklarar för SVT Nyheter att journalister i normala fall inte går in och granskar vårdnadstvister då det ses som något mycket privat och ofta infekterat. I det här fallet dock hade det faktum att Gry engagerat sig gjort att det varit mycket stort intresse på nätet, och det funnits anledning att titta närmre på vilka makthavarna egentligen är i denna historia.

– Det här fallet är väldigt unikt, den här organisationen har lyft det här för sina hundratusentals läsare varje vecka. Det fanns många ingredienser med ett barn som var borta, två skilda versioner av en historia, och nya makthavare som har stora ambitioner, säger Bo-Göran Bodin till SVT Nyheter.

Organisationen rapporterar regelbundet från rättegångar i vårdnadstvister, de uppvaktar politiker, arrangerar manifestationer och driver kampanjer online för enskilda fall. Ett av deras krav är att det ska inrättas en särskild barnrättsstol. Har de den här gången gått för långt, och spätt på falska anklagelser?, frågar sig Bo-Göran Bodin.

Då sänds del 1, 2 och 3

Dokument inifrån: Att rädda ett barn, del 1 ”Mörka krafter” sänds onsdag 20 maj klockan 20.00. Del 2 En ny mäktig motståndare sänds samma tid den 27 maj och del 3 Nätverkets makt kommer 3 juni. Alla delar släpps även på SVT Play.

Här kan du se dem.

Foto: TT

LÄS MER:

Eric Saade: ”Efter vårdnadstvisten stängde jag av mina känslor”

Stina Wollter: ”Jag kan inte vara arg på mamma längre”

Margaux Dietz berättar öppet om sexuella övergreppet

Annons