6 viktiga saker att veta om barns sömn
Uttrycket ”sova hela natten” används frekvent under småbarnåren. Inte för att barn gör det (tvärtom), utan för att det är något alla föräldrar drömmer om. Och kanske till och med har glömt känslan av.
Här är 6 saker du kanske inte visste om barnets – och din! – sömn under småbarnsåren:
1. Barn är levande små väckarklockar
Innan du fick barn var det svårt att gå upp ur sängen på morgonen för att åka till jobbet. Svårt att vara på plats innan nio? Kanske hade du bara sovit sex, sju timmar. Livet efter barn är ju enklare på det viset att du har en levande väckarklocka som går igång allt från 04-06. Kanske har den förvarnat dig med några små alarm ända sedan midnatt? Nu kan du ha hunnit med allt från bad, tv, frukost, pussel och dans innan du åker till jobbet vid 7.30.
2. Det blir inte bättre (på länge)
Många som går i väntan på att bli föräldrar har inställningen att det kommer bli lite sömn en kort tid framöver. Innan barnet börjar ”sova hela natten” i sin egna säng. Och det är ju ändå bra att försöka förbereda sig. Men innebörden av att barn är flockdjur som gillar närhet och värme går nog inte att ta till sig på riktigt förrän man ligger där, 3 år senare, med barnet sovandes (förhoppningsvis) på din arm/mage/huvud och inser att man inte sovit en hel natt sedan hen kom.
3. Du måste alltid vara redo, även när du sover
Småbarnsföräldrar är dock superhjältar som hämtar krafter i det oanade. För en sak är säker, det handlar inte BARA om att bli väckt flera gånger varje natt. För det händer ju även dem utan barn. Insomnia. Det finns många anledningar till dålig sömn. Men finn då tröst i att ni bara behöver ta hand om er själva. Lyssna på en podcast eller sätt på en tv-serie. Istället för att bli väckt (genom till exempel gallskrik) av att någon behöver dig. Tröst, mat, vatten, toalett, täcke, napp, ja listan på saker som gör barn oroliga kan bli lång. Och detta är en vanlig natt. Tänker inte gå in på sjukdomsnätterna…
Läs även: Så mycket behöver barn sova – beroende på ålder
4. Sömn föder sömn (och tvärtom)
Du kanske känner dig en gnutta lättad när ditt dödströtta, alternativt övertrötta, barn till slut däckar i sängen. Kanske tar du ut lite glädje i förskott över den troliga sovmorgonen du borde bjudas på. MEN nu fungerar ju inte barn som vi vuxna. Sömn föder sömn sägs det, men motsatsen tyvärr lika sann. Antagligen vaknar ditt barn tidigare än vanligt eller så sover hen oroligt och vaknar därför flera gånger under natten.
5. Du måste sova när ditt barn sover – om det sover
Det eviga rådet till alla som väntar barn är att passa på att sova när ditt barn sover. Och även om många har svårt för det så är det inte ett dåligt råd. En powernap kommer en långt på, men det gör man också genom att koppla av med hjälp av en tv-serie eller podcast. Men vissa barn gillar inte sömn och kanske lever på powernaps de också. Dygnen kommer till en början vara upp och ner och livet aldrig det samma. Om du kan så är det aldrig dumt att ge upp din egen bild av hur dagarna och nätterna ska se ut och bara flyta med. Det sägs att barnen börja sova bättre med tiden (tonåren?). Så småningom kanske du får tillbaka den dygnsrytm du önskar och mår bra av.
6. …men det är lättare sagt än gjort
Efter veckor av vakna nätter sover äntligen ditt barn djupt och länge. Du vill passa på att sova gott du med, du vet ju aldrig när chansen kommer igen. Men det gör du antagligen inte. För då vaknar du av ren rutin. För övrigt så betyder ”sova hela natten” för ett litet barn att de sover mellan fem och sex timmar i sträck. Så ni vet.